Hlavní obsah

Soud poslal bývalého místostarostu Lovosic na 12 let do vězení

Foto: Mehaniq, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Bývalý místostarosta Lovosic Miroslav Závada (dříve ODS) byl nepravomocně odsouzen za pokus o vraždu na 12 let. Vinu odmítl a na místě se odvolal.

Článek

Ústecký krajský soud v pondělí poslal bývalého místostarostu Lovosic Miroslava Závadu (dříve ODS) za pokus o vraždu na 12 let do vězení. Závada se podle soudu úmyslně pokusil usmrtit soka v lásce. Rozsudek není pravomocný, Závada se na místě odvolal. Někdejšímu politikovi, kterého policie nedávno obvinila z podvodu, hrozilo až 20 let vězení. Vinu odmítl, uváděl, že výstřel zazněl náhodou.

Událost se stala na konci ledna 2022. Závada byl s přítelkyní v pokoji v hotelu ve Straškově na Litoměřicku. Tam přijel její manžel. S ženou se její muž potkal na chodbě a před dveřmi pokoje se s ní pohádal, bouchal a kopal do dveří, až je vyrazil.

„Došli jsme k závěru, že si obžalovaný zbraň připravil, poté ji vědomě a chtěně vytáhl a použil,“ uvedl soudce Martin Parolek. Soud se ztotožnil se státním zástupcem, který oproti podané obžalobě navrhl zpřísnit právní kvalifikaci na pokus trestného činu vraždy s rozmyslem. Obhájci požadovali zproštění viny.

Poškozený muž trpí podle znalců do současnosti posttraumatickou stresovou poruchou a má trvalé následky po poranění břicha. Podle soudce pouze náhodou nebyl zraněn smrtelně.

Závada s novináři nemluvil, jeden z jeho obhájců uvedl, že s rozsudkem není spokojen. Soud rozhodl také o propadnutí samonabíjecí pistole, ze které se střílelo.

Reklama

Související témata:

Doporučované