Hlavní obsah

Zpoždění dodávky tanků Leopard do Česka kvůli Ukrajině nehrozí

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Slavnostní převzetí prvního tanku Leopard 2A4 k užívání Armádou ČR. Prosinec 2022.

Reklama

O možnosti, aby Česko souhlasilo ve prospěch Ukrajiny se zpožděním dodávek tanků Leopard z Německa do ČR, se nikdy nejednalo a Německo nic takového nenavrhuje. Uvedlo to dnes Ministerstvo obrany. První německý tank už v Česku je.

Článek

O údajné variantě, podle které by Německo ještě letos mohlo dodat na Ukrajinu víc tanků Leopard v případě, že by Česko a Slovensko odsouhlasily pozdější příjezd slíbených tanků z Německa, ve středu informoval deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Podle FAZ je německý zbrojní průmysl schopen ještě letos připravit pro Ukrajinu až 15 tanků Leopard 2, dodávky by mohly začít od podzimu. Pokud by rozhodnutí přišlo už nyní, společnosti Rheinmetall a Krauss-Maffei Wegmann, které tanky Leopard 2 vyrábějí, by mohly od třetího čtvrtletí expedovat jeden tank týdně.

Výrazně urychlit případné dodávky pro Ukrajinu by mohly podle FAZ Česko a Slovensko, kterým Německo darovalo tanky Leopard 2 náhradou za to, že tyto země předaly Kyjevu zbrojní techniku ze sovětské éry.

Česko loni v prosinci převzalo první z tanků Leopard, celkem pak obdrží 14 starších bojových tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo. Všechny tanky by měly být v Česku do konce roku 2023. Vyprošťovací vozidlo, které je namontováno na vylepšený podvozek Leopard 2, bude připraveno do poloviny roku 2024.

V Německu už byli vycvičeni i první čeští řidiči. Další vojáci se budou školit v přáslavické posádce pod vedením týmu německé armády.

Tanky Německo darovalo Česku jako kompenzaci za výzbroj sovětské výroby, která putovala na Ukrajinu k ochraně před ruskou agresí. Do země napadené Ruskem poslalo Česko podle dostupných informací tanky T-72 a další těžkou techniku.

Také Slovensko loni v prosinci převzalo první z 15 tanků Leopard 2A4.O scénáři, kdy by Česko se Slovenskem dostaly tanky až v roce 2024, se v Německu podle FAZ nyní uvažuje.

„S takovým přerozdělením by však musely vlády v Praze a Bratislavě souhlasit,“ poznamenal deník. Kladný postoj obou zemí by podle FAZ znamenal dalších 29 tanků Leopard 2 pro Ukrajinu v letošním roce.

+15

„O ničem takovém se nikdy nejednalo a německá strana nám ani nic takového nenavrhuje,“ uvedla Černochová. Její vyjádření poskytla ČTK mluvčí úřadu Simona Cigánková.

„Rozumíme potřebě podpořit Ukrajinu těžkou technikou. O možnostech diskutujeme se spojenci, zatím ovšem bez konkrétních detailů, o kterých bychom mohli informovat,“ napsala ve středu ČTK mluvčí slovenského ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Ochotu předat Ukrajině své leopardy už ohlásily Polsko a Finsko, musí s tím ale souhlasit Německo. To je proto pod sílícím tlakem, aby souhlas vydalo. Spolkový kancléř Olaf Scholz předání tanků podle informací deníku Süddeutsche Zeitung podmiňuje tím, že USA poskytnout Ukrajině tanky Abrams. Tento typ ale Spojené státy nepovažují kvůli údržbě a provozu za vhodný pro ukrajinské síly.

Reklama

Doporučované