Hlavní obsah

USA jsou náš nejdůležitější spojenec. Změnu nechystáme, řekla Černochová

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Vojenská přehlídka u přijetí amerického ministra obrany.

Reklama

aktualizováno •

Lloyd Austin v Praze zdůraznil, že NATO bude jako vždy chránit každý kousek území Aliance. Zároveň potvrdil, že USA v novém třímiliardovém balíčku podpory regionu zasaženému ruskou agresí počítají i s Českem.

Článek

Článek byl doplněn o fotogalerii, shrnující pobyt amerického ministra obrany Lloyda Austina v Praze.

Americký ministr obrany Lloyd Austin v Praze oplatil Černochové její jarní návštěvu ve Washingtonu. Oba politici na setkání zdůrazňovali pevný postoj vůči ruské agresi na Ukrajině a v podpoře Kyjevu v jeho obranných snahách.

Například americkou CNN ale zajímalo, nakolik bude česká vláda schopná udržet politiku podporující Ukrajinu. I za oceán totiž dolehly zprávy o víkendových protestech v Praze. Na nich desítky tisíc Čechů vyjadřovaly obavy z rostoucích cen energií, někteří svolavatelé akce ale mají blízko k proruským kruhům a zaznívala tam kritika české zahraniční politiky orientované na Západ.

„Určitě si ze sobotní demonstrace naše vláda odnesla to, že musíme lépe komunikovat o  energetické krizi, která nastala, lépe lidem vysvětlovat, co se stalo, tím že Putin napadl Ukrajinu, a co se děje dál po jeho výhrůžkách o odpojení zemí od jeho plynu a nárůstech cen energií, na tom budeme pracovat. V žádném případě se ale nemění zahraničně-politické směřování naší země, naše zahraniční politika je velmi proalianční a bude silná i dál,“ reagovala ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Jak dodala, ani po prezidentských volbách v příštím roce nečeká zásadní obrat v české zahraniční politice.

Americký generál v Praze zdůraznil, že NATO je připravené chránit „každý inch“ území Aliance. „Nadále budeme stát po boku našich spojenců v NATO a nadále budeme stát proti ruskému útoku na demokracii, suverenitu a mezinárodní řád založený na pravidlech,“ uvedl Austin. Zároveň potvrdil, že USA v novém třímiliardovém balíčku podpory regionu zasaženému ruskou agresí počítají i s Českem.

Lloyd Austin uctil československé parašutisty

„Masivni podpora, kterou USA poskytují Ukrajině, ukazuje, že jsou nepostradatelný lídrem svobodného světa,“ uvedla Černochová po jednání s Austinem. USA nazvala „nejdůležitějším spojencem“ Česka. „Chtěla bych poděkovat panu ministru Austinovi i občanům Spojených států, že jsou stále ochotni bránit tento svět, že jsou stále ochotni bránit Evropu,“ dodala.

V proslovech obou ministrů citelně chybělo zásadní česko-americké téma současnosti – příští týden se rozběhnou jednání o dodávkách amerických „superstíhaček“ F-35, které chce česká vláda pořídit namísto gripenů. Pokud se Praha s Washingtonem dohodnou, půjde o největší zbrojní zakázku v české historii. Má jít o nákup formou mezivládní dohody.

Poklona Anthropoidu

Ministr Austin jako první věc ráno navštívil pravoslavný chrám sv. Cyrila a Metoděje, kde svedli svou poslední bitvu českoslovenští parašutisté v čele s Janem Kubišem a Jozefem Gabčíkem po atentátu na nacistického pohlavára Reinharda Heydricha.

+8

Česko si letos intenzivněji než kdy dřív připomíná 80. výročí této zásadní operace protinacistického odboje s mezinárodním rozměrem. Návštěva Austina – donedávna zrovna do krypty v Resslově ulici moc zahraničních návštěv nemířilo – svědčí o tom, jak pevně se hrdinský čin z roku 1942 usazuje v české národní identitě.

Černochová po Austinově boku památník parašutistům označila za „jedno z nejpamátnějších míst našeho národa“.

Následovalo oficiální přijetí a vojenská přehlídka na Ministerstvu obrany. Vedle ministryně tady Austina přivítal i šéf vojenských špionů Jan Beroun či český velvyslanec při NATO Jakub Landovský.

Po jednání s Černochovou zamířil Austin na setkání s premiérem Petrem Fialou (ODS), v kalendáři má i odpolední setkání s prezidentem Milošem Zemanem.

Radarové faux pas

Takto „vysoké“ návštěvy z USA se dějí v momentech, kdy mezi zeměmi běží nejužší spolupráce. Naposledy byl v Česku americký ministr obrany Jim Mattis, který reprezentoval administrativu Donalda Trumpa. Přijel na vojenskou přehlídku u příležitosti 100. výročí založení Československa a také vzdát hold českým vojákům, kteří padli v Afghánistánu. Tou dobou počet českých padlých rostl i kvůli tomu, že byli nasazováni do „první linie“ ochrany spojeneckých sil v Afghánistánu.

V roce 2007 Česko navštívil jiný republikán, Robert Gates, který v Česku jednal o umístění amerického radaru v Brdech. Tato návštěva ale vyvolala značné emoce – Gates v Praze řekl, že by na inspekce do radarové základny mohli chodit i Rusové. Úvaha o možné přítomnosti ruských vojáků na českém území ale vyvolala vzpomínky na sovětskou okupaci a naštvala tehdy i nejaktivnější propagátory protiraketového projektu mezi českými politiky.

Podobný problém ale o patnáct let později, v září roku 2022, nehrozil. Česko a USA momentálně sbližuje právě hrozba z Ruska, o které se již po útoku na Ukrajinu nediskutuje. Praha i Washington výrazně podporují Ukrajinu v její obraně – politicky, ale hlavně finančně a dodávkami zbraní.

Více o nákupu stíhaček F-35

Seznam Zprávy oslovily několik vojenských analytiků ohledně záměru vlády koupit americké stíhačky F-35. Experti nastínili, kolik by mohly stát a co by se muselo změnit na vojenských základnách.

Česko Kyjevu dosud zaslalo zbraně a vojenský materiál za 3,8 miliardy korun. O jakou techniku jde, vláda z bezpečnostních důvodů nespecifikuje. Mluví se o vrtulnících, tancích T-72, salvových raketometech RM-70 či samohybných houfnicích. Američané už bránícím se Ukrajincům poskytli či přislíbili pomoc ve výši 13,5 miliardy dolarů.

Zásadní česko-americké téma je jednání o dodávkách supermoderních stíhaček F-35. Vláda se rozhodla vyměnit gripeny za americké stroje. Příští týden se rozběhnou jednání o ceně a termínu dodání na expertní úrovni. Washington s Prahou také ladí dohodu o obranné spolupráci, která připraví rámec pro pobyt amerických vojáků, pokud by se na něm v budoucnu obě země dohodly.

Reklama

Doporučované