Hlavní obsah

Bez důchodu a s dluhem? Řešíme, aby se to nestávalo, slibuje Jurečka

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Senioři čekají na důchod a zároveň za ně nikdo neplatí pojištění. Ministerstvo chce problém urychleně řešit (ilustrační snímek).

Reklama

Řadě seniorů, kteří čekají na vyřízení a přiznání důchodů, v mezidobí vzniká dluh na zdravotním pojištění. Ministerstvo práce se chce ještě tento týden s pojišťovnami setkat.

Článek

Zástupci ministerstva práce a zdravotních pojišťoven mají ještě tento týden společně hledat řešení, které by mohlo pomoci řadě žadatelů o starobní důchod, kterým Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) nezvládá vyřídit ve lhůtě žádost.

Jak už Seznam Zprávy popisovaly, senioři čelí dvojím nepříjemnostem, protože vedle toho, že nepobírají důchod, tak za ně současně nikdo neplatí zdravotní pojištění, a vzniká jim tak dluh.

„Tento týden se řeší, aby se to nestávalo,“ uvedl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) na středečním poslaneckém výboru pro sociální politiky. Zároveň uvedl, že se mu nelíbí, jak k problému přistoupily některé zdravotní pojišťovny, které začaly seniory na dluh upozorňovat.

Schůzka mezi zástupci všech zdravotních pojišťoven a zástupci ministerstva má proběhnout tento pátek.

„Je to i pro nás příležitost najít do budoucna rozumné digitální řešení,“ uvedl František Boháček, ústřední ředitel ČSSZ, podle kterého se hledá cesta, aby nemusel samotný pojištenec-senior problém sám řešit. Tedy přijít s papírovým potvrzením od správy na pojišťovnu.

Pro Seznam Zprávy pak ředitel Boháček vysvětloval, že současný systém je nastavený tak, že pojišťovny se dozvídají až o tom, že člověk důchod už pobírá, ale ne o tom, že jejich klient teprve zažádal. „Bude záležet na tom, jak se dohodneme, a jestli to bude nebo nebude vyžadovat legislativní změnu,“ doplnil Boháček.

Seznam Zprávám také potvrdil, že se situace aktuálně týká zhruba 18 tisíc žádostí o starobní důchod po lhůtě. Z toho 14 tisíc žádostí je o předčasný důchod.

Omluva a přijetí spoluodpovědnosti

„Všem lidem, kterým to způsobuje komplikace, se omlouvám. Bohužel to způsobují objektivní důvody,“ uvedl ministr práce a sociálních věci Marian Jurečka.

Jde podle něj o mimořádnou situaci způsobenou tím, že úředníci se na správách sociálního zabezpečení vypořádávají s dvěma řádnými valorizacemi, dvěma mimořádnými valorizacemi, dopočítáváním výchovného a výrazným nárůstem žádostí o předčasný důchod. A to vše v rozmezí zhruba 13 měsíců.

„Stavím se k tomu čelem, vím, že konkrétní životní příběhy jsou takové, že se na to nedá argumentovat. Nevymlouvám se, nesu za to svůj díl politické spoluodpovědnosti,“ uvedl ministr Jurečka na výzvu opozičního poslance Igora Hendrycha z hnutí ANO, který se ptal, jestli přijímá politickou zodpovědnost.

Právě poslanec Hendrych se ale proti mimořádnosti vymezil. „Spousta věcí byla předvídatelná. V tom smyslu, že jste věděli už od podzimu, že bude nárůst žádostí o předčasný důchod. Také se vědělo, že bude výchovné,“ reagoval opoziční poslanec.

Ředitel ČSSZ František Boháček doplnil, že standardně se zaměstnanec zapracovává dva roky, aby byl na vše připravený reagovat bez podpory. „Před dvěma roky jsme to nevěděli,“ uvedl.

Přednostní pomoc

Jak ministr práce, tak ústřední ředitel ČSSZ ubezpečovali, že se úředníci snaží přednostně řešit situaci seniorů, kteří jsou zcela bez příjmů.

„Každý týden máme desítky žádostí lidí, že nemají žádný zdroj příjmů v domácnosti. U těchto lidí děláme opravdu to, aby byli prioritně předřazení, to se daří v řádu jednoho týdne,“ uvedl ministr.

František Boháček doplnil, že samotní úředníci prioritizují například vyřizování sirotčího důchodu nebo některé vdovské důchody, kde sami vyhodnocují, že je potřeba jednat urgentně.„Situace se bude stabilizovat do konce června,“ dodal.

Reklama

Doporučované