Hlavní obsah

Definitivní konec: Jeden z nejslavnějších českých stadionů půjde k zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Kozel, Seznam Zprávy

Slavný fotbalový stadion za Lužánkami nejspíš do několika málo let zmizí.

Reklama

aktualizováno •

Fotbalový stadion Zbrojovky Brno má stejně jako multifunkční aréna vyrůst na výstavišti. Vedení města lokalitu doporučila Kancelář architekta města. Znamená to konec legendárního stadionu za Lužánkami.

Článek

Sotva vedení Brna načalo novou éru brněnského hokeje stavbou multifunkční arény, jinou slavnou éru definitivně uťalo.

Brněnští fotbaloví fanoušci mají v budoucnu mířit na utkání Zbrojovky do areálu výstaviště. Vedení města ve středu oznámilo, že nový stadion má vyrůst na místě současného cyklistického velodromu.

Zároveň to podle všeho znamená zánik vrcholového fotbalu v místech, kde Zbrojovka v roce 1978 vybojovala jediný ligový titul. „Ano, je to podle všeho definitivní,“ potvrdila primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Městský architekt a jeho tým vybírali místo pro nový fotbalový stadion z hned několika míst. „Kancelář architekta prověřovala možnosti umístění fotbalového stadionu, atletické haly a velodromu v celkem devíti vytipovaných lokalitách na pozemcích města, které co nejvíce odpovídají návrhu nového územního plánu z června 2022. Fotbalový stadion na místě současného velodromu byl vyhodnocen jako varianta s převažujícími pozitivy,“ přiblížil brněnský radní pro sport Tomáš Aberl (TOP 09).

Vedení města se na přesunech sportovišť dohodlo i se zástupci klubů. Detailní časový harmonogram politici nesdělili, fotbalový stadion však může začít růst jen pod podmínkou, že cyklisti budou mít nový velodrom.

Současné vedení města přitom počítá s tím, že by pod jednu střechu umístilo atlety i cyklisty. Sportoviště má stát poblíž plaveckého bazénu, právě v lokalitě za Lužánkami.

Hokej a fotbal vedle sebe

Zbrojovka přes 20 let hraje své zápasy v Králově Poli na Srbské, nicméně na menší stadion se špatnou infrastrukturou si fandové nikdy nezvykli.

Výhody v areálu na výstavišti vidí vedení města v budoucím sousedství fotbalové a hokejové haly, čímž se podle něj efektivně využije vybudovaná infrastruktura. Zmínilo také dobrou dostupnost místa poblíž centra a přitom mimo zastavěné území.

„Nový stadion na výstavišti bude splňovat národní i mezinárodní regule UEFA. Tato podmínka by za Lužánkami byla velmi obtížně zvládnutelná,“ uvedla Kancelář architekta.

S tím nesouhlasí bývalý náměstek primátora a opoziční zastupitel Matěj Hollan (Žít Brno). „Projekt na modernizaci stadionu za Lužánkami, který jsme kompletně připravili, byl schválen FAČR a všemi. Není to ani tak složité. Velikost, zázemí, dostupnost. Splňovalo by to všechno a primátorka a její Kancelář architekta města akorát bohapustě lžou,“ opáčil na facebooku.

Fotbal zmizel z Lužánek v roce 2001. Politici pak přes dvě dekády deklarovali jeho návrat na tradiční místo v centru města.

Teprve současné vedení města otočilo. A to poměrně překvapivě poté, co město uspělo ve vleklém soudním sporu o některé chodníky a mobiliář v okolí lužáneckého stadionu.

Sportovci souhlasí s přesunem

Středeční tiskovky radních se účastnili také zástupci sportovních klubů i fotbalista Petr Švancara, který o návrat za Lužánky dlouho veřejně usiloval.

„Srdce chce za Lužánky, rozum na výstaviště. Lužánek je mně líto, ale chápu, že původní záměr zachovat tam fotbal je kvůli všem komplikacím prakticky nemožný,“ sdělil bývalý útočník, který na stadionu uspořádal svou rozlučku v roce 2015. Na zchátralý stadion tehdy přišlo okolo 35 tisíc lidí.

Legendární fotbalový stadion, který drží rekord návštěvnosti české fotbalové ligy, čeká demolice. „Stadion je v kritické kondici. Nezbývá mnoho času, než bude muset být odstraněn, některé části již dnes ohrožují zdraví lidí v areálu i nejbližším okolí,“ uvedl Pavel Schmid ze Stavební fakulty VUT, který pro město zpracoval odbornou expertizu ohledně stavu stadionu.

Přesněji o začátku bourání fotbalového stadionu rozhodne vedení města v polovině října. „Zvažujeme postupné bourání tak, abychom nejdříve odstranili části stadionu, které jsou už dnes nebezpečné. Jde především o západní tribunu,“ sdělil Aberl.

V pondělí oficiálně začala stavba multifunkční arény pro hokej a další sporty či kulturní akce. Město se kvůli výstavbě rekordně zadluží, bere si úvěr 2,2 miliardy korun.

Také proto zatím není jasné, jak chce dotovat další plánované arény. „To je zatím předčasné. Nyní ani nevíme, jak bude fotbalový stadion vypadat, takže nejsme schopní říct, kolik bude stát peněz,“ reagoval Aberl.

Lukrativní pozemek

O demolici stadionu za Lužánkami začalo vedení města poprvé mluvit letos v březnu v souvislosti se zastavením projektu Dejme Lužánkám Švanci, jehož cílem bylo v areálu fotbalového stadionu postavit tréninkové centrum pro fotbalovou mládež. Radní zrušení připravovaného projektu odůvodnili špatným statickým stavem stadionu.

Vedení města si tehdy vysloužilo kritiku opozice i veřejnosti, které je obviňovaly ze záměru se lokality zbavit. „Vnímám to tak, že někdo cítí příležitost lukrativní pozemek v centru města prodat. Bavíme se o potenciálně miliardových výnosech,“ uvedl letos v březnu pro Seznam Zprávy opoziční politik Tomáš Koláčný (Piráti).

Podobně to vnímá jeho stranický kolega a bývalý radní pro kulturu Marek Fišer, který ještě v minulém volebním období v koalici s ODS chystal návrat fotbalu za Lužánky.

„Trochu se obávám, že se jen prodají parcely za Lužánkami, kde na místě současného fotbalového stadionu vyrostou mrakodrapy. Peníze se částečně využijí na stavbu multifunkční haly a zbytek už zůstane jen na papíře. Mezitím nám spadne Srbská na hlavu a fotbalu v Brně, který je v celém tomto plánu až poslední v pořadí, definitivně odzvoní,“ reagoval na středeční oznámení radních.

Areál za Lužánkami je rozlehlý podobně jako bývalý tovární areál Zbrojovky, který nyní soukromý developer přeměňuje.

V územním plánu je vyznačený jako lokalita pro rekreaci, v budoucnu už nemá být vyhrazený jen sportu. Město chce pro jeho další využití nechat zpracovat územní studii.

„Jsme připraveni prověřit další možnosti rozvoje místa, samozřejmě se smíšenou funkcí, se sportovní, ale i další občanskou vybaveností,“ řekl radní pro územní rozvoj Petr Bořecký (ANO) a připomněl, že v době výstavby se pětasedmdesát let starý stadion nacházel na kraji města, tomu už tak dnes ale není.

Reklama

Doporučované