Hlavní obsah

Mezi poslanci: Máte zbrojní průkaz? A zbraně?

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V anketě Seznam Zpráv odpověděla více než polovina poslankyň a poslanců. Zhruba čtvrtina z nich připustila, že má zbrojní průkaz i zbraně.

Článek

Minulý týden Poslanecká sněmovna ve třetím čtení schválila zpřísnění zbraňového zákona, nyní ho musí posoudit Senát a prezident. Stalo se tak ještě v dozvuku tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Seznam Zprávy těsně před schválením oslovily všech 200 poslankyň a poslanců a zeptaly se jich, zda jsou držiteli zbrojního průkazu, zda vlastní zbraně a také jestli jsou pro další zpřísňování zbraňové legislativy v Česku.

Odpovědi přišly od 115 poslankyň a poslanců napříč politickým spektrem, včetně rozmanitých odpovědí. Jejich kompletní seznam si můžete přečíst v níže uvedené grafice.

K držení zbrojního průkazu se přiznalo 32 zákonodárců, nejvíce jich bylo z hnutí ANO.

Třeba poslanec a bývalý profesionální voják Pavel Růžička uvedl, že má i licenci, která slouží k podnikání v oblasti zbraní. Mezi zákonodárci se zbrojním průkazem je i několik žen v čele s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS), která se náklonností ke zbraním netají a ráda občas na sociálních sítích sdílí fotografie nebo videa ze svých střeleckých tréninků.

Někteří zákonodárci uvedli, že o pořízení průkazu přemýšlejí, třeba pardubický poslanec a lékař David Kasal z ANO nebo poslanec STAN Josef Flek. Ten uvedl, že střelbu už několikrát zkoušel pod dohledem instruktora, a pokud by si pořídil zbraň, byla by určitě z české zbrojovky.

Několik poslanců se věnuje sportovní střelbě, například Martin Kolovratník (ANO) nebo předseda SPD Tomio Okamura. „Jsem členem sportovního klubu, střílím disciplínu olympijský trap,“ pochlubil se Okamura, který má zbrojní průkaz přes 20 let.

Třeba ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že zbrojní průkaz míval, ale už si ho neobnovil.

Pětatřicet poslankyň a poslanců v anketě uvedlo, že vlastní zbraň, mezi nimi i několik, kteří nemají zbrojní průkaz a drží jen sběratelské flobertky nebo vzduchovku, na které není zbrojní průkaz potřeba.

Názory na to, zda by se měla zpřísnit zbraňová legislativa, se mezi zákonodárci různí, a to i v rámci jednoho poslaneckého klubu. Několik z nich napříč politickým spektrem míní, že je při možných dalších úpravách legislativy potřeba postupovat s klidnou hlavou a bez emocí, které diskuzi po vražedném útoku ještě stále doprovázejí.

Podle Jiřího Slavíka (TOP 09) by zpřísnění mělo být navrženo odborníky a připraveno tak, aby přineslo dlouhodobé a dobré řešení. „V této velmi citlivé oblasti je důležité, aby návrhy neprobíhaly překotně a se snahou o zviditelnění, ale byly skutečně funkční,“ uvedl.

Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je o dalších opatřeních, která nezahrnuje poslední novela, potřeba vést odbornou debatu „na základě faktů, oproštěnou od emocí“.

Tragické události na FF UK ani podobným hrůzným činům by podle mého názoru zpřísnění této legislativy bohužel nezabránilo.
Michael Kohajda (KDU-ČSL)

Proti změnám v legislativě o zbraních jsou všichni poslanci SPD, kteří v anketě odpověděli, v čele s Jaroslavem Foldynou, který je sám držitelem zbraní. „Máme jednu z nejlepších legislativ v oblasti držení zbraní. Dlouhodobě budovaná nenávist, nejistota, pocit bezvýchodnosti, vykořenění a ztráty identity nezmizí změnou legislativy týkající se střelných či jakýchkoli jiných zbraní,“ míní poslanec.

Zpřísnění? Ano

Jasným příznivcem zpřísnění legislativy je Jan Lacina z hnutí STAN. „Jsem přesvědčen o tom, že držení zbraní mezi civilním obyvatelstvem bezpečnost ve společnosti nezvyšuje, ale naopak snižuje. A to si myslím už několik desítek let, aniž bych si kdy dokázal představit, že u nás někdy dojde k americkému scénáři a někdo bude plánovaně vraždit na půdě Karlovy Univerzity,“ napsal.

Pro zpřísnění je i nezařazený poslanec Ivo Vondrák. „Především z pohledu vlastnictví pro potřebu osobní ochrany nikdo nepotřebuje více zbraní než jednu a navíc dlouhou zbraň.“

Zástupci Pirátů jednohlasně upozorňují, že je potřeba propojit registry s registry lékařů a psychologů a zaměřit se na duševní zdraví.

„Mám za to, že je nutné a potřebné lépe nastavit to, kdo může vůbec dostat zbrojní průkaz. Kromě toho je pak namístě i debata o regulaci nošení zbraně na veřejnosti, omezení počtu licencovaných zbraní na jednoho držitele nebo propojení systému s rejstříkem přestupků a dlužníků,“ uvedla místopředsedkyně Sněmovny za Piráty Olga Richterová.

Jsem jednoznačně pro zpřísnění zbraňové legislativy. Dovolím si uvést příklad. Řidič kamionu, který potřebuje profesní průkaz, je povinen absolvovat psychologické vyšetření. Žadatel o zbrojní průkaz nikoli. To není v pořádku.
Robert Stržínek (ANO)

Pro zpřísnění legislativy je třeba i poslanec Martin Kolovratník (ANO), který je sám držitelem několika zbraní, včetně sportovních. „Z osobní zkušenosti vím, jak jednoduché je získat zbrojní průkaz i zbraň. Podpořil bych přísnější tresty a stejně tak častější a pravidelné prověrky u psychologa,“ vysvětlil.

Jak poslanci zpřísnili zbraňový zákon?

Sněmovna schválila nový zbraňový zákon, který ukládá prodejcům hlásit podezřelé obchody a zkracuje lhůtu pro lékařské prohlídky držitelů zbraní.

Reklama

Doporučované