Hlavní obsah

„Ta nejlepší odměna.“ Příběh malého nosorožce ve Rwandě začal v Česku

Foto: Drew Bantlin / Safari Park Dvůr Králové

Mládě samice nosorožce Jasiri ve rwandském národním parku Akagera.

Reklama

Rok 2023 potěšil zoology ze Dvora Králové nad Labem. Samice nosorožce z jejich péče totiž po převozu do africké divočiny porodila první mládě, kterému se dobře daří. Na podobný scénář přitom kdysi ani nepomýšleli.

Článek

Před dvěma lety se to nepovedlo, letos už ale z Afriky dorazily dobré zprávy – mládě samice nosorožce ze zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem se má čile k světu. Výrazně tak sílí naděje, že přesun nosorožců černých z Česka do Rwandy, který proběhl v roce 2019, bude korunovaný úspěchem.

„To mládě výborně prosperuje,“ pochvaluje si zoolog Jiří Hrubý ze Safari Parku Dvůr Králové. V nedělní epizodě podcastu 5:59 popisuje příběh, který podle něj splňuje takřka hollywoodské parametry. „Je to vlastně ta nejlepší odměna, nejlepší zpráva v tom, že proces se zdařil,“ říká o dosavadním mezníku snahy svého týmu vracet nosorožce černé do jejich přirozeného prostředí.

Pozitivní příběhy roku 2023

Líčení úspěchu českých zoologů při navracení nosorožců černých do divočiny je součástí nedělního dílu podcastu 5:59 se čtveřicí vybraných zpráv, které v roce 2023 potěšily. Celou epizodu si můžete poslechnout v přehrávači.

Oba rodiče mláděte, kterému je dnes zhruba sedm měsíců, pocházejí z evropských zoologických zahrad. Otce Mandalu přivezli z Dánska a matku Jasiri právě ze Dvora Králové, kde o ni pečoval i Jiří Hrubý. Samici vypravili do Afriky spolu s další čtveřicí kriticky ohrožených nosorožců černých.

V národním parku Akagara jsou teď tito nosorožci jako doma, na druhou stranu na ně ale číhají nástrahy života ve volné přírodě, jako jsou lvi, hyeny nebo levharti. A zatímco pro dospělého nosorožce neznamenají takové nebezpečí, mláďata jsou o poznání zranitelnější. Stát se proto může cokoliv. Hrubý je ale po letošním setkání se zvířaty přímo ve Rwandě optimistou: „Jak jsem to viděl, tak si myslím, že šance (na přežití mláděte) je už v současnosti docela velká.“

Obavy nemá ani z pytláků, kteří třeba na jihu Afriky pravidelně decimují místní populace nosorožců. Podmínky ve středoafrické Rwandě Hrubý považuje za jiný případ a věří, že nosorožci v Akagaře jsou teď v „absolutním bezpečí“. A to i přesto, že v boji proti pytláctví jako takovému podle něj nikdy úplně vyhráno nebude.

Video, které přibližuje, jak probíhala cesta nosorožců ze Dvora Králové až do Rwandy:

Scénář, se kterým počítal jen málokdo

Úspěch v podobě čiperného mláděte je zároveň o to radostnější, že se dobře daří jeho i matce. Když se totiž v říjnu 2016 ve Dvoře Králové Jasiri narodila, místo obvyklých zhruba 35 kilogramů vážila jen 17 kilogramů. Mládě bylo tak malé, že nebylo schopné sát mléko od matky a museli ho napájet ošetřovatelé.

„Když se Jasiri narodila, viděli jsme, že to nebude jednoduché a že její přežití není vůbec jisté. Nikdo v tu chvíli ani nepomyslel, že by jednou pobíhala po pláních v Africe a měla tam mláďata. A dnes je ve výborné kondici, má své mládě a žije ve volné přírodě,“ říká zoolog.

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X nebo instagramu.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované