Hlavní obsah

STAN vybral nového kandidáta na ministra průmyslu

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předseda STAN Vít Rakušan.

Reklama

aktualizováno •

Hnutí STAN vybralo nového kandidáta na ministra průmyslu a obchodu. Nahradí Věslava Michalika, který se kvůli svému podnikání nominace vzdal.

Článek

„Náš celostátní výbor právě vybral a schválil kandidáta na ministra průmyslu a obchodu. Věřím, že jde o zkušeného člověka, který přinese na resort odbornost a bude úspěšný,“ napsal na svém Twitteru předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan.

Jméno nového kandidáta ale neoznámil. „A jak jsem už dříve slíbil, to jméno se jako první dozví Petr Fiala. Zítra jej představíme veřejnosti,“ dodal Rakušan. Místopředseda STAN Gazdík řekl před jednáním výboru, že hnutí bude vybírat ze čtyř možných kandidátů, ale také nechtěl jejich jména upřesnit.

„Jsou to velmi erudovaní kandidáti a každý z nich je schopen zastávat funkci ministra průmyslu a obchodu, což bude v příštím volebním období mimořádně těžká pozice,“ dodal Gazdík s poukazem na energetickou krizi, dostavbu nových jaderných bloků a na plán Green Deal navržený Evropskou komisí ke snížení emisí skleníkových plynů.

Jak Seznam Zprávy napsaly ve čtvrtek, favoritem na post byl ekonom Filip Matějka z institutu CERGE-EI při Univerzitě Karlově. Redakci to potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje a samotný Matějka svou účast ve vládě nevyloučil.

Filip Matějka se specializuje na makroekonomii a behaviorální ekonomii. Loni v prosinci získal prestižní vědecký grant European Research Council (ERC) v hodnotě 1,1 milionu eur.

Vystudoval fyziku na Univerzitě Karlově a doktorát získal z aplikované matematiky na Princetonské univerzitě v USA. Od roku 2010 pak působí jako výzkumný pracovník Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR.

S působením ve veřejné sféře má zkušenosti zejména z období po vypuknutí covidové pandemie. Loni v březnu jej STAN a Piráti společně navrhli do Ústředního krizového štábu.

Šéf STAN Vít Rakušan tehdy o Matějkovi hovořil jako o „zkušeném makroekonomovi“. Předseda Pirátů Ivan Bartoš si zase pochvaloval jeho zkušenosti a profesní zázemí.

Rakušan připustil, že roli ministra průmyslu by zvládl například někdejší plzeňský hejtman a bývalý ředitel Škody Transportation Josef Bernard. STAN s ním však počítá spíš v roli předsedy sněmovního rozpočtového výboru.

Rakušan má jméno Michalikova náhradníka sdělit lídrovi budoucí vládní koalice Spolu s Piráty a Starosty Fialovi do pondělního dopoledne. Fialu v neděli prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem.

Původní kandidát na ministra průmyslu a obchodu Věslav Michalik ve čtvrtek ráno před novináři prohlásil, že má čisté svědomí. Ale že už přesto nebude kandidátem STAN na funkci ministra průmyslu v nové vládě.

Bývalému bankéři a investorovi pokazilo politickou kariéru mimo jiné podezření ze střetu zájmů: Jako ministr by měl vliv na zisky solárního byznysu, sám přitom vlastnil tři sluneční elektrárny.

Reklama

Doporučované