Hlavní obsah

ANO napadlo snížení valorizací u Ústavního soudu. „Uhájíme to,“ míní Jurečka

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová s podáním, které odevzdali Ústavnímu soudu.

Reklama

aktualizováno •

Největší opoziční strana se obrátila na soud kvůli snížení růstu důchodů. Namísto průměrných 1770 korun dostanou senioři od června jen 760 korun navíc.

Článek

„Je 5. května a dnes jsme příslušné podání asi v deset hodin podali na Ústavním soudě v Brně,“ oznámila novinářům místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová.

Hovořila o návrhu na zrušení části vládní novely o zkrácení červnové valorizace penzí. Podepsaní jsou pod ním podle ní všichni poslanci hnutí.

„Od prvního dne jsem říkala, že návrh nemůžeme uspěchat, že naší hlavní snahou je, aby to byl precizní návrh. Proto jsme složili špičkový tým spolupracovníků. Jako odborný konzultant zastřešil celý tým Jan Kudrna,“ uvedla. Kudrna je ústavní právník a člen Legislativní rady vlády.

Upozornil, že nárok na valorizaci důchodů vyplývá ze zákona. „Není úkolem vlády, aby rozhodovala, kdy a v jaké výši valorizaci provede. Když se podíváte do důvodových zpráv loňských valorizací, tak se dočtete, že vláda musí konat,“ tvrdí Kudrna.

Už ve čtvrtek napadla novelu u Ústavního soudu i skupina senátorů.

Hnutí ANO nicméně nepředpokládá, že soud stihne jejich podání, které má 40 stran, projednat dříve, než ke snížení valorizace v červnu dojde.

„Požádali jsme o přednostní projednání, je to naprosto v rukou Ústavního soudu. Nepředpokládám, že by se to dalo během května stihnout, to by pro nás bylo velké překvapení,“ říká Alena Schillerová.

Podle Kudrny by soud nejdřív začátkem července mohl mít dostatek informací, aby se tím vůbec mohl začít zabývat. Podle Radka Vondráčka z ANO by byl úspěch, kdyby rozhodnutí padlo do konce roku.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) je přesvědčený, že vláda spor vyhraje. „Dívali jsme se i na minulé nálezy Ústavního soudu a stojíme si za tím, že máme silné argumenty, které si dokážeme obhájit,“ prohlásil.

Avšak: Pokud by soud dal stěžovatelům za pravdu, důchody by stát musel o sníženou valorizaci zpětně lidem doplatit.

Tři body kritiky

ANO postavilo ústavní stížnost na třech podle něj problematických oblastech. První je zrychlené projednání zákona ve stavu legislativní nouze, druhou pak, že podle jeho názoru vládní koalice upravila výplatu v době, kdy už seniorům vzniklo legitimní očekávání, a tedy i nárok na výplatu. A třetí část kritiky míří na to, že vládní koalice omezila možnost opozice vystupovat během projednávání zákona ve Sněmovně.

Stav legislativní nouze je procedura, která je přípustná jen za mimořádných okolností, kdy je republika ohrožena nebo je třeba zabránit velké hospodářské škodě.

Zatímco vláda argumentuje, že by došlo k velké hospodářské škodě – snížení valorizace bylo nutné pro stabilizaci veřejných financí, stát by musel jinak jen letos vydat o 19,4 miliardy korun více, tak opozice mluví o tom, že nešlo o mimořádnou okolnost, protože už na podzim odborníci varovali, že hrozí spuštění valorizačního mechanismu.

„Dělat z vyplácení důchodů hospodářskou škodu působí trhliny ve společností,“ prohlásila v pátek Schillerová.

I podle ústavního právníka Kudrny, který ANO se sepsáním stížnosti pomáhal, nebyla například podmínka mimořádnosti pro užití legislativní nouze splněna.

„Největší problém je, že nejpozději od 8. září se ve vládních materiálech opakovaně objevují slova o tom, že lze očekávat, že na začátku roku 2023 bude nutné, aby proběhla mimořádná valorizace,“ upozornil.

Podle dřívějších vyjádření místopředsedkyně hnutí Aleny Schillerové měl zároveň nárok na mimořádnou valorizaci v původní výši vzniknout už ke konci ledna, tedy k datu, ke kterému se vztahuje rozhodná doba, podle které se spustil valorizační mechanismus.

Vláda se naopak domnívá, že legitimní očekávání a nárok mají penzisté až po 23. březnu, což je termín, do kterého musela vláda ze zákona vyhlásit nařízení o mimořádné valorizaci.

„Logicky dokud vláda nestanoví, nevzniká žádné legitimní očekávání. Protože to bychom mohli na každou zprávu o meziměsíční inflaci, kterou zveřejní Český statistický úřad, pohlížet jako na legitimní očekávání,“ vysvětloval novinářům ve čtvrtek před představením ústavní stížnosti ministr práce Marian Jurečka.

Snížení růstu mimořádných valorizací Sněmovna schválila začátkem března (4. 3.) a v polovině března (15. 3.) prezident potvrdil, že zákon podepíše a nebude vetovat.

Důchody prakticky

Reklama

Související témata:

Doporučované