Hlavní obsah

Babiš řekl o senátorovi, že je psychopat. Omluvte se, řekl expremiérovi soud

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Bývalý premiér Andrej Babiš.

Reklama

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) se má omluvit pirátskému senátorovi Lukáši Wagenknechtovi. V úterý o tom rozhodl Okresní soud Praha-západ.

Článek

Informace o rozsudku pro Seznam Zprávy potvrdil mluvčí Okresního soudu Praha-západ Dominik Duchoň. Verdikt, kterým soud vyzval Babiše k omluvě, zatím není pravomocný.

Babišův advokát Jiří Urbánek potvrdil, že se proti rozsudku odvolají. Zdůvodnil to tím, že podle nich není úterní rozhodnutí soudu věcně správné. „Podáme proti tomu odvolání,“ řekl pro Seznam Zprávy Urbánek.

Žalobu podal senátor Wagenknecht k Okresnímu soudu Praha-západ proto, že o něm předseda vlády opakovaně do médií uváděl, že je psychopat nebo součást mafie, která ho chce politicky zlikvidovat. Dále o něm také Babiš prohlásil, že je udavač nebo že je osobou, která připravila Česko o 800 milionů korun.

Senátor Wagenknecht v žalobě o omluvu argumentoval tím, že psychopat je diagnóza, kterou on netrpí. Pravdivé není podle něho ani Babišovo tvrzení, že připravil stát o zmíněných 800 milionů.

Podle Andreje Babiše by tyto nepřiměřené a někdy i urážející výroky měly být ve veřejné či politické debatě ústavně chráněny. A Lukáš Wagenknecht – jak dále Andrej Babiš uvedl soudu – je povinen tuto kritiku snést.

Jenže soudkyně Simona Kačerová se již podruhé přiklonila na stranu senátora Wagenknechta. Jeho žalobě vyhověla i loni v červnu.

Tehdy do písemného znění rozsudku mimo jiné napsala, že Wagenknechtovi jako veřejně známé osobě – pedagogovi a auditorovi – byla způsobena újma, kterou nelze odčinit.

„Výrazy psychopat a udavač by jako újmu na svých právech pociťoval každý slušný občan. Výroky žalovaného (Andreje Babiše) přitahují pozornost veřejnosti, jsou opakovaně publikovány v médiích a je na ně reagováno na sociálních sítích,“ uvedla soudkyně v písemném zdůvodnění verdiktu.

Jenže Krajský soud v Praze poté rozhodnutí zrušil a požadoval, aby byl upraven žalobní návrh.

Problém byl podle odvolacího soudu v tom, že Wagenknecht žádá omluvu za to, že jej Babiš označil za psychopata, udavače a toho, kdo připravil Českou republiku o 800 milionu korun, ale původně neuvedl, kdy konkrétně o něm takto mluvil.

„Jinak řečeno, petit žaloby (znění omluvy), tak jak byl žalobcem (Lukášem Wagenknechtem) navržen, není způsobilý dostát požadavku na jeho úplnost, určitost a srozumitelnost,“ uvedla soudkyně Hana Lojkásková.

Teď, když bude sepsán písemný rozsudek, se tímto sporem bude opět zabývat Krajský soud v Praze. Tentokrát bude zkoumat i text Babišova odvolání, který kvůli zmíněné chybě blíže nestudoval.

Reklama

Doporučované