Hlavní obsah

Nová ohniska ptačí chřipky. Zasáhla další velkochov i menší hospodářství

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Ptačí chřipka se dnes potvrdila ve velkochovu kuřat a krůt v Sedlčanech. Veterináři tam nařídili utracení 13 000 kusů drůbeže. Onemocnění zasáhlo také hospodářství v Kozojedech na Jičínsku. Tam uhynulo 13 slepic z 27.

Článek

Veterináři nařídili utracení 12 000 kuřat a 1000 krůt ve velkochovu drůbeže v Sedlčanech. Nákaza se tam potvrdila poté, co majitel nahlásil úhyn několika desítek krůt. ČTK to sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer.

V Sedlčanech se nákaza potvrdila v podniku Farma Druhaz. „Veterinární inspektoři na místě uskutečnili šetření, nařídili mimořádná veterinární opatření a odeslali vzorky k vyšetření do Státního veterinárního ústavu, které následně potvrdilo ptačí chřipku H5N1. Všechna drůbež bude v souladu s legislativou utracena,“ uvedl Majer.

Další ohnisko se potvrdilo v malochovu na Děčínsku v obci Velká Bukovina, kde v pondělí chovatel nahlásil úhyn šesti z 13 slepic s příznaky nákazy. Na hospodářství byly již podle veterinární správy utraceny zbylé kusy drůbeže a přijala se opatření s cílem zamezit šíření nákazy.

Na Jičínsku se nákaza objevila v malochovu, ve kterém uhynulo 13 z 27 nosnic. Po potvrzení nákazy byla dnes utracena i zbylá drůbež.

220 tisíc slepic k likvidaci

V největším ohnisku nákazy se ptačí chřipka objevila ve velkochovu společnosti Česká drůbež, která chová přes 740 000 slepic. Ptačí chřipka se objevila v jedné ze tří hal a dnes začala likvidace části drůbeže. Celkem by mělo jít až o 220 tisíc zvířat.

Do areálu drůbežárny ráno přijela cisterna s oxidem uhličitým, který se používá k utracení slepic. Hasiči zatím utěsňují halu a připravují ji na napuštění plynem, řekl podle ČTK mluvčí veterinární správy Majer.

S napouštěním plynu do haly by se mělo začít zřejmě odpoledne, uvedl. Usmrcení slepic trvá několik minut, poté je nutné je odstranit. Denní asanační kapacita je podle Majera asi 80 tun usmrcených zvířat, při původním záměru likvidace 120 000 nosnic byla odhadovaná hmotnost kolem 180 tun.

Usmrcené nosnice se budou likvidovat v asanačním podniku, vejce se kromě asanačních firem budou spalovat také ve spalovnách v Chotíkově u Plzně a v Praze. Pondělní počty likvidovaných vajec hovořily o více než čtyřech milionech, jak ale slepice dále snášejí, přibývají denně další statisíce vajec. Likvidovat se budou ze všech hal po celou dobu platnosti veterinárních opatření.

S likvidací pomáhají hasiči, materiál dodala i Správa státních hmotných rezerv, která poskytla devět kontejnerů na odvoz uhynulých zvířat.

Hasiči v pondělí připravili na místě techniku na dekontaminaci osob, stany týlového zabezpečení, vytvořili prostor pro štáb velitele zásahu, odpočinkový prostor pro zasahující, prostor pro převlékání z kontaminovaných osobních ochranných pomůcek. Záchranný útvar ze Zbirohu přivezl speciální kontejner a rám pro dekontaminaci techniky, řekl mluvčí hasičů Petr Poncar.

Firma Česká drůbež se sídlem v Horšovském Týně na Domažlicku, za níž stojí německý kapitál, je významný český producent vajec. Další farmy má třeba ve Velkém Malahově a Myslívě na Domažlicku a v Toužimi na Karlovarsku. Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé je v Česku v komerčních chovech asi pět milionů nosnic.

Ohnisko na Tachovsku bylo devatenáctým v loňském roce, od začátku prosince pak šlo o devátý výskyt. V celém Česku byl od 14. prosince zakázán kvůli ptačí chřipce venkovní chov drůbeže. Chovatelé tak musí ptactvo umístit do budov.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) minulý týden uvedl, že Evropa už déle než rok prochází nejničivější epidemií ptačí chřipky v historii. V nakažených chovech bylo vybito přes 50 milionů kusů drůbeže a se začátkem zimy se intenzita viru zdvojnásobila.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme v úvodu článku nová ohniska nemoci na Sedlčansku, v Kozojedech a Velké Bukovině.

Reklama

Doporučované