Hlavní obsah

„Nepřišlo nic.“ Desetitisíce lidí marně čekají na penzi

Foto: Shutterstock.com

Tisícům seniorů vázne proplácení důchodů, Česká správa sociálního zabezpečení je drží v komunikačním vakuu. (Ilustrační foto)

Reklama

Paní Zuzana zažádala na České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) už loni v listopadu o penzi. Dodnes se nedočkala ani zprávy o určení dávky, natož peněz. Stejně jsou na tom další desetitisíce lidí.

Článek

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) nestíhá vyřizovat žádosti o důchody. Lidé na ně v některých případech čekají až několik měsíců. Podle úřadu je žadatelů tolik, že jsou kapacity úřadu přetížené.

Jednou z těch, kdo se dosud nedočkali, je i paní Zuzana, která o penzi zažádala na správě sociálního zabezpečení loni v listopadu.

„Očekávala jsem, že mi v přiměřené době přijde alespoň nějaká zpráva o určení dávky. Nepřišlo nic - ani zpráva, ani peníze. Ani po urgencích,“ popsala Seznam Zprávám.

Sama tvrdí, že všechny potřebné dokumenty a náležitosti úřadu poskytla.

„Přetrvává nepříznivá situace“

Paní Zuzana není jediná. Podobných případů jsou nižší desítky tisíc.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která je za vyřizování důchodů odpovědná, pro server iHned (odkaz vede na placený obsah) uvedla, že v k 18. dubnu evidovala na 25 500 zpožděných žádostí o vyřízení předčasných důchodů.

„Nadále přetrvává nepříznivá situace v agendě vyřizování žádostí,“ reagovala pak vyhýbavě mluvčí ČSSZ Jitka Drmolová, když se Seznam Zprávy dotazovaly na aktuálnější údaj.

Důvodem je podle Drmolové vysoký počet žádostí, které úřad zavalily hlavně ke konci loňského roku, ale i propočet letošní mimořádné valorizace.

Podle dat úřadu bylo za celý rok 2022 podáno 249 526 žádostí, z toho třetina o předčasný starobní důchod. Téměř polovina žádostí se pak nahustila do posledních tří měsíců.

Situace na úřadu by se podle mluvčí měla stabilizovat do konce června, protože během května ještě budou úředníci pracovat na sepisování žádostí o předčasný důchod.

Nejen předčasné důchody

Předsedkyně Rady seniorů ČR Lenka Desatová upozorňuje, že zpoždění ve vyřizování důchodů se netýká jen těch předčasných. Na organizaci se s podobnými stížnostmi obrací i lidé, kteří chtějí nastoupit do starobního důchodu v řádném termínu.

„Píšou nám, že jsme jejich poslední naděje, co si mají počít, že když se snaží dovolat na příslušnou správu sociálního zabezpečení, je to téměř nemožné. Že nemají ani informace, v jakém je to stadiu, v jakém časovém horizontu s tím mohou počítat. Jsou ve vakuu, nemají žádnou zpětnou vazbu a to je znervózňuje ještě víc než samotné čekání,“ popsala Desatová.

Seniorům poradila, aby si požádali o dávku mimořádné okamžité pomoci. Upozornila také, že řada z nich v současnosti stále splácí loňské nedoplatky za energie, což vysává jejich úspory.

Obracejte se na infolinku

Na úspory, které se ale tenčí, dosud spoléhá i paní Zuzana. „Zatím ještě nějaké mám,“ uvedla. „Napadá mě - chce nás pan ministr touto formou donutit jít znovu pracovat?“ glosovala situaci.

Narážela na ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL), do jehož gesce Česká správa sociálního zabezpečení spadá. Hodlá se na něj obrátit dopisem, který aktuálně sepisuje, a vyptat se, z čeho má žít.

Jurečka se ve čtvrtek za prodlení omluvil. V řádu několika příštích týdnů bychom se měli dostat zpátky do zákonných lhůt. Ta situace je daná tím, co se tady stalo během loňského roku opravdu poprvé. To znamená dvě mimořádné valorizace důchodů, k tomu navíc velký nárůst žádostí o předčasné důchody a od ledna ještě výchovné,“ řekl.

Seniorům doporučil, aby se svoji situaci snažili řešit se správou. „Jednoznačně říkám, že pokud lidé jsou v situaci, kdy potřebují výplatu důchodů a zatím to nebylo učiněno a nemají ani výměru a předpoklad výplaty, ať se obrací na správu sociálního zabezpečení, případně na infolinku,“ uvedl.

Dodal, že správa sociálního zabezpečení se bude snažit jejich žádosti upřednostnit a v řádu jednoho až dvou týdnů vyřídit.

Podle ministerstva již na ČSSZ probíhají personální reorganizace, aby se do zpracování žádostí o důchod zapojilo co nejvíce pracovníků.

Žádost s předstihem

Správa sociálního zabezpečení dále tvrdí, že lidé, kteří se do důchodu chystají už v letošním roce, by měli využít možnosti podat žádost o přiznání důchodu až čtyři měsíce předem.

„Tím lze zajistit plynulý přechod k finančnímu zabezpečení formou důchodu namísto výplaty ze zaměstnání,“ doporučuje mluvčí ČSSZ Jitka Drmolová.

Předčasný důchod pobíralo v polovině loňského roku 673 tisíc lidí. Před deseti lety to bylo o více než 150 tisíc seniorů méně, před 20 lety dokonce o více jak 450 tisíc méně. Vyplývá to z dat České správy sociálního zabezpečení.

Výrazný nárůst byl dán nejen celkově větším podílem seniorů v populaci, ale i tím, že procentuálně stále více lidí chodí do důchodu dříve. Loni předčasné důchody představovaly 28,5 procenta z celkového počtu vyplácených penzí. Před deseti lety to přitom bylo 18,6 procenta a před dvaceti pouze 11,5 procenta.

Důchody prakticky

Reklama

Doporučované