Hlavní obsah

Česko chce, aby Ukrajina měla v Praze brzy nového velvyslance

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Posledním velvyslancem Ukrajiny v Praze byl Jevhen Perebyjnis.

Reklama

Od loňského července nemá Ukrajina v Praze velvyslance. Podle ministra vnitra Víta Rakušana by se situace mohla v nejbližší době změnit.

Článek

Česko dělá kroky k tomu, aby měla Ukrajina v Praze plnohodnotné velvyslance. Nemá ho již od loňského července, kdy prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj z této funkce odvolal Jevhena Perebyjnise, který se následně stal náměstkem ukrajinského ministra zahraničí.

Důvodem, proč Ukrajina stále velvyslance v Česku nemá, podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je to, že řada tamních kvalitních diplomatů zůstává kvůli pokračující ruské invazi na Ukrajině. „Koncentrují se na domácí politiku,“ řekl v pořadu Partie na CNN Prima News Rakušan.

Podle něho ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) již opakovaně psal dopis svému protějšku Dmytru Kulebovi, aby Ukrajina situaci rychle řešila. „Stejnou informaci jsem předával skrz prezidenta Petra Pavla. Doufáme, že reakce ukrajinské strany bude v řádu týdnů nebo měsíců,“ doplnil Rakušan.

Podle šéfa opozičního hnutí SPD Tomio Okamury je Česko pro Ukrajinu na vedlejší koleji. Pokud by to tak nebylo, velvyslanec by tu už dávno byl, řekl Okamura v Partii.

Bývalý velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis byl do funkce jmenován v roce 2017, kdy zemi vedl bývalý prezident Petro Porošenko. A v Praze působil zhruba pět a půl roku až do loňského července.

Reklama

Doporučované