Hlavní obsah

Sníh zasypal Česko: Mapy sněhové kalamity a nehod

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Česko zasypaly desítky centimetrů nového sněhu.

Reklama

aktualizováno •

Velkou část Česka zasypaly přívaly sněhu, někde až tři čtvrtě metru. Meteorologové rozšířili výstrahu pro Jihočeský kraj a část Vysočiny.

Článek

Nehody, stojící dálnice, místy přes půl metru sněhu. V Česku naplno udeřila zima.

Na dálnici D5 u Mýta na Rokycansku havaroval v podvečer kamion. Dálnice je kvůli nehodě dočasně ve směru na Prahu uzavřená. Kvůli počasí, sněžení a teplotám pod nulou se dnes, jak píše agentura ČTK, v Plzeňském kraji zastavila doprava na dálnici D5 už několikrát. Likvidace následků nehody u Mýta může trvat podle odhadů do půlnoci, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

V Jihočeském kraji dokonce hejtman Martin Kuba (ODS) ráno ohlásil kalamitní stav, České Budějovice prosí občany o pomoc s odklízením sněhu.

Kvůli polomům lidé řeší výpadky elektřiny, bez proudu bylo přes deset tisíc domácností. Na některých místech nejezdí vlaky ani autobusy, část silnic je nesjízdná, přestože na ně vyrazily stovky sypačů.

„Konzultujeme situaci s našimi silničáři, se složkami záchranného integrovaného systému a s meteorology. Máme na silnicích veškerou techniku silničářů, ale tím, že sněžení neustále pokračuje, tak se ukazuje, že přes veškeré nasazení našich techniků už není úplně možné udržet všechny silnice sjízdné,“ sdělil Kuba.

Od pátku napadlo v některých částech kraje a sousední Vysočiny až tři čtvrtě metru sněhu, připadnou i tři centimetry za hodinu. Meteorologové dokonce ráno zesílili výstrahu. „Sněžení bude s proměnlivou intenzitou pokračovat i v následujících hodinách během rána a dopoledne. Předpokládáme, že v této oblasti spadne během soboty dalších 10 až 25 centimetrů, to znamená v celkové sumě 30 až 65 centimetrů,“ napsali na sociální síti X.

Firma EG.D k dnešní druhé hodině odpoledne nadále evidovala asi sedm tisíc domácností bez elektřiny. Oproti poledni je to zhruba o 3500 méně. Firma řešila kvůli sněhu 37 poruch na vedení vysokého napětí. Bez proudu jsou odběratelé hlavně v jižních Čechách.

Energetická firma ČEZ ráno řešila 5900 domácností bez elektřiny, k poledni jich bylo 5100. Odběrných míst má 3,7 milionu. V poledne byl největší počet domácností bez proudu v okrese Plzeň-jih, a to zhruba 2000. Na zásobovacím území ČEZ řeší 18 poruch na vedení vysokého napětí.

Milionové škody řeší zoo v Hluboké nad Vltavou. Většinu voliér pro vodní ptáky zničil těžký sníh, který padá od pátku v kraji. Zvířatům se nic nestalo. V zoologické zahradě nejde elektřina, několik dní bude mít zavřeno.

Počasí zasáhlo už i do sportu. Kvůli kalamitě byla odložena další čtyři utkání 17. kola první fotbalové ligy. Informovala o tom Ligová fotbalová asociace.

Hasiči v jižních Čechách v noci na sobotu zasahovali u sedmi desítek událostí spojených se sněhem. Nejčastěji odklízeli ze silnic popadané stromy a větve, především na Budějovicku, Táborsku a Krumlovsku. „Od včerejší 16. hodiny máme celkem 200 zásahů,“ ohlásil mluvčí Vratislav Malý.

Vedení českobudějovické radnice prosí občany o pomoc s odklízením sněhu. Všechny úklidové čety jsou v terénu a nestíhají nápor sněhu. „V terénu je v tuto chvíli 100 lidí, což jsou maximální kapacity, které je možné nasadit.Vítaná je jakákoliv vhodná technika, ale třeba jsou i pracanti s hrably a lopatami,“ poprosilo město na svém oficiálním facebookovém profilu.

Jen za pátek silničáři v jižních Čechách spotřebovali téměř 560 tun soli a 160 tisíc litrů solanky.

Už v pátek měli hasiči v Česku přes dvě stovky výjezdů, čtyřnásobně víc oproti běžnému stavu.

Na problémy se musejí připravit také cestující ve vlacích. Přerušený provoz je na několika tratích regionální a dálkové dopravy. Na trati 190 mezi Českými Budějovicemi a Plzní je nesjízdná stanice Číčenice. Na koleje mezi Veselím nad Lužnicí a rakouským Gmündem popadaly stromy. Vlaky nejezdí ani na některých menších tratích v Jihočeském či Plzeňském kraji. Ještě před 14:00 byl provoz na mnoha místech zastaven.

Sníh působí velké potíže na silnicích a dálnicích. Na D1 ve směru na Brno byla po ranní nehodě na 97. kilometru na Vysočině kolona dlouhá 20 kilometrů. Největší dálnice je sjízdná se zvýšenou opatrností.

Na devadesátém prvním kilometru ve směru na Prahu je po odpolední nehodě omezený provoz, auta jezdí jedním pruhem. Při nehodě osobního auta s přívěsem, jež kolem 12:30 narazilo do svodidel, se dva lidé lehce zranili.

Na 97. kilometru D1 obnovili provoz kolem půl jedenácté dopoledne. „Na Vysočině hustě sněží a silnice jsou pokryté vrstvou sněhu. Týká se to i dálnice D1, zejména úseku Humpolec–Jihlava. I když silničáři na D1 stále dokola prohrnují, sníh zůstává ležet na tělese dálnice,“ řekla policejní mluvčí Dana Čírtková. Podle ní policisté evidovali od rána do dvou odpoledne 20 nehod.

Policisté apelují na řidiče, aby vyjížděli jen v nutných případech a před cestou si zkontrolovali, zda je zamýšlená trasa sjízdná.

Velké potíže hlásili řidiči z dalších dálnic. Na D5 mezi Plzní a Rozvadovem stály po nehodě kamiony v několikakilometrové koloně. Podle policejní mluvčí Dagmar Brožové v Plzeňském kraji řešili od pátečního do sobotního rána přes 200 nehod bez vážných následků.

Kolony jsou také na D3. Problémy však hlásí na mnoha dalších místech v Česku.

Reklama

Doporučované