Hlavní obsah

Stát zaplatí rodině exministra Tomana i za další pozemek osminásobek ceny

Foto: ikatastr.cz

Znalec ocenil pozemek na 7 597 250 korun, stát za něj zaplatí osminásobek.

Reklama

Ředitelství silnic a dálnic kupuje od rodiny Tomanových kromě pozemku za čtvrt miliardy ještě jednu parcelu pro stavbu Pražského okruhu. Jejich firmy navíc vlastní ještě další menší pozemky ve stejné lokalitě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ředitelství silnic a dálnic uzavřelo v únoru kupní smlouvu se společností Agrotrade. Stát za pozemky o rozloze 30 389 m2 zaplatí 60 778 000 korun. Vyplývá to z údajů v registru smluv. Výkup pozemku je nutný pro stavbu úseku 511 Pražského okruhu.

Firmu Agrotrade vlastní rodina bývalého ministra zemědělství Miroslava Tomana, předsedou představenstva je jeho bratr Zdeněk Toman a předsedou dozorčí rady otec Miroslav Toman starší, taktéž bývalý ministr zemědělství.

Znalecký posudek stanovil cenu pozemků na 7 597 250 korun. Výsledná cena přes šedesát milionů odpovídá maximální částce, jakou stát mohl zaplatit. Na základě zákona o liniových stavbách vyplatil Tomanům přesně osminásobek odhadní ceny, což je možný postup při výkupu pozemků pro velké dopravní stavby.

Pozemek leží u pražských Běchovic. V budoucnu na něm má stát začátek mimoúrovňové křižovatky, která spojí východní část Pražského okruhu, Šterboholskou spojku, plánovanou jihovýchodní část okruhu až k dálnici D1 a plánovanou výpadovku na Kolín.

Server Zdopravy.cz přinesl ve čtvrtek informaci, že ŘSD koupilo od firmy Xaverov trade, rovněž v majetku rodiny Tomanových, pozemek o rozloze 125 331 m2 za čtvrt miliardy korun. Opět se jedná přesně o osminásobek ceny stanovené znaleckým posudkem, tedy 31 332 750 korun.

Foto: ikatastr.cz

Větší pozemek ocenil znalec na 31 332 750 korun.

Půl miliardy pro Tomanovy za Pražský okruh

Tomanovi navíc už v říjnu uzavřeli smlouvu s hlavním městem Prahou o prodeji dalšího pozemku o rozloze 116 496 m2, a to za 109,5 milionu korun. Celkem tak inkasují přibližně 421 milionů korun.

Firmy Agrotrade a Xaverov trade vlastní ještě další menší pozemky, na kterých má v budoucnu stát Pražský okruh, a ještě další pozemky už v minulosti úspěšně prodaly hlavnímu městu i ŘSD.

Pořad Reportéři ČT v minulosti už několikrát poukazoval na to, že se pozemky do vlastnictví rodinných firem Tomanových dostaly za nestandardních okolností. Sám Miroslav Toman se dlouhodobě k byznysu své rodiny odmítá vyjadřovat.

Dostavbu Pražského okruhu má na starosti stát, potažmo Ředitelství silnic a dálnic. Pozemky pro dálnici může vykupovat podle takzvaného liniového zákona zpravidla až za osminásobek ceny u nestavebních pozemků a za jedenapůlnásobek ceny u stavebních pozemků. Hlavní město se zároveň zavázalo postavit na sousedních pozemcích přírodní bariéry pro odclonění prachu a hluku z automobilové dopravy, a to jako kompenzaci nejvíce postiženým městským částem. V případě úseku 511 se to týká především Běchovic.

Ministerstvo dopravy, ŘSD a hlavní město Praha uzavřely v minulosti memorandum, podle kterého postupují při výkupu pozemků společně. Praha nicméně nemůže „automaticky“ nabídnout osmkrát vyšší částku, než je skutečná hodnota pozemků. Kvůli tomu se Praha v minulosti dostala do konfliktu s tehdejším ministrem zemědělství Tomanem, když licitovali o ceně pozemku pro ochranný val před Běchovicemi. Nakonec město vyplatilo 109 milionů za jen o něco málo menší pozemek, než za který stát zaplatit 250 milionů.

Hlavní město má s firmami Agrotrade a Xaverov trade dlouhou obchodní historii. Naposledy na podzim 2021 zaplatilo už zmíněných 31,9 milionu Xaverovu a 77,5 milionu Agrotradu, dohromady přibližně 109 milionů korun. Za další pozemky zaplatilo město v letech 2017 a 2018 těmto dvěma firmám dalších více než 60 milionů korun.

Ředitelství silnic a dálnic také uzavřelo se společností Xaverov trade ještě další smlouvy. Konkrétně v letech 2019 a 2020, a to celkem za více než 24 milionů korun. Celkový účet za nákup pozemků od rodiny Tomanových tak překoná symbolickou částku půl miliardy korun, počítáno bez DPH.

Dostavba Pražského okruhu, konkrétně úseku 511, nyní závisí na vydání územního rozhodnutí. Pražský úřad sice před více než rokem rozhodnutí vydal, dokument ale napadla řada stížností včetně těch od některých městských částí. Nyní o něm rozhoduje úřad Jihočeského kraje, datum vydání rozhodnutí zatím nechce komentovat.

Reklama

Doporučované