Hlavní obsah

Nový ministr: Půjčíme si 45 miliard na školství

Foto: vlada.cz

Ministr školství Mikuláš Bek (vpravo) chce dotace nahradit jinými dotacemi. Na snímku po uvedení premiérem do úřadu.

Reklama

Všechna ministerstva mají škrtat na dotacích. Na resort školství připadá úspora dvou miliard. Podle nového ministra ale nikdo zkratka nepřijde. Dotace se doplní z evropských fondů a 45 miliard si Česko půjčí.

Článek

Nový ministr školství Mikuláš Bek (STAN) v úterý představil své priority. Řada z nich bude ale velmi nákladných.

Chce například financovat stavbu nových škol, poskytovat vysokoškolákům vratné granty na studium nebo zakládat nové školy profesního vzdělávání.

A to v době, kdy Ministerstvo školství dostalo – jako všechny resorty – od vlády za úkol šetřit. Konkrétně na dotacích má MŠMT proškrtat dvě miliardy korun.

Bek ale počítá s tím, že se úspory neprojeví, protože by ministerstvo mělo využít 45miliardovou půjčku z Evropské unie. „Minulý týden vzala vláda na vědomí materiál, který pracuje s pracovní částkou na tři roky 45 miliard korun pro školství,“ řekl.

Nejde sice o finální částku, protože vše musí teprve schválit Evropská komise, vláda je ale podle Beka přesvědčená, že půjčku dostane.

K tomu Ministerstvo školství předpokládá, že dojde k navýšení prostředků v operačním programu Jan Amos Komenský, kde je do roku 2027 na vývoj, výzkum a vzdělávání alokovaných 90 miliard.

Místo dotací jiné dotace

S úsporami tedy Bek na Ministerstvu školství nepočítá. To, co proškrtá v národních dotacích, chce čerpat z evropských peněz.

„Jsem si vědom komplikovanosti rozpočtu, ale budeme hledat v národních dotacích úspory tam, kde dokážeme nabídnout efektivnější nástroje financování z evropských zdrojů, ať z těch, nebo těch,“ dodává Bek, že náhradní financování najde tedy v půjčce, nebo rozšíření operačního programu Jan Amos Komenský.

V současné době Ministerstvo školství dotuje nejvíce vysoké školy, například přes miliardu jde na specifický vysokoškolský výzkum. Maximálně desítky milionů pak putují na podporu organizací pracujících s mládeží, navýšení účasti dětí v mateřských školách, excelenci učitelů nebo přípravu sportovních talentů.

Konkrétně 100 milionů korun pak letos ministerstvo nasměrovalo na školní stravování pro děti, jejichž rodiny si nemohou úhradu obědů dovolit. „Já se neobávám, že by školství z hlediska financování významných aktivit přišlo zkrátka,“ dodal Bek.

Nový fond na stavbu škol

Největší část půjčky plánuje ministr školství vložit do takzvaného fondu vzdělávací infrastruktury. Ten by měl založit a spravovat stát. Stavěl by z něho školy a také poskytoval dotace samosprávám pro jejich projekty.

„Modelově si to představte tak, že za hranicemi Prahy by byla fondem vlastněná budova školy, kde by podle demografie byla nejprve základní škola. Poté, co populace v mikroregionu zestárne, by tam mohla fungovat škola střední,“ uvedl příklad využití fondu ministr školství.

Tak by podle Beka stát získal přímý vliv na zajišťování kapacit pro školou povinné děti i žáky středních škol. Dosud mají první část v rukou jako zřizovatelé obce a druhou kraje.

Reklama

Doporučované