Hlavní obsah

Po razii na generálním štábu obvinila policie šest lidí a tři firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Policie zasahovala v budově generálního štábu v Praze.

Reklama

aktualizováno •

V budově generálního štábu zasahuje policie. Seznam Zprávám informaci potvrdila mluvčí generálního štábu. Mezi podezřelými jsou i lidé obvinění v kauze Dozimetr.

Článek

V budově generálního štábu a také na dalších místech zasahovali detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu.

V případu podezřelých zakázek zadrželi deset lidí. Šest osob a tři firmy obvinili. Podle serveru iRozhlas.cz jde o trestné činy pletich při zadávání veřejných zakázek, úplatkářství a korupce.

O tom, zda budou zadržení stíháni ve vazbě, se podle informací Vrchního státního zastupitelství v Praze rozhodne ve středu.

„Skutky souvisejí s veřejnými zakázkami Ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě,“ uvedl v tiskové zprávě žalobce vrchního státního zastupitelství Adam Borgula, který nejprve dopoledne uvedl, že v kauze je devět obviněných a kolem poledne pak informaci doplnil, že zadrženo bylo zmíněných deset osob. Právní kvalifikaci však v souvislosti se vznesenými obviněními neupřesnil.

Jak zjistily Seznam Zprávy z dokumentu, v němž policie zdůvodnila úterní zásah v kancelářích generálního štábu a dalších firem, má razie souvislost s kauzou Dozimetr. Podle dokumentu se policie mimo jiné zajímá o podnikatele Jindřicha Špringla.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

V areálu firmy Analogia v Hýskově na Berounsku byla v úterý policie.

V areálu jeho firmy Analogia v Hýskově na Berounsku hledali policisté v úterý podle očitého svědectví reportéra Seznam Zpráv důkazy.

Právě Špringl je rovněž od loňského června jedním z obviněných v kauze Dozimetr, v níž se vyšetřuje systematické ovlivňování veřejných zakázek. Špringl je v Dozimetru obviněn z podplácení u zakázek na nový rádiový systém pražského dopravního podniku a na kamerový systém v metru.

Redakce se Špringla pokusila kontaktovat, ale jeho telefon je vypnutý.

Reklama

Doporučované