Hlavní obsah

Žádné rachejtle. Britovi na letišti v Ruzyni vzplanul v batohu granát

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Brit, jemuž na letišti vzplanul batoh, v něm měl část vojenského granátu.

Článek

Podle žalobce se dopustil nedovoleného ozbrojování. Byl předán soudu.

Brit byl podle mluvčí soudu Zuzany Barochové vyhoštěn z Česka na tři roky a rozhodnutí je pravomocné. „Muž byl již propuštěn ze zadržení,“ uvedla pro ČTK. Soud rozhodl o vině Brita trestním příkazem a zároveň nechal část vojenského granátu zároveň propadnout.

„S jednou osobou, která není státním příslušníkem České republiky, bylo provedeno takzvané zkrácené přípravné řízení. Ve skutku, kterého se měl podezřelý dopustit, je spatřován trestný čin nedovoleného ozbrojování. Předmětnou věcí, která měla v prostorách letiště zahořet, byla část vojenského granátu,“ řekl pro CNN Prima NEWS mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Portál uvedl, že nešlo o úmysl, ale nešťastnou náhodu.

„V principu se podobným situacím obtížně předchází vzhledem k tomu, že se jednalo o veřejně dostupné místo ještě před úrovní samotného odbavení a bezpečnostních kontrol,“ uvedlo tiskové oddělení letiště. Dále dodali, že incident podobného charakteru způsobený přímo v hale cestujících na letišti dosud nezaznamenali.

Zpravidla přichází trest

Brit utrpěl popáleniny. Policie České republiky v úterý na twitteru uvedla, že k incidentu došlo ve veřejné části terminálu 2. Kvůli bezpečnosti byla evakuována spojovací chodba mezi terminály 1 a 2 pražského letiště a pro soukromou dopravu byly zhruba hodinu a půl uzavřeny příjezdy na letiště.

„Zadržená osoba byla po skončení zkráceného přípravného řízení předána soudu společně s návrhem na potrestání. Nyní bude o věci rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 6,“ uvedl Cimbala.

Letiště Praha potvrdilo, že se jednalo o protiprávní čin.

Procesní postup zkráceného přípravného řízení je podle Cimbaly zcela jednoznačný: „Pokud se do osmačtyřiceti hodin podaří policejnímu orgánu shromáždit dostatek podkladů, dává podnět státnímu zastupitelství a pokud státní zástupce v dané lhůtě shledá, že je nález vhodný na potrestání, věc předává soudu. Ten má dalších čtyřiadvacet hodin na to, aby buď osobu vzal do vazby, anebo ve věci rozhodl o vině. Většinou v této věci, pokud se to týká cizinců, kteří byli zadrženi při nebo bezprostředně po spáchání činu a důkazy jsou dány, tak soud rozhodne o vině.“

Článek jsme aktualizovali v celém rozsahu.

Reklama

Doporučované