Hlavní obsah

Síkela, či Šedivý. Před koalicí se rýsuje střet o nového eurokomisaře

Foto: European Defence Agency

Diplomat a bezpečnostní expert Jiří Šedivý.

Reklama

Jedna politická bitva – prezidentské volby – skončila. Nová se rozbíhá – ve hře je další klíčový politický post, příští český eurokomisař. Vláda chce zúročit úspěšné předsednictví EU.

Článek

Když v roce 2021 vznikala Fialova vláda, pět koaličních stran se v rámci mocenské rovnováhy mělo dohodnout, že post nového eurokomisaře připadne Starostům a nezávislým (STAN).

Politické kulisy se od té doby výrazně změnily. Do výběru nového eurokomisaře či eurokomisařky promluví loňské úspěšné české předsednictví EU i nové poměry v sedmadvacítce po ruské agresi na Ukrajině. A zejména z ODS coby nejsilnější vládní strany zaznívá, že tato stará gentlemanská dohoda o českém křesle v Evropě komisi nemusí být hotovou věcí.

V zákulisí nejčastěji v souvislosti s příštím českým eurokomisařem padají jména starostovských politiků: ministra pro EU Mikuláše Beka a ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely. Podle zjištění Seznam Zpráv ale má být ve hře i jedna těžká váha mimo nejužší politické kruhy – bývalý český ministr obrany a současný šéf Evropské obranné agentury Jiří Šedivý.

Nová Evropská komise se bude ustavovat po volbách do Evropského parlamentu na jaře příštího roku. Do současné Komise, jíž šéfuje Ursula von den Leyenová, Česko ještě za vlády Andreje Babiše (ANO) vyslalo Věru Jourovou, ta má coby místopředsedkyně na starost evropské hodnoty a transparentnost.

„Straník to být nemusí“

Šéf Starostů Vít Rakušan pro Seznam Zprávy uvedl, že koaliční gentlemanskou dohodu o obsazení postu eurokomisaře pro STAN považuje za platnou. „Dohoda o tom, že eurokomisaře bude nominovat hnutí STAN, existuje,“ napsal Rakušan. Na doplňující dotaz, zda ji považuje za nepřekročitelnou, už neodpověděl.

Z jeho aktuálního vyjádření pro Hospodářské noviny plyne, že jeho favoritem je stávající ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Síkela a jeho role v EU

Podle vlivného europoslance ODS Alexandra Vondry ale nemá být pro výběr nového českého eurokomisaře na prvním místě stranický rozměr. „Můj názor je, že hlavně máme usilovat o silné portfolio. Zatím jsme ho nikdy nedostali. Teď – po zvládnutém předsednictví – je šance ho dostat. Zahraniční věci. Energetika. Vnitřní trh. Rozpočet. A podle toho vybrat člověka. Ani to nemusí být straník. Ale musí to být odborně zdatná osobnost,“ napsal Seznam Zprávám Vondra.

Dotaz, zda post „patří“ Starostům, nechal bez odpovědi. Komentovat nechtěl ale ani konkrétní jména, která podle informací Seznam Zpráv v souvislostí s postem eurokomisaře v politickém zákulisí padají.

Podle dvou zdrojů Seznam Zpráv z vládních kruhů patří k vážným kandidátům – a to zejména části ODS – bývalý ministr obrany Jiří Šedivý. Ten je v současné době po eurokomisařce Věře Jourové v podstatě druhým nejvýše postaveným Čechem v unijních institucích – je ředitelem Evropské obranné agentury. V ní je „dvojkou“ po vysokém představiteli Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku a místopředsedovi Evropské komise Josepu Borrellovi, který formálně stojí v jejím čele.

Tato agentura má rozvíjet evropskou obranu. „Prosazuje jejich spolupráci, vytváří nové iniciativy a navrhuje možnosti, jak zlepšovat obranyschopnost členských zemí. Kromě toho členským státům, které mají zájem, pomáhá s rozvojem společné obranyschopnosti,“ popisuje sebe sama instituce.

Čas na ministra zahraničí EU?

Jiří Šedivý na SMS Seznam Zpráv, zda by o takové angažmá s podporou vlády byl připraven usilovat, neodpověděl. Patří k předním českým bezpečnostním expertům, v letech 2007–2010 byl náměstkem generálního tajemníka NATO pro obrannou politiku a plánování. Má blízko k ODS, v první – pár měsíců trvající – vládě Mirka Topolánka byl ministrem obrany, v letech 2010 až 2013 byl náměstkem ministra obrany, a to v době, kdy post zastával Alexandr Vondra. Působil také jako český velvyslanec při NATO.

Česko by si s jeho CV mohlo myslet třeba i na post „ministra zahraničí“ EU, který dnes patří šéfovi Šedivého Borrellovi. Tuto pozici v minulosti vždy zastávali představitelé „starých“ členských zemí EU, nikdo z východní a střední Evropy. Právě válka na Ukrajině by mohla nahrávat nominaci z tohoto regionu.

Mezi „nestranické“ kandidáty může patřit i Marek Mora, který nedávno skončil jako člen bankovní rady České národní banky. V minulosti působil také jako náměstek ministryně školství a ministra pro evropské záležitosti. V minulosti byl také jedním z nejvlivnějších Čechů v Bruselu, vedl kancelář generálního tajemníka Evropské rady.

Podle Tomáše Pojara, poradce pro národní bezpečnost a zároveň unijního „šerpy“, tedy nejbližšího unijního poradce premiéra Petra Fialy (ODS) je debata o novém eurokomisaři předčasná. „U politických dohod uvnitř koalice jsem nebyl, to mi nepřísluší komentovat. Myslím si, že Česká republika má několik kandidátů, kteří by mohli uspět dobře v Bruselu,“ řekl Seznam Zprávám.

K dlouhodobě zmiňovaným jménům v souvislosti s postem eurokomisaře je ministr pro Evropu Mikuláš Bek (STAN). „Předběžná dohoda, že eurokomisaře má obsadit STAN či PirSTAN existuje, ale sám si nejsem jistý její silou. A samozřejmě to není žádná samoobsluha, v níž by si člověk řekl, že chce být eurokomisař,“ řekl Seznam Zprávám Bek. Podle něj bude důležité portfolio.

„Během tohoto roku si koalice musí udělat jasno. Musíme si začít připravovat půdu pro to, abychom mohli dosáhnout na významné portfolio, významné zejména ve vztahu k rozpočtu,“ uvedl také Bek.

Reklama

Doporučované