Hlavní obsah

Zeman nikam neletí. Armáda bude ale opět řešit, jak ho dostat do letadla

Foto: Jiří Ovčáček

Prezident Zeman už několik měsíců, s výjimkou jedné návštěvy na Pražském hradě, neopouští zámek v Lánech.

Reklama

Armáda stále nevzdává snahu o zajištění nástupu do letadla pro prezidenta republiky Miloše Zemana. Předchozí výběrová řízení na zvedák skončila neúspěšně. Zatím přitom navíc není ani naplánovaná žádná zahraniční cesta.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Ministerstvo obrany po několika měsících hledání stále nenašlo dodavatele, který by zajistil zvedací plošinu k nástupu do letadla pro prezidenta Miloše Zemana. Výběrové řízení se přitom konalo už třikrát a jak informovalo Ministerstvo obrany, tento týden bude vypsané už čtvrté.

„V tomto týdnu bude vypsáno nové výběrové řízení s upravenou specifikací,“ sdělil na dotaz Seznam Zpráv Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva. Zatím není jasné, jaké požadavky bude čtvrté výběrové řízení mít a ani to, zda bude resort stále požadovat takzvaný ambulift, tedy zařízení, které zvedá vozíčkáře do letadla.

V tomto týdnu bude vypsáno nové výběrové řízení s upravenou specifikací.
Jiří Caletka, tiskové oddělení Ministerstva obrany

Prezident Zeman přitom už několik měsíců, s výjimkou jedné návštěvy na Pražském hradě, neopouští zámek v Lánech, kde se o něj čtyřiadvacet hodin denně starají zdravotní sestry. Takzvaný ambulift armáda shání i přesto, že prezident pravděpodobně v brzké době nikam cestovat nebude a do zahraničí téměř nejezdil ani před prudkým zhoršením svého zdravotního stavu vloni na podzim.

Seznam Zprávy se ptaly mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, zda má prezident letos v plánu letět do zahraničí. Mluvčí na dotazy ale dlouhodobě nereaguje. Šéf Zemanova lékařského konzilia Tomáš Zima v tuto chvílí nemá o případné zahraničí cestě žádné informace. „Zeptejte se v KPR, nevím,“ napsal Zima v SMS zprávě. (KPR – Kancelář prezidenta republiky, pozn. red.)

Pražský hrad už vloni v prosinci oznámil, že prezident Miloš Zeman bude letos jednat se zahraničními státníky především během jejich oficiálních návštěv v Česku. Důvodem je doporučení lékařů, aby nelétal na delší trasy.

Mluvčí prezidenta Ovčáček koncem loňského roku ČTK sdělil, že by Pražský hrad letos rád uspořádal kvůli pandemii odložená jednání především s představiteli Moldavska, Bulharska, Izraele, Egypta, Itálie, Srbska a Švýcarska. „Jejich načasování záleží zejména na epidemiologické situaci,“ poznamenal. „Vzhledem ke zdravotním omezením pana prezidenta, jemuž lékaři nedoporučují létat obzvláště na delší trasy, přitom předpokládáme, že se bude jednat převážně o jednání v rámci oficiálních návštěv v České republice. Jejich konkrétní podoba je a dále bude předmětem diplomatických jednání,“ řekl tehdy mluvčí.

Poslední let byl do Brna

Minulý rok byl Zeman pouze v první polovině roku ve Vídni a Bruselu. V září letěl armádním letounem CASA z Prahy do Brna zahájit školní rok. Poté už byl dlouhodobě hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici a po propuštění z nemocniční péče se zdržuje výhradně na zámku v Lánech.

Armáda i tak již třikrát vypsala výběrové řízení na zařízení, které zvedá vozíčkáře do letadla. Do prvních dvou kol se nikdo nepřihlásil, ve třetím výběrovém řízení projevil zájem pouze jeden uchazeč. Nevyhověl ale požadavkům.

Foto: Letiště Václava Havla

Ministerstvo obrany poptávalo podobné zařízení, které pro přepravu vozíčkářů používá například Letiště Václava Havla.

„Nabídka, kterou zaslala jediná firma, jež se do výběrového řízení přihlásila, nevyhovovala požadavkům 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely. Smlouva s danou společností tedy nebyla uzavřena,“ sdělil na dotaz Seznam Zpráv v prosinci Marek Vala z tiskového oddělení ministerstva.

V dříve vypsaných zakázkách se počítalo se zajištěním 10 až 20 letů do poloviny roku 2023. Ministerstvo obrany by za to zaplatilo 2,4 milionu korun. Vítěz soutěže měl ambulift na letiště Kbely dodat včetně obsluhy vždy v době, kdy měl prezident odletět nebo přiletět.

Reklama

Doporučované