Hlavní obsah

Českým Krumlovem se prohnala povodeň, Moravský Beroun zpustošily kroupy

Foto: Facebook Českého Krumlova

Řeka Polečnice v Českém Krumlově.

Reklama

aktualizováno •

Hasiči po celém Česku vyjížděli kvůli bouřkám od středečního večera k devíti stovkám zásahů.

Článek

Český Krumlov a Týn nad Vltavou zasáhla v noci na čtvrtek blesková povodeň. V Týně to byla podle starosty nejhorší záplava od roku 2002.

V Krumlově se z koryta vylila řeka Polečnice. Zalila budovy kolem Chvalšinské ulice. Řeka byla do rána na třetím povodňovém stupni, hladina kolem 7:00 klesla.

Po nočním intenzivním dešti a bouřkách platí v kraji třetí povodňový stupeň na Blanici v Bavorově. Hladiny dalších toků již klesly na první povodňový stupeň, vyplývá z informací Povodí Vltavy.

Jihočeští hasiči měli od středečního večera do čtvrtečního rána kolem 230 výjezdů, odčerpávali vodu, odklízeli stromy. Kvůli popadaným stromům jsou neprůjezdné i některé tratě. Bez elektřiny bylo ráno v kraji asi 1 000 odběratelů firmy EG.D ze skupiny E.ON. Vyplývá to z informací hasičů, obcí, Povodí Vltavy, Českých drah (ČD) a energetiků.

Týn nad Vltavou je aktuálně jednou z nejvíce zasažených oblastí. Poničené náměstí Míru bylo veřejnosti nepřístupné. „Teď jsme měli schůzi krizového štábu, budou se dělat různá opatření a likvidační práce, ale to je otázka několika dnů. Všichni jsou nějak v provozu, jezdíme do domácností odčerpávat vodu. Nasazeni jsou i dobrovolní hasiči,“ popsal pro Seznam Zprávy před polednem velitel hasičů Václav Lid.

Problémy byly i na železnici, stromy popadaly i na některá místa trati z Prahy do Českých Budějovic. Jihočeští hasiči odklidili v kraji přes 100 popadaných stromů, v 88 případech odčerpávali vodu. „Po půlnoci se situace v kraji uklidnila. Od půlnoci do šesté hodiny ranní vyjely jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů k 25 událostem,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů. V obcích Brloh a Vesce, části obce Čeraz, spadl strom na domy, nikdo se nezranil.

Moravský Beroun zasypaly kroupy

Napříč Českem hasiči během noci na čtvrtek zasahovali celkem u 900 událostí. Nejvíce jich evidovali v Jihočeském, Středočeském a Olomouckém kraji. „Jednalo se především o technické pomoci, jako je čerpání vody, provizorní opravy rozbitých střech, odstraňování padlých stromů či hrozících pádem na silnice a budovy,“ přiblížila Seznam Zprávám mluvčí hasičského sboru Pavla Jakoubková.

„Pokud něco takto akutního hrozí, tak je vždycky důležité mít aktivované lidi, kteří by se dali povolat na operační střediska. Jinak jedou hasiči v běžném režimu, těch událostí sice je třikrát více, než je běžný průměr, ale zvládáme to,“ dodala s tím, že pro zvládání podobně vypjatých situací je důležitá i pomoc dobrovolných hasičů. „Jejich pomoc je naprosto stěžejní.“

+9

Moravský Beroun v Olomouckém kraji zasáhlo silné krupobití, které poničilo řadu střech, automobilů a dalšího majetku.

„Byla to otázka deseti minut. Kroupy byly velké zhruba jako vejce. Na sídlišti zůstalo po krupobití odhadem 80 až 100 rozbitých aut, co se týče domů, máme je na seznamu a už je ani nedopočítám, bylo toho hrozně moc. Škody na městském majetku nedokážu nyní odhadnout, ale celková škoda i na soukromém majetku se vyšplhá určitě do desítek milionů korun,“ řekl místostarosta Rostislav Hrdlička.

Podle starosty Tomáše Ferance bouřka s krupobitím poškodila například i kino s kulturním centrem. „Některé domy jsou bez poloviny střech. Byla to prý tak silná bouřka s krupobitím, že to proráželo eternitové i pálené tašky, jsou v nich díry, jako byste to prostřelila,“ řekl.

Hasiči v Moravském Berouně na místě zasahovali až do dnešních 4:00, nyní se opět na místo vracejí. Podle jejich mluvčí Lucie Balážové řešili v obci na pět desítek událostí, šlo především o zničené střechy, které zabezpečovali za pomoci výškové techniky.

„Pracovalo se do časných ranních hodin, stihlo se vše kromě deseti adres, které budeme řešit dnes, jednotky se již vracely na místo. Lidé měli přes městskou policii hlásit poškození a případnou pomoc, dnes se bude situace nadále monitorovat,“ řekla mluvčí hasičů.

Aktualizovali jsme informace v celém textu.

Reklama

Doporučované