Hlavní obsah

Ať neplatiči výživného přijdou o zbrojní průkaz, navrhuje ministr

Foto: Shutterstock.com

Stát plánuje prodloužit náhradní výživné. (Ilustrační snímek.)

Reklama

Místo dvou let by rodiče mohli čerpat náhradní výživné až čtyři roky. Změnu řeší zákonodárci. Ministr práce chce jít ale především cestou přísnějšího vymáhání peněz. Účinnost zamýšlených postihů však lidé z praxe zpochybňují.

Článek

Delší čerpání náhradního výživného od státu nepovažuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) za systémové řešení.

Na úterním setkání s novináři proto uvedl, že s Ministerstvem spravedlnosti chce pracovat na systematické úpravě.

„Musíme hledat cesty, jak zefektivnit vymáhání neplacení výživného,“ prohlásil Jurečka s tím, že inspirací mu jsou nástroje, které lze využít na neplatiče pokut za dopravní přestupky.

„To znamená zabavení vozidla na místě, nebo si dokážu představit, že bychom se mohli podívat na věci, které se týkají různých volnočasových aktivit, jako jsou lovecké a rybářské lístky a zbrojní průkazy,“ nastínil ministr práce.

Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že téma nových způsobů vymáhání výživného zatím s kolegy z Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) v tomto volebním období neprobírali. V září chystají společnou pracovní schůzku.

„Z dřívějších zkoumání se ale ukázalo, že jsou dosavadní způsoby vymáhání v zásadě funkční. Nové by byly spojeny pouze se zvýšenými administrativními náklady pro stát, které by nebyly vyváženy dostatečným přínosem pro samotné vymáhání,“ zmínil obecné stanovisko Ministerstva spravedlnosti mluvčí Vladimír Řepka.

Podle něj se tak jeví jako efektivnější nová opatření směřující k podpoře konsensuálního řešení rodičovských konfliktů.

Přinuťme dlužníky pracovat

Redakcí oslovené odbornice, které rodičům radí s vymáháním výživného, upozorňují, že fakticky už v současnosti lze dlužníkům například zabavit řidičský průkaz nebo právě různé sportovní permanentky.

„V rámci exekuce na dlužné výživné pro nezletilé dítě nebo studenta do 26 let a při vymáhání pohledávky za náhradní výživné lze pozastavit řidičské oprávnění. Mám pocit, že to v některých případech efekt má,“ říká Tereza Patočková, odborná garantka právní poradny Aperio – Společnosti pro zdravé rodičovství.

Dagmar Vogtová z portálu Vaševýživné.cz ale podotýká, že řada dlužníků nemá přihlášený automobil na své jméno. „Spíš mi dává smysl přednostně zaměstnávat dlužníky ve výkonu trestu. Protože oni nemusí pracovat, a to je špatně,“ zmiňuje.

Skeptické jsou odbornice i ohledně zabavování sportovních permanentek. Může to rodičům znepříjemnit kvalitu života, ale samotné opatření zpravidla peníze nepřinese.

„V praxi je to naprosto minoritní záležitost. Provést lustraci v bance a obstavit účet je poměrně jednoduché, ale zjistit, zda má někdo permanentku do sportovního klubu, je velmi obtížné; navíc jsou takové permanentky často svázané s konkrétní osobou a časově omezené. A pokud se podaří vypátrat převoditelnou permanentku, měl by následovat složitý a nákladný proces s nejistým výsledkem, jako je dražba takové permanentky. Jako způsob získání financí na úhradu dluhu to příliš nefunguje,“ popisuje právnička.

Náhradní výživné

Náhradní výživné začalo fungovat od července 2021. Letos v červnu bylo vyplaceno 10 600 dávek, které stát vyšly na 19 milionů korun. K čerpání vzniká nárok, pokud jedním z rodičů není plněna vyživovací povinnost a zároveň probíhá exekuční řízení nebo soudní výkon rozhodnutí o vymožení výživného.

Maximální částkou, kterou stát měsíčně vyplácí, jsou tři tisíce korun.

Reklama

Doporučované