Hlavní obsah

Ženíšek: To, že je prezident Putin zločinec a vrah, budu říkat i jako ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Marek Ženíšek povede vědu a výzkum.

Širší vedení TOP 09 schválilo nominaci poslance Marka Ženíška na post ministra pro vědu a výzkum. V rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, co bude jeho prioritou.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Helenu Langšádlovou na postu ministra pro vědu a výzkum nahradí poslanec a předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek. V rozhovoru několikrát zopakoval, že si uvědomuje, že jde o misi jen na půldruhého roku.

„Může to ale být i výhoda, že dokážu s nadhledem a střízlivě zhodnotit, které priority je ještě možné dokončit a které je nutné přesunout do dalšího volebního období,“ řekl.

Jako prioritu číslo jedna však zopakoval to, co jeho předchůdkyně – vybojovat více peněz pro českou vědu.

TOP 09 se ministerská výměna úplně nepovedla. S čím do funkce jdete? Uklidnit emoce?

Především přijímám tu pozici s pokorou, a to právě s vědomím toho, že jednak je to mise na rok a půl, tudíž je celá řada agend, kde je třeba jasně rozhodnout, které lze ještě stihnout a které naopak už asi stihnout nelze. Já osobně budu považovat svoji misi za úspěšnou, pokud se podaří v nejbližších dnech domluvit tři základní priority.

Jaké?

V těchto dnech už se vyjednává o rozpočtu, takže klíčové téma bude snaha navýšit rozpočet na vědu minimálně tak, aby některé projekty mohly fungovat dál, minimálně v takové podobě, jako v roce 2023 ještě před razantním snížením rozpočtu pro vědu, výzkum a inovace. Dalším bodem je dotažení některých agend, které jsou připraveny, ale souvisí právě i s tím rozpočtem jako takovým, zda se podaří vyjednat ten obnos, který já si představuji. A tam je nejviditelnější nový zákon o vědě, vývoji a inovacích, který přímo souvisí s reformou převedení poznatků z vědy do praxe.

A vaše třetí priorita?

Tou je česká věda. Má mnoho úspěchů, v současné době má úspěchy v zahraničí, a pokud to tak má být i nadále a pokud má být věda další značkou pro Českou republiku v zahraničí, na kterou můžeme být pyšní a se kterou se můžeme prezentovat, tak je potřeba i podpořit českou vědu na mezinárodní scéně. Tak jako se podporují třeba podnikatelé v zahraničí. Je to něco, čemu se říká vědecká diplomacie. Je stejně důležitá jako ekonomická diplomacie.

Naskočit do rozjetého vlaku

Do ministerského křesla naskakujete z pozice poslance a předsedy zahraničního výboru. Budete se tedy muset hodně rychle zorientovat. Jste na to připraven? Měl jste tak týden na to se rozhodnout a něco si připravit…

Já jsem neměl týden na to se rozhodnout, to bylo v řádu hodin. Samozřejmě naskakuji do rozjetého vlaku. Znovu a znovu opakuji, je to rok a půl do voleb, což může být zase ale výhoda, protože mohu střízlivě a s nějakým nadhledem rozhodnout, jaké priority je ještě nutné dokončit a jaké naopak necháme třeba na příští volební období. Ti, kteří se tomu věnovali doteď, jsou zatíženi právě tou každodenní agendou a možná tohle může být i moje výhoda.

Co vás teď čeká za kolečko? V čele zahraničního výboru budete muset skončit…

Toho se musím vzdát, protože funkce není slučitelná s exekutivou. Post předsedy proto zůstane chvíli neobsazený, jakmile bych byl jmenován panem prezidentem. V pátek mám schůzku s panem premiérem a příští týden v úterý jsem pozván na Pražský hrad k panu prezidentovi. Jakmile bych byl jmenován, tak samozřejmě mi skončí i členství ve výboru pro obranu nebo členství v komisi pro kontrolu naší rozvědky. Bude muset být obsazeno někým jiným.

