Hlavní obsah

Nechceme Rusko porazit, ale dostat ho z Ukrajiny, řekl Pavel na shromáždění

Podívejte se živě na Staroměstské náměstí v Praze, kde se koná shromáždění na podporu Ukrajiny.Video: ČTK

 

Reklama

Na Staroměstském náměstí v Praze si lidé připomínali dva roky od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Projev pronesl i prezident Petr Pavel, jenž poděkoval dobrovolníkům, kteří Ukrajině pomáhají.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tisíce lidí se shromáždily v Praze na Staroměstském náměstí při akci na podporu ukrajinského boje proti ruské agresi. Část přišla v průvodu z náměstí Kinských přes Karlův most. Shromáždění zahájil prezident Petr Pavel. Lidé na náměstí měli vlajky Ukrajiny, Evropské unie a Severoatlantické aliance a transparenty na podporu napadené země.

Cílem ve válce není porazit Rusko, ale dostat ho z Ukrajiny a umožnit jí svobodný rozvoj, prohlásil na shromáždění prezident Petr Pavel.

„Nemluvíme o tom, že chceme porazit Rusko, nikdo nechce porazit Rusko jako zemi, ale chceme, aby Rusko odešlo z Ukrajiny a umožnilo jí svobodný rozvoj, tak jako se toho dostalo nám,“ prohlásil před davem lidí prezident.

Během projevu také nezapomněl poděkovat všem českým dobrovolníkům, kteří všemi možnými způsoby pomáhají napadené zemi.

Prezident také uvedl, že je hrdý na Českou republiku, která byla mezi prvními zeměmi, jež Ukrajině posílala zbraně i začala přijímat uprchlíky.

Válku na Ukrajině rozpoutala ruská vojska na rozkaz prezidenta Vladimira Putina 24. února 2022. V sobotu je to tedy právě dva roky, kdy se Ukrajina invazi brání. Česko se jako jedna z prvních zemí zapojila do pomoci bránící se země a Ukrajině poslala mimo jiné tanky, bojová vozidla pěchoty nebo vrtulníky.

V sobotu si tak Česko připomíná nejen v hlavním městě, ale akcemi po celé zemi odvahu ukrajinského národa.

„Ukrajina ze všech sil bojuje, bojuje za svobodu, za demokracii, za svoji nezávislost. A stejně jako další národy jí i my poskytujeme podporu. A to nejenom proto, aby se ubránila agresorovi, neseme odpovědnost za udržení míru a stability v našem regionu, v naší zemi, a je naším bytostným zájmem, aby ruský agresor neuspěl,“ říká premiér Petr Fiala (ODS).

V Praze otevřel sobotní program věnovaný Ukrajině koncert pro děti a jejich rodiče ve Foru Karlín. V 15:00 pak vyrazil od sochy Tarase Ševčenka na náměstí Kinských pochod směrem na Staroměstské náměstí, kde od 16:00 začíná shromáždění.

Na akci vystoupí i lidé, kteří pomáhají nebo dostali pomoc. Přenos můžete živě sledovat ve videu v úvodu článku. Vše zakončí čtení manifestu Paměti národa.

Večer pak bude patřit Koncertu pro všechny slušný lidi v pražském Foru Karlín a výtěžek z něj poputuje například na nákup vojenských lékárniček. Akce k připomenutí počátku válečného konfliktu na Ukrajině se konají ale i v dalších českých městech.

Třeba v Brně mohou lidé vedle shromáždění na náměstí Svobody přijít na podvečerní debatu nebo koncert a v Olomouci na Horním náměstí se mohou odpoledne připojit k pochodu na podporu napadené země.

Za dva roky Ruskem rozpoutané války bylo zabito přes 10 tisíc ukrajinských civilistů a dalších 19 tisíc zraněno. Vychází to z lednového odhadu Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Miliony lidí ze země uprchly.

V Evropské unii podle posledních dat statistického úřadu Eurostat žije 4,31 milionu ukrajinských válečných uprchlíků s dočasnou ochranou. Nejvíce utečenců přijaly Německo, Polsko a Česko, které poskytuje dočasnou ochranu více než 370 tisícům lidí.

Dva roky války

Reportér Seznam Zpráv Jan Novák a fotograf Stanislav Krupař z východu Ukrajiny popisují realitu země, která už dva roky čelí kruté ruské agresi. Pohybují se nedaleko fronty, v oblasti Avdijivky – města, které před pár dny Ukrajina ztratila.

Co by vás mohlo zajímat k dění na Ukrajině

Reklama

Doporučované