Hlavní obsah

Systém elektronických přihlášek měl výpadek, nefungoval dvě hodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Přijímací řízení. Ilustrační foto.

Reklama

Elektronický systém podávání přihlášek na střední školy byl odpoledne dvě hodiny nedostupný.

Článek

Po otevření webu přihlašování na střední školy se lidem zobrazovala informace, že by se měl provoz obnovit v řádu desítek minut. „Provoz systému je momentálně pozastaven z důvodu problému na základních registrech. Měl by být obnoven v řádu desítek minut,“ bylo napsáno na stránce.

Nedostupný byl nakonec téměř dvě hodiny a znovu se spustil okolo 16:00. Důvodem problémů systému byl výpadek základních registrů, řekl ČTK ředitel organizace odpovědné za přípravu přijímacího řízení Cermat Miroslav Krejčí.

Cermat podle něj přepnul systém DiPSy do režimu údržby, lidé tedy nemohli pracovat s přihláškami na střední školy ani podávat nové, a to ani v režimu bez přihlášení přes ověřenou identitu občana. Fungování systému Cermat podle Krejčího zastavil, aby nezatěžoval základní registry.

„Kdyby to býval byl problém třeba s přetížením základních registrů, tak bychom jim vůbec nepomohli, kdybychom jim tam pořád posílali dotazy,“ řekl Krejčí. Okolo 16:00 se systém opět spustil. Podle mluvčí Digitální a informační agentury (DIA) Anny-Marie Lichtenbergové se jednalo o chybu nastavení síťových prvků. „Problém byl na informačním systému základních registrů, které spravuje DIA,“ řekla ČTK okolo 16:40.

Vedle plně elektronického způsobu se mohou přihlášky podávat také takzvanou hybridní formou, tedy kombinací tištěných přihlášek s podporou elektronického systému. Případně mohou lidé stejně jako v předchozích letech volit papírovou formu. Uchazeči mohou přihlášky podávat do úterní půlnoci.

Podle Krejčího podalo k nedělní půlnoci přihlášku přes elektronický systém více než 118 000 uchazečů. Cermat evidoval k nedělní půlnoci celkem přes 130 000 přihlášek, z toho bylo 13 500 přihlášek hybridních. Na střední školy by se letos mohlo hlásit asi 130 000 až 135 000 uchazečů, řekl ve středu na sněmovním školském výboru Krejčí. Dříve se odhadovalo, že by se na střední školy mohlo hlásit 120 000 uchazečů.

Reklama

Doporučované