Hlavní obsah

Důležitý posudek v kauze Čapí hnízdo se opět odsouvá

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Znalec stále prověřuje podpis Andreje Babiše mladšího na smlouvě o akciích Farmy Čapí hnízdo.

Reklama

Soudní znalec má zdravotní komplikace, a tak pošle žalobci Jaroslavu Šarochovi znalecký posudek nejspíše až příští týden.

Článek

Na konci listopadu vyprší termín, do kterého měl soudní znalec dokončit důležitý posudek v kauze Čapí hnízdo. Tedy v případu, v němž čelí obvinění premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a s ním také bývalá manažerka Agrofertu Jana Mayerová (Nagyová).

Soudní znalec Aleš Čulík má sdělit, zda je autentický podpis premiérova syna Andreje Babiše mladšího z roku 2008 na smlouvě k nabytí čtyř akcií společnosti Farma Čapí hnízdo. Autentičnost podpisu totiž Babiš mladší jako svědek v případu zpochybnil.

Jenže dokončení tohoto posudku se již podruhé muselo odložit. Nejprve si na začátku listopadu znalec od Babiše mladšího vyžádal další materiály, aby mohl uvedený podpis porovnat a vyhodnotit.

Nyní má zase znalec podle zjištění Seznam Zpráv zdravotní komplikace. A tak nejspíše odevzdá důležitý dokument státnímu zástupci Jaroslavu Šarochovi až během příštího týdne.

Znalec Aleš Čulík ani mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala nechtěli blíže důvody odkladu komentovat.

„Já se k tomu nechci vůbec vyjadřovat. Nesmím ani potvrdit, že ten posudek zpracovávám,“ řekl pro Seznam Zprávy Čulík.

„V současné chvíli není možno zveřejnit žádné nové informace,“ uvedl Cimbala.

Babiš mladší už na konci srpna v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že v únoru 2008 mu žádné akcie nepatřily. Řekl, že smlouvu o jejich převodu do té doby nepodepsal ani je osobně nepřevzal.

„V letech 2008 až 2010 jsem byl ve Spojených státech a nic jsem podepisovat nemohl,“ uvedl premiérův syn, který byl dříve v kauze také obviněn, ale jeho stíhání bylo později zastaveno.

Babiš mladší říká, že 20 stránek dokumentů, „které měly něco společného s farmou“, podepsal až „kolem roku 2011 nebo 2012“, když se ze Spojených států vrátil. Dokumenty podle vlastních slov podepsal na žádost svého otce v centrále Agrofertu a k podpisu mu je předložila finanční ředitelka koncernu Petra Procházková.

O tom, zda bude moci být Andrej Babiš trestně stíhán, však musí v této souvislosti rozhodnout nová Sněmovna. Na ni se žalobce Šaroch musel opět obrátit, protože obviněný Babiš získal dnem zvolení v říjnových volbách opět poslaneckou imunitu.

V případu Čapí hnízdo detektivové už několik let prověřují podezření, že přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

Farma Čapí hnízdo ji inkasovala, ale podle policie na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena, podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

Reklama

Doporučované