Hlavní obsah

Zemanův muž musel v Číně kvůli cestě Pekarové „na kobereček“

Foto: Twitter PSP ČR, Seznam Zprávy

Předsedkyně Poslanecké sněmovny na Tchaj-wanu otevřela „Český hub“ pro podnikatele i třeba neziskové organizace.

Reklama

Kvůli cestě šéfky Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové na Tchaj-wan si v Pekingu podle zjištění Seznam Zpráv předvolali českého velvyslance v Číně Vladimíra Tomšíka.

Článek

Jde o paradoxní situaci. Vladimíra Tomšíka si v roce 2019 silově prosadil na post v Číně dnes už bývalý prezident Miloš Zeman. A někdejší viceguvernér České národní banky tam po čtyři roky razil prezidentskou pročínskou politiku. Například ještě loni v zimě jménem Zemana nadbíhal čínským komunistům kvůli olympiádě, která se tehdy konala v čínském hlavním městě.

Předvolání Tomšíka v souvislosti s cestou Markéty Pekarové Adamové na Tchaj-wan potvrdil mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake. „Schůzku českého velvyslance na čínském ministerstvu zahraničí můžeme potvrdit,“ řekl Seznam Zprávám.

Čína proti výjezdu na ostrov, kam česká delegace přivezla vzkaz z Česka „Jsme s vámi“, protestovala opakovaně. Sama šéfka Sněmovny podle svých slov čelila před cestou kybernetickým útokům a s sebou si na doporučení expertů vzala jen starý mobil bez SIM karty.

„Pracujeme na výměně“

Jak proběhlo předvolání na čínské ministerstvo zahraničí a zda Tomšík hájil právo českých politiků svobodně se stýkat, s kým uznají za vhodné, Drake nepopsal. „Proběhla debata o aktuálních mezinárodních otázkách,“ dodal jen mluvčí ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti).

Tomšíka si vybral Zeman poté, co jeho předchůdce Bedřich Kopecký upadl v nemilost tehdejšího osazenstva Hradu, když podepsal výzvu evropských diplomatů k dodržování lidských práv v zemi. Poté Kopecký předčasně skončil a do Pekingu putoval Tomšík.

Se Zemanem končí i jeho sbližování s Čínou

Seznam Zprávy zjistily, na jakých principech bude stavět nová politika vůči Číně. Větší důraz se klade na dodržování lidských práv a spojenectví s Tchaj-wanem. Kontrolovat se mají i investice čínských firem do citlivých oblastí.

„Pan velvyslanec Tomšík už tam je čtvrtým rokem, standardní doba vyslání jsou právě čtyři roky, takže na tom samozřejmě pracujeme,“ řekl v únoru Seznam Zprávám ministr Lipavský. Sám Tomšík už na dřívější dotazy Seznam Zpráv, zda bude i po skončení Zemanova mandátu působit v Číně a v diplomacii obecně, neodpověděl, pouze odkázal na tiskové oddělení ministerstva.

Čínští komunisté neúnavně protestují, když se čeští politici setkají s představiteli Tchaj-wanu. „Čína je rozhodně proti tomu, aby země, se kterými má diplomatické vztahy, navazovaly oficiální kontakty s Tchaj-wanem. Vyzýváme příslušné strany, aby své nesprávné rozhodnutí zrušily,“ uvedla mluvčí čínské diplomacie Mao Ning v souvislosti s cestou Pekarové Adamové už v únoru. Ostře Peking reagoval i na telefonát nově zvoleného prezidenta Petra Pavla s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Pod kyberútoky

Když minulý týden vyrazila Pekarová Adamová na Tchaj-wan, ocitla se přímo uprostřed globálního konfliktu. Ostrov si, jak známo, nárokuje komunistická Čína, demokratickou vládu v zemi ale podporují Spojené státy. Dlouhodobě hrozí i ozbrojený střet.

Tchaj-wan, který má na rozdíl od pevninské Číny demokratickou vládu, svět oficiálně neuznává. Návštěvy politických špiček, které formální uznání do jisté míry suplují, tak mají pro Tchaj-pej mimořádný význam – zvlášť když jde o zemi Západu.

Rozhovor s tchajwanským vyslancem v Česku

Zástupce Tchaj-wanu v Česku mluví se Seznam Zprávami o tom, jak si pamatují na ostrově Václava Havla, i o hrozbě globálního konfliktu. O umístění továrny na čipy v Evropě podle něj ještě není rozhodnuto, spekuluje se o Drážďanech.

Návštěvy provázejí nadstandardní bezpečnostní opatření. Pekarová Adamová uvádí, že v souvislosti s cestou čelila kybernetickým útokům. Cílem bylo podle ní získat co nejvíce informací o návštěvě, například o obsahu jejích projevů – aby se na ně mohla připravit čínská komunistická propaganda.

„Měli jsme jasná varování od Bezpečnostní informační služby, Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost i z americké strany, že se nám čínské struktury před cestou a během ní budou snažit nabourat do elektronických zařízení. Záměrem je získat data – chtějí mít maximum informací o cestě, vědět dopředu, co tam budu říkat, aby na to byli připraveni,“ řekla Seznam Zprávám Pekarová Adamová.

„Přesný zdroj těch útoků neznám, ale začalo se to dít 14 dní před cestou a pak už nic, takže v tom vidím souvislost, kterou bezpečnostní služby předvídaly,“ dodala.

Při samotné cestě pak na doporučení expertů používala jen starý mobil bez SIM karty a řešila na něm jen nezbytnou komunikaci se svým týmem na wifi. Na Tchaj-wan přivezla hlavně vzkaz solidarity. Ostrované jsou podle ní pod tlakem čínské dezinformační kampaně Pekingu, že jejich spojenci je nepodrží, když půjde do tuhého.

„Číňané ve své dezinformační kampani využívají situaci na Ukrajině, čímž se snaží nalomit obyvatele Tchaj-wanu, jejich důvěru ve vlastní vládu a schopnost se ubránit. To sdělení bývá: ‚Podívejte se, Američané nepřišli pomoct Ukrajincům fyzicky, maximálně poslali zbraně, ale to je tak celé, to by udělali i vám, možná ani zbraně by neposlali‘,“ uvedla také Pekarová Adamová po návštěvě Tchaj-wanu.

Reklama

Doporučované