Hlavní obsah

Zeman si nechá ujít projednávání rozpočtu ve Sněmovně

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman během projednávání rozpočtu na rok 2022.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman byl v Poslanecké sněmovně naposledy letos v únoru, kdy se začal schvalovat návrh státního rozpočtu na letošní rok. Středečního projednávání rozpočtu na rok 2023 se nezúčastní.

Článek

Prezident Miloš Zeman zítra nenavštíví Poslaneckou sněmovnu při prvním čtení zákona o rozpočtu. V uplynulých letech si prezident první čtení rozpočtu nenechal nikdy ujít a vždy před jeho zahájením vystoupil před poslanci s projevem.

Serveru iDnes.cz to bez dalších podrobností potvrdil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Připomněl pouze, že na úterních 18:00 je naplánováno setkání prezidenta s premiérem Petrem Fialou v Lánech.

Tajemník předsedkyně Poslanecké sněmovny Martin Churavý Seznam Zprávám řekl, že žádnou zprávu o tom, že prezident nepřijede, nedostali. „Účast pana prezidenta na projednávání ale není povinná,“ uvedl.

Zeman se už před dvěma týdny na výjezdu do Ústeckého kraje rozloučil s novináři a uvedl, že jde o jeho loučení s funkcí prezidenta.

Poslanci začnou projednávat rozpočet s plánovaným schodkem ve výši 295 miliard korun. Příjmy mají činit 1,93 bilionu korun a výdaje 2,22 bilionu korun. Pro letošní rok počítá rozpočet se schodkem 375 miliard korun.

Poslanci minulý týden prezidentovi sáhli na rozpočet Hradu pro letošní rok. Sebrali mu 30 milionů korun pro lesní správu. Tyto peníze se rozhodli poslat na preventivní programy, mimo jiné proti pití alkoholu. „Ty peníze bereme primárně loupežníkovi Miloši Balákovi, který byl pravomocně odsouzen za manipulaci s veřejnými zakázkami v Lánech a prapodivně omilostněn,“ odůvodnil to poslanec Šimon Heller (KDU-ČSL), který s návrhem přišel. Hrad na toto nijak nereagoval.

Reklama

Doporučované