Hlavní obsah

Zemanova oblíbená přehlídka na Rudém náměstí poprvé bez Čechů

Foto: ČTK

Vojenská přehlídka v Moskvě se každoročně koná 9. května pod záminkou připomínky konce druhé světové války.

Reklama

Rusové pořádají vojenskou přehlídku ke konci druhé světové navzdory válce na Ukrajině. Budou tam chtít prezentovat, čeho dosáhli při invazi.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Ať byly česko-ruské vztahy v moderní éře jakkoli napjaté, každý rok se držel jednodenní „time-out“ – při květnových oslavách konce druhé světové války. Dokonce i loni, po zveřejnění kauzy Vrbětice, se český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka ukázal na vojenské přehlídce na Rudém náměstí 9. května. A také za to sklidil kritiku.

Hlavním argumentem pro účast byla vždy pieta vůči vojákům Rudé armády, kteří v roce 1945 také osvobozovali Československo.

Pozvánka už nepřijde. Leda jako provokace. Běžně se to posílá s předstihem i několika měsíců.
Petr Kolář, bývalý velvyslanec v Rusku i v USA

I během krvavé války na Ukrajině se Moskva chystá na tuto každoroční přehlídku síly, které západní státy nemohou právě teď chtít přihlížet. Pohled do diplomatického zákulisí ukazuje, že tento citlivý a historicky pozoruhodný okamžik „vyřešili“ sami Rusové předem – poprvé v historii moderních vztahů žádný český zástupce na přehlídku nedostal pozvánku.

Česko patří z pohledu Kremlu už déle mezi nepřátelské země a zároveň v Evropě k nejrazantnějším podporovatelům Kyjeva po ruské agresi. Praha po začátku ruské invaze na Ukrajině na protest stáhla ambasadora Pivoňku do Prahy, ten se ale po krátkém čase do země zase v tichosti vrátil.

Pozvánka do Česka nedorazila

Mluvčí ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) Lenka Do Seznam Zprávám potvrdila, že žádná pozvánka na oslavy v Moskvě českým diplomatům nepřišla.

„Česká strana nic neobdržela,“ řekla Seznam Zprávám. Českou účast na úrovni velvyslance zároveň ale ani v této situaci nevyloučila. „Pokud pozvání přijde, pak se tím budeme zabývat,“ dodala Do.

Zřejmě jde ale o vyjádření vycházející z pravděpodobnosti, že žádná pozvánka ani nepřijde. „Už nepřijde. Leda jako provokace. Běžně se to posílá s předstihem i několika měsíců,“ řekl Seznam Zprávám bývalý velvyslanec v Rusku i v USA Petr Kolář. Sám se akce v minulosti v roli velvyslance Česka zúčastnil, ale to bylo ještě v době před anexí Krymu.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov začátkem dubna podle ruské agentury TASS řekl, že Moskva nebude zvát žádné zahraniční státníky. Ti ze Západu na vojenskou přehlídku v Moskvě u příležitosti připomínky konce druhé světové války jezdili jen velmi zřídka právě od zabrání Krymu v roce 2014. Západní země tak na akci zastupovali právě velvyslanci. Peskov dodal, že „ve všech dalších ohledech bude dodržena běžná procedura zvaní hostů na přehlídku, ale jisté nuance mohou být nařízeny našimi hygienickými úřady, jak se bude událost blížit“.

Zeman ani na ambasádu

Podle TASSu se má na přehlídce předvést dvanáct tisíc vojáků a vojaček, 190 kusů vojenského materiálu a 76 válečných letadel.

V minulosti to byl právě český prezident, který mezi posledními západními státníky přihlížel vojenské přehlídce a demonstraci ruské síly. Miloš Zeman se do Moskvy chystal ještě v roce 2020, jeho cestu ale překazily covidová opatření a pandemie, která tehdy svět ohrožovala v plné síle.

Zeman dlouhodobě zastával a vyjadřoval postoje, které ladily s ruskými zájmy v Evropě. Otočil až po ruské invazi na Ukrajinu, Rusy označil za blázny a invazi označil za akt agrese. Dokonce nedávno ohlásil, že vyznamená řádem Bílého lva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Když Zeman nebyl přímo v Moskvě, docházel na oslavy konce druhé světové války, které Rusko na rozdíl od Západu slaví „politicky“ až 9. května, na ruskou ambasádu v Praze. Ale ta zřejmě žádnou recepci pořádat nebude. Ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák Seznam Zprávám sdělil, že pozvánku nedostali ani na recepci.

Česko a Rusko udržuje jen provozní vztahy na svých ambasádách. První fáze vyhošťování personálu přišla právě po Vrběticích loni na jaře. Obě země nepřistoupily už jen k poslednímu kroku, který by vedl k uzavření vzájemných kanálů – trvalému vyhoštění či stažení velvyslance.

Ale třeba právě exdiplomat Kolář českou diplomacii kritizuje za to, že v Rusku stále velvyslance má. „Argument, že máme mít otevřený kanál v Rusku, podle mého názoru neobstojí. Ano, úlohou diplomacie je udržovat kanál pro komunikaci, ale stejně tak je jejím úkolem v přiměřené situaci jako gesto ten kanál zavřít, a taková situace s Ruskem nastala,“ řekl Seznam Zprávám.

Reklama

Doporučované