Hlavní obsah

Co víme týden od vraždy v Klánovicích. Zločinec musí být absolutně bezcitný

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Na místo dvojité vraždy lidé přinášejí svíčky i plyšáky.

Reklama

Bývalý elitní detektiv Josef Doucha popisuje pro Seznam Zprávy, zda a jaké po dvojnásobné vraždě v Klánovickém lese hrozí nebezpečí a proč policie propátrala prostor až několik dní po tragédii.

Článek

Policie už skoro týden pátrá po vrahovi muže a jeho malé dcery, které neznámý pachatel zastřelil v Klánovickém lese na východním okraji Prahy. Na vyšetřování spolupracují desítky kriminalistů z pražské policie, kriminální služby a dalších útvarů a vražda malého dítěte vzbuzuje i silný zájem veřejnosti. Vyšetřovatelé ale k případu nezveřejňují žádné detaily.

Server iDnes.cz citoval ženu, která slyšela dva ostré výstřely a následně přivolala policii. Podle serveru Blesk.cz byl obětí 32letý Martin a jeho dvouměsíční dcera. Web napsal, že zavražděný měl čtyři střelná poranění hlavy. Policie tuto informaci nepotvrdila. Blesk zároveň s odvoláním na policejní zdroje napsal, že policie má identikit podezřelého a pátrá po cizinci. To ale policie důrazně popřela.

Denik.cz uvedl, že se rodina do Klánovic přistěhovala před několika lety a pochází z Kralup nad Vltavou. Kromě dcery měl mít zavražděný ještě syna.

Bývalý elitní kriminalista: Nemá to obdoby

Bývalý elitní kriminalista Josef Doucha hovoří o vraždě v Klánovickém lese.

Případ je neobvyklý tím, že vrah zastřelil kojence v kočárku. Můžeme z toho usuzovat, zda to mohl být nájemný vrah, příbuzný, nebo spíš třeba duševně nemocný člověk?

Zda to byl profesionál, nebo ne, to s tím asi nesouvisí. Spíš z toho můžeme usoudit, že ten člověk nebyl úplně v pořádku, že tam hrály svoji roli drogy nebo nějaká duševní vyšinutost. Je to absolutní bezcitnost, taková věc nemá obdobu.

Předpokládáte, že policie hledala v lese vražednou zbraň?

I kdyby ji našli, tak se tím policie chlubit nebude. Tyto informace musí chránit, protože mají taktický význam při dokazování pachateli. Proto policie nepouští informace o tom, co našla, co se dozvěděla z různých zdrojů a podobně. Není to z toho důvodu, že by nechtěla veřejnost informovat.

Lidé z Klánovic vyjadřují obavu o své bezpečí. Je to na místě?

Policie má povinnost veřejnost chránit a to má zajištěné docela dobře. V lese jsou hlídky, monitorují prostor. Pokud by měli informaci o tom, že se tam ten člověk může vyskytovat, zakázali by na místo vstupovat.

Pachatel je na svobodě. Měli bychom se bát? Nebo je obvyklé, že se mezi námi pohybují pachatelé podobných činů, jen o tom většinou nevíme?

Vždycky do okamžiku dopadení pachatele se daný člověk pohybuje na veřejnosti a hrozí od něj potenciálně nebezpečí, protože nevíme, jaký je jeho charakter. Jestli to byl exces, nebo duševní anomálie a jestli je schopen to zopakovat. Možná to neví ani policie, protože ho nemá v rukou. Až ho chytí, bude automaticky provedeno zkoumání duševního stavu. Teprve znalci řeknou, jestli něco hrozí.

Policie dva dny v kuse pátrala s nasazením vysokého počtu lidí v Klánovickém lese. Co po takové době od vraždy policie hledala?

Stává se, a není to zřídka, že pachatel po hrozném činu spáchá sebevraždu. Mohli tedy pátrat po těle pachatele. A samozřejmě současně hledali třeba stopy po tom, že by se na ten čin připravoval, že by tam někde číhal. Nebo že by odhodil zbraň, i když pochybuju, že jestli z místa odešel, tak tam pohodil zbraň. To je málo pravděpodobné, nicméně není možné to vyloučit.

Proč policie uspořádala tak rozsáhlé pátrání v terénu až několik dní po vraždě?

Mohla je k tomu vést informace, kterou v průběhu vyšetřování získali, nebo byli předtím zkrátka zaneprázdnění důležitější činností. Těch byla spousta. Například pátrali ve videozáznamech, pátrali, jestli třeba nějaký šofér nenatočil něco zajímavého, jestli nejsou kamery na domech místních obyvatel. To všechno zabere spoustu času.

Mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala vydal ve středu prohlášení, ve kterém připomněl, že trestní řízení je v tuto chvíli neveřejné.

„Pokud by (tedy) nyní orgány činné v trestním řízení některé informace potvrdily jako správné a jiné vyvrátily, nebylo by možné v konečném důsledku určit, zda například svědek vypovídá pravdivě o tom, co svými smysly skutečně vnímal, nebo tlumočí pouze informace, s kterými se seznámil ve sdělovacích prostředcích,“ uvedl Cimbala.

Navenek byla vidět hlavně obří pátrací akce. Stovky policistů dva dny prohledávaly Klánovický les. Pátrací akci policie ukončila ve středu odpoledne a oznámila, že nenašla nikoho, kdo by se tam skrýval.

Převážně listnatý Klánovický les je největším souvisle zalesněným územím v Praze. Bývá spojován s loupežníky, kteří v něm přepadávali cestující na císařské silnici, dnes ale slouží jako oblíbená rekreační oblast pro obyvatele východní části Prahy.

V roce 2014 tady recidivista Oldřich Konrád zastřelil amatérského hledače pokladů. Konrád totiž v lese zakopal svůj lup a bál se, že ho hledač objeví.

Reklama

Doporučované