Úterní setkání s prezidentem je schůzka, nebo už jmenování?

V úterý jsem pozván na schůzku.

Nominuje místo vás do výborů TOP 09 někoho ihned po vašem jmenování?

Myslím, že k nějakému návrhu, jak to přeobsadit, dojde až po evropských volbách, které jsou za pět týdnů, protože těch změn možná bude více i v rámci TOP 09. Pokud uspějí všichni kandidáti, se kterými počítáme, tak dojde i k tomu, že přijde třeba nový poslanec za někoho, kdo za nás kandiduje. Další zahraniční výbor je plánován na 6. června, takže to bude ještě den před evropskými volbami. Řízení se bude muset ujmout někdo z místopředsedů.

„Musíme to v TOP 09 uklidnit“

Jakou jste na výkonném výboru strany měl podporu?

Jednak podpora předsednictva v úterý byla výrazná. Byla pro mě důležitá právě i pro uklidnění situace uvnitř TOP 09 a uzavření té kapitoly. Mojí podmínkou pro to, abych tu funkci zastával, bylo, že to širší vedení, tedy výkonný výbor, musí nominantovi vyjádřit naprostou podporu. A té se mi dostalo. Pouze tři se zdrželi.

Zdá se mi, že v postu předsedy zahraničního výboru jste se hodně našel a realizoval. Museli vás k přechodu do ministerské funkce hodně přemlouvat?

Já se přemluvit nenechám nikým. Takže to bylo moje rozhodnutí na základě samozřejmě té situace, která nastala. A to, že zahraniční politika je mi vlastní a vždycky byla, nijak nezastírám a zastírat to nebudu. To, že je prezident Putin zločinec a vrah, budu říkat i jako ministr.

Budete nějak spolupracovat i se svojí předchůdkyní Helenou Langšádlovou?

V tomto týdnu jsme se už několikrát setkali. Chtěl jsem být obeznámen s některými věcmi, které se týkají některých agend. Bavili jsme se zejména právě o rozpočtu. Paní kolegyně Langšádlová mě i veřejně podpořila, za což jsem velmi rád. Té práce, kterou tam odvedla, si nesmírně vážím a jsme domluveni, že budeme spolupracovat i nadále a já se na ni budu obracet.

Náměstky si necháte?

Oba dva jsou velmi klíčoví pro jednání o rozpočtu. A znovu opakuji, je to mise na rok a půl. Tím neříkám, že třeba ten tým si nějak neobměním nebo že mám nějakou představu, ale rozhodně v tuto chvíli neuvažuji, že bych náměstky měnil.

Vaší předchůdkyni vedení strany vyčetlo nedostatečnou komunikaci. Vy máte připravenou nějakou strategii?

Nejsem člen předsednictva TOP 09 a nebyl jsem u toho, co paní kolegyni bylo vyčítáno. Na druhou stranu obecně platí, že samozřejmě každý politik, pokud chce něco prosadit, tak to není jenom o té práci jako takové, ale musí to umět vysvětlit kolegům ve vládě, v koalici, ve straně, ale také směrem k veřejnosti. Já jsem se o to snažil celou dobu jako předseda zahraničního výboru a budu v tom v podobném duchu pokračovat. A jestli se ptáte na nějaké konkrétní nápady, jak toho ještě více dosáhnout, tak na tom usilovně pracujeme.

A co komunikace uvnitř strany?

Tak nikdo z nás není blázen, abychom říkali, že ten minulý týden nebyl. To, myslím, nikdo zastírat nebude. Na druhou stranu ministři odcházejí, ministři přicházejí. Myslím si, že TOP 09 není první strana, kde odešel ministr, nastoupil skoro někdo jiný a třeba se to nepodařilo. Pro mě je to uzavřený příběh právě tím dneškem, a to jednoznačnou podporou, kterou jsem získal. Věřím, že to pomůže k uklidnění v rámci TOP 09.

Doporučované