Hlavní obsah

Ministr kritizuje vyvěšení vlajek Palestiny. Vedení univerzity se distancuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vystavení palestinských vlajek v oknech Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze nemělo podporovat terorismus. Škole to oznámili aktivisté, kteří vlajky vyvěsili. Vedení UMPRUM ovšem souhlas k akci nedalo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vedení Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze muselo řešit situaci, kdy někdo vyvěsil do oken školy palestinské vlajky. Když se o tom univerzita dozvěděla, nařídila vlajky stáhnout.

Vedení UMPRUM ve vyjádření pro Seznam Zprávy uvedlo, že k vyvěšení palestinských vlajek v budově na náměstí Jana Palacha došlo bez souhlasu vedení školy a akademické obce.

Ve stanovisku vedení školy píše, že jednotliví studující, stejně jako absolventi a absolventky UMPRUM, kteří se k činu přihlásili, vyvěšení vlajek vysvětlili ve stanovisku zaslaném vedení školy.

„Jeho signatáři a signatářky vyjadřují svou solidaritu s civilním obyvatelstvem v Pásmu Gazy a poukazují na závažnost tamní humanitární krize. Toto prohlášení výrazně pomohlo diskuzi uvnitř školy a umožňuje vyvrátit obavy z podpory terorismu, neřeší však jednostrannou povahu vyvěšení vlajek,“ stojí v prohlášení vedení UMPRUM.

Pásmo Gazy je pod palbou Izraele v reakci na teroristický útok spáchaný hnutím Hamás.

V neděli někdo vyvěsil v oknech UMPRUM palestinské vlajky:

„Z jednání s akademickou obcí vyplývá rozpolcenost názorů uvnitř školy, která je patrná i v ateliérech, na jejichž oknech byly vlajky umístěny. Problematické zůstává rovněž využití fasády budovy školy, které nerozlišuje mezi postoji jednotlivců a celé instituce. Sporné je i výrazné angažmá absolventů a absolventek, kteří již nejsou součástí akademické obce UMPRUM, a přesto se vyjadřují jejím jménem,“ píše se ve vyjádření, které zprostředkovala mluvčí vysoké školy Kamila Stehlíková.

Ve stanovisku je také uvedeno, že příští týden bude setkání se studenty. „Vedení školy nicméně vítá nadcházející setkání se studujícími, které se uskuteční na počátku příštího týdne. Slibuje si od něj zejména ujasnění vnitřních postupů ohledně užívání fasády školy pro vyjádření názorů akademické obce.“

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) nesouhlasí s akcí, kdy někdo vyvěsil palestinské vlajky bez souhlasu vedení školy.

„Osobně nesouhlasím ani s obsahem, ani s formou politického gesta. Spoléhám ale na univerzitní samosprávu, že si s takovými věcmi moudře poradí,“ napsal v SMS zprávě.

Nic protiprávního

Seznam Zprávy se ptaly odborníků, jak vnímají vyvěšení palestinských vlajek. Podle odborníka na extremismus z brněnské Masarykovy univerzity Miroslava Mareše se určitě nejedná o protiprávní jednání.

„Žádný zákon České republiky porušen nebyl. Pokud je to vlajka subjektu, který je uznáván Českou republikou jako specifický subjekt mezinárodního práva, se kterým Česká republika má diplomatické vztahy, tak samotné vyvěšení žádný zákon neporušuje,“ vysvětluje odborník.

Je to vyjádření určitého názoru, byť samozřejmě v české společnosti kontroverzního, protože je zřejmé, že oficiální vládní politika je spíše na straně Izraele.
Miroslav Mareš, odborník na extremismus

Mareš dodává, že v české společnosti toto téma vyvolává emoce.

„V danou chvíli bych v tom samozřejmě viděl určitý protest proti oficiální vládní politice. Je to vyjádření určitého názoru, byť samozřejmě v české společnosti kontroverzního, protože je zřejmé, že oficiální vládní politika je spíše na straně Izraele a že rovněž velká část veřejnosti je na straně Izraele v tom soudobém izraelsko-palestinském konfliktu.“

K situaci se vyjádřil i signatář Charty 77, bývalý poslanec a senátor Daniel Kroupa. V minulosti se podílel také na přípravě Listiny základních práv a svobod, jako člen vládní komise na Ústavě České republiky a je spoluautorem vysokoškolského zákona a řady dalších zákonů.

„Vítám, když jsou studenti politicky aktivní, ale nikoliv přímo na akademické půdě. Co se týče palestinských vlajek, tak v dané chvíli je to čistá podpora palestinského terorismu,“ řekl svůj názor.

Seznam Zprávy zjišťovaly u jiných vysokých škol, jaká pravidla mají při vyvěšování vlajek.

„Univerzita Karlova na své ústřední budově Karolina na Ovocném trhu vyvěšuje pouze vlajky, které souvisejí s posláním a činností UK, dále významných výročí souvisejících s univerzitou a akcí organizovaných UK. Jde tedy například o vlajku ČR či EU, černé smuteční prapory a podobně. Obecně se univerzita řídí základními pravidly pro vyvěšování vlajek na území České republiky,“ uvedl ve vyjádření mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Dodal také, že vlajky jsou na Karolinu vyvěšeny vždy s vědomím a souhlasem vedení univerzity. Co se týče jiných budov než Karolina, je vyvěšení vlajek podle mluvčího v kompetenci vedení daných fakult.

Svůj postoj přidává i Technická univerzita v Liberci. Podle jejího mluvčího Radka Pirkla na vyvěšování vlajek na budovy, mimo tomu určený stožár, který v kampusu je, nejsou pravidla, spíše zvyklosti.

„Loni nebo předloni například studentky a studenti fakulty umění a architektury vyvěsili na budovu několik duhových vlajek, aby demonstrovali svou podporu LGBT+ komunitě. Záměr oznámili tehdejšímu děkanovi a ten zas s tím úmyslem seznámil vedení školy v čele s rektorem. Tak by měl asi postup při vyvěšování i jiných vlajek na budovy vypadat,“ popsal Pirkl konkrétní příklad.

Stanovisko vedení UMPRUM k vyvěšení palestinských vlajek na budově na náměstí Jana Palacha

  • K nedělnímu vyvěšení palestinských vlajek na budově Vysoké školy uměleckoprůmyslové na náměstí Jana Palacha došlo bez souhlasu vedení školy i konsensu akademické obce. Jednotliví studující, stejně jako absolventi a absolventky UMPRUM, kteří se k tomuto činu přihlásili, jej vysvětlili ve stanovisku zaslaném vedení školy v úterý 23. 4.

Reklama

Doporučované