Hlavní obsah

Balákovi jsem dal milost, protože jsem věděl, že má rakovinu, řekl Zeman

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bývalý prezident Miloš Zeman.

Reklama

Někdejší šéf lánské lesní správy Miloš Balák odsouzený za ovlivnění veřejné zakázky dostal milost i proto, že v době odsouzení měl diagnostikovanou rakovinu. Řekl to bývalý prezident Miloš Zeman, který milost Balákovi dal.

Článek

Miloš Balák byl odsouzen k tříletému vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Krátce po verdiktu soudu však dostal od Zemana milost.

Zeman nyní uvedl, že jedním z důvodů bylo vážné onemocnění. „Já jsem mu dal milost ze tří důvodů. První, že se v kauze Lánská obora prokazatelně nijak neobohatil. Zadruhé, že nevznikla žádná národohospodářská škoda. A třetí důvod, protože už mu byla v té době diagnostikována rakovina,“ uvedl Zeman v rozhovoru pro televizi Prima CNN News.

Zdravotními důvody přitom původně udělení Balákovy milosti neodůvodnil. „Ve zdůvodnění jsem to neuváděl, protože jsem to považoval za poněkud nepříjemné, když se o někom řekne, že má rakovinu. Proč by to měl každý vědět. Na druhou stranu jsem opakovaně řekl ty dva ekonomické důvody,“ prohlásil Zeman s tím, že se s Balákem nedávno setkal. „S panem Balákem jsem byl v kontaktu nedávno. Protože bylo podezření na metastázy, jsem se s ním sešel a ptal jsem se, jak je po operaci. Zdá se, že jeho stav je přiměřený, i když tu rakovinu, konkrétně rakovinu tlustého střeva, stále má,“ dodal Zeman.

Balák byl vedle trestu vězení odsouzen také k pokutě 1,8 milionu korun a dostal i čtyřletý zákaz činnosti. Zeman mu svým rozhodnutím vše prominul.

Později byl Balák pravomocně odsouzen také v kauze těžby kamene v Lánech. Za porušení povinností při správě majetku dostal peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti. Podal dovolání k Nejvyššímu soudu. V této linii sporu jej Zeman, jehož druhý prezidentský mandát letos skončil, už omilostnit nemohl.

Ústavní soud (ÚS) nedávno sice odmítl stížnost muže, který milost pro Baláka zpochybňoval, ale zároveň mu v některých bodech dal za pravdu. Podle ústavních soudců milost nevysvětlil přesvědčivě, navíc jejím udělením vybočil z mantinelů, které si sám pro institut milostí vymezil, což byla právě podmínka vážných onemocnění.

Svůj názor soudci vyslovili takzvaně obiter dictum, tedy na okraj či nad rámec odůvodnění. Na milosti pro Baláka se tak nic nemění. Usnesení je dostupné v databázi soudu.

Kdo je Miloš Balák?

  • Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář dosadil Miloše Baláka v roce 2014  do křesla šéfa Lesní správy Lány bez výběrového řízení.
  • Balák ze své pozice šéfa správy manipuloval veřejné zakázky, což konstatoval soud hned dvakrát (v jednom případě zatím nepravomocně).
  • V prvním případě mu však prezident Miloš Zeman bez dalších konzultací s Ministerstvem spravedlnosti, jen na základě ústní žádosti, udělil milost.
  • Mynář se svého podřízeného po celou dobu policejního vyšetřování zastával a navíc navzdory vzneseným obviněním Baláka finančně odměňoval.
  • Seznam Zprávy už dříve zjistily, že stíhaný ředitel Lesní správy Lány byl za svou činnost honorován lépe než poslanci či soudci. Za devět let mu Hrad vyplatil 10,8 milionu korun hrubého, v průměru si tak lesní správce přišel na 100 tisíc hrubého měsíčně.

Reklama

Doporučované