Hlavní obsah

„Šokující, za hranicí lidskosti“. Rektoři reagují na slova poslance Kobzy

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Poslanec SPD Jiří Kobza.

Reklama

Česká asociace rektorů se v pátek ohradila proti vyjádření poslance SPD Jiřího Kobzy o Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a útočníkovi, který tam zabil 14 lidí.

Článek

„Co se vlastně na FF UK učí? Jaký indoktrinační program nenávisti tam běží? Jakou roli v tom hrají neziskovky?“ napsal poslanec SPD Jiří Kobza ve čtvrtek v příspěvku na facebooku, kde reagoval na tragédii na škole. Vyjadřoval se také o samotném útočníkovi a označil ho jako „špičkový produkt inkluzivního progresivistického školství“.

Svůj příspěvek na facebooku Kobza později smazal. Podle rektorů překročilo jeho vyjádření „hranice morálky, slušnosti, ale i lidskosti“. Poslance obvinili ze zneužití situace. Asociace to v pátek sdělila ČTK v tiskové zprávě.

Podle konference je jeho vyjádření „naprosto šokující, překračující hranice slušnosti, morálky, dobrých mravů, ale i hranice lidskosti“. Podle zástupců vysokých škol má každý právo na vyjádření svého názoru, to má ale své hranice. „Tou první by mělo být vlastní svědomí a tou nejzazší pak právní předpisy státu,“ uvedli rektoři s tím, že poslanec zneužívá situace.

V souvislosti s tragickou událostí se na sociálních sítích objevila řada dezinformací a nenávistných příspěvků. Policie v pondělí uvedla, že jich řeší už nejméně 60 a u poloviny zná už i jejich autory. Jejich chování má trestní kvalifikaci schvalování trestného činu a podněcování k trestnému činu. Za podněcování k trestnému činu jim hrozí až dva roky vězení.

Reklama

Doporučované