Hlavní obsah

Sedm dní izolace, více lidí na akcích. Pokračuje rozvolňování

Foto: Getty Images

S pozitivním testem budou lidé doma déle. Izolace potrvá sedm dní.

Reklama

Hygienici ode dneška nebudou posílat do karantény lidi po rizikovém kontaktu s nakaženým koronavirem. Naopak déle si doma pobudou ti, kteří mají pozitivní test. Od soboty pokračuje rozvolňování proticovidových opatření.

Článek

Epidemie koronaviru je v Česku na ústupu, skončilo povinné testování na covid v zaměstnání i ve školách a stát se chystá do začátku dubna zrušit většinu dosud platných omezení. Povinné zůstane zřejmě jen nošení respirátorů, ale v menší míře než dosud.

Izolace a karanténa

Izolace byla prodloužená na sedm dní z dosavadních pěti. Končí tak také trasování kontaktů nakažených hygienickými stanicemi.

Izolace u lidí bez příznaků bude podle pokynu končit automaticky po sedmi dnech, u lidí s příznaky pak dva dny po jejich skončení a zároveň musí trvat nejméně sedm dní. Lidé, kteří budou mít opakovaně pozitivní PCR test za kratší dobu než 30 dní, do izolace nemusí.

Počty lidí na hromadných akcích

Podle upraveného mimořádného opatření se mění počet lidí na hromadných akcích. Nově může být na většině akcí 500 lidí místo 100. Na akcích pro sedící diváky pak místo 1000 může být 1000 a navíc polovina do celkové kapacity prostoru.

Testování zaměstnanců

Firmám, živnostníkům i veřejným institucím skončila povinnost pravidelného testování. Povinnost dál se pravidelně alespoň jednou týdně testovat nadále platí pro zaměstnance i klienty zdravotnických lůžkových zařízení a sociálních služeb, kteří nejsou očkovaní nebo v posledním půlroce neprodělali covid.

Pracovní karanténa zaměstnanců

Zdravotnická zařízení, pobytové sociální služby a školská zařízení ústavní výchovy dětí, jako jsou dětské domovy, nadále nemohou využívat pracovní karanténu svých zaměstnanců. Původně se uvažovalo o tom, že by pracovní karanténu mohly používat i další obory, ve kterých by mohly být problémy s chybějícími zaměstnanci. Politici mluvili například o dopravě, energetice, ale také například pohřebnictví nebo prádelnách.

Díky této možnosti, kterou musela povolit krajská hygienická stanice, zejména nemocnice zvládly minulé týdny s vlnou omikronu, která přinesla velkou nemocnost zaměstnanců. Pracovní karanténu využívaly organizace pro lidí, kteří měli rizikový kontakt, například měli doma nakažené děti. Tito zaměstnanci se testovali každý den a po pozitivním testu zůstávali doma.

V lůžkových zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb, jako jsou domovy pro seniory a zdravotně postižené, týdenní stacionáře nebo odlehčovací služby, se tak budou dál testovat zaměstnanci, kteří nejsou očkovaní nebo v posledním půlroce neprodělali covid.

Reklama

Související témata:

Doporučované