Hlavní obsah

Bezstarostní vinaři? Jen mýtus, říká k exekucím v Břeclavi poradkyně

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Exekuce v Břeclavi trápí přes 6 procent lidí.

Reklama

V jihomoravské Břeclavi trápí exekuce přes 1500 lidí. Podle dluhové poradkyně vedou lidi do problémů špatné finanční návyky i vysoké životní náklady v regionu.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dluhová poradna neziskové organizace IQ Roma Servis se v Břeclavi znovu otevřela teprve loni v dubnu, přesto její pracovníci evidují asi 110 klientů. „Pomáháme všem ve finančních problémech. Romové tvoří jen pětinu klientů,“ bourá jeden ze stereotypů dluhová poradkyně Jarmila Viktorinová v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

S klienty se většinou snaží dosáhnout takzvaného oddlužení - po splnění zákonných podmínek a zaplacení části dluhů může člověk po 5 letech začít nanovo bez závazků.

Problém je drahé bydlení

Břeclav navzdory mýtům o bezstarostném vinařském kraji trápí vysoký podíl obyvatel v exekuci. Podle posledních čísel je to přes 6 procent lidí ze 24tisícového města. Přes sedm set Břeclavanů dokonce bojuje s pěti a více exekucemi.

S čím za vámi do poradny lidé nejčastěji přijdou?

S vícečetnými exekucemi. Exekutoři začínají chodit k nim domů a chtějí, aby dlužníci plnili své závazky. Těm lidem je třeba strhávána jedna exekuce z platu, ale například dalších deset zůstává v pořadí. Začnou panikařit a v tu chvíli se snaží situaci řešit a přijdou za námi. Že by dorazil člověk s jediným dluhem, to je asi tak jeden případ ze sta.

přečtěte si reportáž o exekucích v břeclavi

Jsme ve vinařském kraji. Vysoký podíl zadlužení trápí i některé okolní obce jako Mikulov či Valtice. Čím si to vysvětlujete?

Novináři i veřejnost si občas udělají mylnou představu. Když kamkoli přijedu a řeknu, že jsem z Břeclavi, všichni si hned myslí, že mám 1500 hlav révy, dva vinohrady a žiju si úžasně. To je jenom mýtus. Každý druhý tady opravdu nemá vinný sklep. V Chorvatsku na léto taky všichni nepronajímají své domy. Je tady několik vinařů s velkým „V“, ale drtivá většina místních jsou obyčejní lidé jako v Praze a kdekoli jinde. Ale už se mně stalo i v dřívější práci, kde jsem se zabývala oddlužením, že často přicházeli lidé, kteří žijí tady, ale pracují v zahraničí. Je to paradox. Tam vydělávají, tady generují dluhy. Možná jsou někdy vychytralí a vědí, že na ně exekutor do sousední země nemůže, ale těžko říct.

Dluhy si nesou z rodin

Komerční nájmy tady v regionu dělají i kolem 20 tisíc korun měsíčně. Stojí za vyšší mírou zadlužení i dražší životní náklady?

Myslím si, že ano. Je to možná dané tím, že sem jezdí hodně turistů. Ze začátku si tu kupovali byty, rodinné domy, zařizovali si tu penziony. Když je na trhu hlad po těchto věcech, ceny se zvýší. Pak do toho přišly další atributy: covid, zdražování, válka na Ukrajině.

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Jarmila Viktorinová

Máte desítky klientů. Jaké problémy je do zadlužení vedou?

Často jsou to mladí lidé a dluhy si nesou z rodin, od rodičů. Nedají jim potřebné návyky, narážím na finanční gramotnost. A nedá jim to ani škola. Nicméně taky tady v poradně po nich chci nějaké úkony, aby se sami přičinili o zlepšení. Když končíme s celým procesem, běžně řeknou: Až teď jsem to celé pochopil. A v budoucnu mohou zadlužení lépe zabránit. To mě nejvíc těší. Samozřejmě po pětiletém zkušebním období, kdy čekají na oddlužení, může přijít nová dluhová spirála, ale to se mně stalo pouze v jediném případě.

Co by za vás pomohlo, aby se lidé tak nezadlužovali?

Průprava by měla začít od malého dítěte. Mám už své děti dospělé. Jako malým jsem jim zařídila vkladní knížku. Později dostali kapesné a s tím se učili hospodařit. Všechno začíná od rodiny, škola je až druhotná. Můj osobní názor: co vzejde z rodiny, vás ovlivní na celý život, ať už v tom pozitivním, i v tom negativním. Pak záleží i na nás ostatních, jak se lidem v problémech snažíme pomoct. A i tady v poradně často řešíme nejen potíže s penězi, ale i v dalších ohledech. Když se někdy v životě dostanete do složité situace, neexistuje jednotný návod, jak postupovat.

Jak se žije v Česku

Foto: Seznam Zprávy

Série Seznam Zpráv.

Seznam Zprávy vyrážejí do měst a obcí, aby zjistily, jak se vám v České republice žije. Zajímá nás, jak zvládáte zdražování, jak bydlíte, jaké máte příležitosti k práci. Celoroční projekt vychází z interních dat datového týmu a průzkumů společnosti IPSOS.

Všechny díly série naleznete ve speciálu „Jak se žije v Česku“.

Chcete se do projektu Jak se žije v Česku zapojit? Dejte nám vědět, kde se potýkáte s problémy. Svoje tipy pište na e-mail: pribehy@sz.cz.

Reklama

Doporučované