Hlavní obsah

Soud potvrdil trest matce deseti dětí. Měla covid, izolaci neřešila

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Žena před Krajským soudem v Brně s odvoláním neuspěla. Za šíření covidu dostala dvouletý trest s podmínečným odkladem.

Reklama

aktualizováno •

Krajský soud v Brně potvrdil podmínečný trest pro ženu za šíření covidu. V roce 2021 v době protiepidemických opatření opustila kraj a covidem ohrozila policisty a záchranáře.

Článek

I s potvrzeným covidem jezdila po republice. Krajský soud v Brně ve čtvrtek zamítl odvolání matky deseti dětí. Eva S. v roce 2021 měla pozitivní test na covid, přesto porušila protiepidemická opatření a nemocí ohrozila další lidi.

Soud v Brně tak potvrdil dřívější rozsudek Okresního soudu v Jihlavě, který za šíření nakažlivé nemoci poslal 42letou ženu na dva roky do vězení s dvouletým odkladem. Rozsudek je pravomocný.

Podle soudkyně Dany Kancírové nebylo odvolání opodstatněné. „Trest je přiměřený. Odpovídá všem hlediskům při ukládání trestu a je odložený na zkušební dobu. Ve společnosti přetrvává ohrožení touto nemocí. Paní obžalovaná by neměla nic podobného do budoucna opakovat,“ uvedla předsedkyně soudního senátu.

Žena měla covid, když v roce 2021 v době přísných protiepidemických opatření navzdory zákazu jela napříč kraji. V Česku tehdy platil nouzový stav a byla nařízená izolace. „Odjela z jednoho kraje do druhého, aniž by k tomu měla důležitý důvod,“ řekla Kancírová.

Matka vezla v autě i své tříměsíční dítě, udělalo se jí špatně a usnula. Doma si zapomněla mobil. Manžel se o ni bál, zavolal policisty i záchranáře. „Byli přivoláni z toho důvodu, že se ztratila. Manžel měl o ni strach, protože byla pozitivní na covid, proto se po ní rozjelo pátrání,“ vysvětlila soudkyně.

Doplnila, že nakažená ohrozila lidi, s nimiž přišla do kontaktu. „Daný zločin má formu ohrožovací. S jednou ze svědkyň mluvila asi z metrové vzdálenosti. Neprokázalo se, že by měla alespoň elementární, nejzákladnější ochranu v podobě roušky. O riziku nikomu nic neřekla,“ dodala soudkyně.

Matka deseti dětí se proti původnímu rozsudku odvolala. Její obhájce Petr Šmíd namítl, že jeho klientka skutkovou podstatu trestného činu nenaplnila. „Podle příslušných paragrafů se zločinu šíření nakažlivé nemoci dopustí ten, kdo vystaví nebezpečí více než jednu osobu. To nebylo naplněno. Jiné osoby – včetně policistů a záchranářů – o jejím onemocnění věděly, proto přijaly patřičná opatření,“ sdělil obhájce.

„Možnost nakažení více osob byla jednoznačně prokázána,“ uvedla soudkyně.

Obhájce čtvrteční rozsudek komentovat odmítl. „Nemám svolení od klientky,“ doplnil.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření soudkyně a některé podrobnosti k případu.

Reklama

Doporučované