Hlavní obsah

Falešné české diplomy? Rusové je zadrželi a v Praze začíná kontrola

Foto: Federální celní služba Ruska

Zadržené diplomy pražské Otevřené evropské akademie ekonomiky a politiky ruskými celníky.

Reklama

Diplomy pražské Otevřené evropské akademie ekonomiky a politiky zadrželi na lotyšsko-ruských hranicích celníci. Instituce přitom nemá právo je vydávat. Podle ní šlo jen o certifikáty. Ministerstvo školství i tak instituci prověří.

Článek

Do brutalistní budovy Merkuria se vstupuje z rušné pražské ulice Argentinská. Před revolucí tady sídlil podnik zahraničního obchodu, jehož jméno kancelářský prostor dosud užívá. Dnes po něm zůstává jen cigaretový kouř, který člověka praští do nosu, když projde otočnými dveřmi. Budova je dávno vyklizená a připravená ke zbourání.

„Od listopadu už tady vůbec nikdo není,“ odpovídá vrátná na mou otázku, jestli někde najdu učebny Otevřené evropské akademie ekonomiky a politiky.

Diplomy této školy totiž zabavili ruští celníci na hraničním přechodu Ubylinka. Ve čtvrtek o tom informovala Federální celní služba Ruska. Podle celníků mělo jít o 204 diplomů o vysokoškolském vzdělání a různých potvrzení o absolvování kurzů včetně všech osobních údajů, tedy jmen, rodných čísel a dalších dat. České Ministerstvo školství proto poslalo na vzdělávací instituci působící v Česku kontrolu.

„V případě, kdy by ze strany OEAEP bylo na území České republiky uskutečňováno zahraniční vysokoškolské vzdělávání podle právního řádu jiného státu – mimo EU, toto jednání by mohlo naplňovat skutkovou podstatu přestupku o vysokých školách. Ministr školství proto dle zákona o vysokých školách zadal pověření ke kontrole daného subjektu a jeho aktivit,“ uvedla ředitelka tiskového odboru Ministerstva školství Lubomíra Černá.

Povinnosti podle zákona o vysokých škol

§ 93a

(2) Zahraniční vysoká škola, která má sídlo, svou ústřední správu nebo hlavní místo své podnikatelské činnosti na území některého jiného členského státu Evropské unie, nebo která byla zřízena nebo založena podle práva některého jiného členského státu Evropské unie, (dále jen „evropská zahraniční vysoká škola“) je oprávněna poskytovat na území České republiky zahraniční vysokoškolské vzdělávání v zahraničním vysokoškolském studijním programu, uskutečňované podle právních předpisů jejího domovského státu, pokud se v České republice přihlásila k plnění informačních povinností podle § 93b odst. 1.

(3) Zahraniční vysoká škola, která není evropskou zahraniční vysokou školou, (dále jen „mimoevropská zahraniční vysoká škola“) je oprávněna poskytovat na území České republiky zahraniční vysokoškolské vzdělávání v zahraničním vysokoškolském studijním programu, uskutečňované podle právních předpisů jejího domovského státu, pokud jí ministerstvo udělilo povolení podle § 93f k poskytování zahraničního vysokoškolského vzdělávání na území České republiky (dále jen „tuzemské povolení“).

V překladu to tedy znamená, že Ministerstvo školství ani tak nezajímá, že vzdělávací instituci registrované v Česku zabavili ruští celníci diplomy, ačkoliv i to je samozřejmě neobvyklé. OEAEP ale hlavně nemá povolení nabízet studium zahraničních, natož pak českých vysokoškolských programů. Z informací od ruských celníků však vyplývá, že zabavené diplomy byly vysokoškolské. Otevřená evropská akademie ekonomiky a politiky v odpovědi pro Seznam Zprávy sice potvrzuje, že zabaveny byly skutečně její dokumenty, už ale rozporuje, že by šlo o vysokoškolské diplomy.

„Od roku 2017 se Otevřená evropská akademie ekonomiky a politiky věnuje výhradně profesním programům, kdy se nejedná o vysokoškolské vzdělávání,“ napsal Seznam Zprávám za OEAEP Sergej Tarasov. „Situaci na hranicích považujeme za nedorozumění dané stávající rozjitřenou mezinárodní situací, kdy předmětná zásilka neobsahovala vysokoškolské tituly, nýbrž certifikáty pro úspěšné absolventy profesního vzdělávání,“ dodal k zabavené zásilce na celnici.

Minimálně na sociálních sítích ale OEAEP prezentovala, že vysokoškolské studium nabízí, a to například v rámci studia MBA. Jde o vysokoškolský program, který v Česku poskytují právě pobočky zahraničních vysokých škol.

Akademie se zaměřovala hlavně na ruskojazyčné studenty. I internetové stránky OEAEP jsou pouze v ruštině. Tedy vlastně byly. Ještě ve čtvrtek se na ně bylo možné podívat, v pátek už servery hlásily, že jsou stránky teprve ve výstavbě. Což odpovídá i stavu sídla akademie, které je zcela opuštěné a žádné jiné neexistuje.

„V souvislosti s pandemií OEAEP od roku 2020 realizuje všechny programy formou dálkového studia. Sídlo naší společnosti se v současné době stěhuje na novou adresu. Budova v Argentinské ulici je totiž určena k demolici,“ dodává Tarasov bez upřesnění, kam se škola stěhuje a proč jí to trvá už minimálně půl roku.

Příběh začíná na Ukrajině

Podobných institucí, které nabízí placené studium nejasné úrovně, působí v Česku celá řada. Seznam Zprávy před dvěma lety popisovaly například případ Czech College. Instituce vystupovala jako pobočka zahraniční vysoké školy, nesplnila ale zákonné povinnosti, aby mohla vysokoškolské studium poskytovat. Od studentů navíc vzala peníze za studium, které ani nezačalo. Nejvíce takových „škol“ je ale v Česku ruskojazyčných. Hospodářské noviny popsaly případ Národní akademie Jana Husa s ruskými vlastníky, která vydávala neplatné diplomy.

„Velkým problémem je, že za účelem takového studia se vydávala především ruským občanům víza,“ upozorňuje pro Seznam Zprávy bezpečnostní analytik Institutu pro politiku a společnost Roman Máca.

Samotná OEAEP vznikla už v roce 2002. První jednatelka společnosti Taťjana Pergler popisuje, že původně nabízela propojení s ukrajinskými vysokoškolskými vzdělávacími programy.

„Je to už tedy hodně dávno, ale co si pamatuji, Otevřená evropská akademie ekonomiky a politiky měla fungovat jako pobočka kyjevské soukromé vysoké školy – Meziregionální akademie řízení personálu, ale jak se pak spolupráce vyvíjela dál, to už nevím,“ vysvětluje Pergler, která v OEAEP působila krátce do roku 2003. Dnes vede pražské 1. Slovanské gymnázium, kde mimochodem vznikly i první jednotřídky pro ukrajinské uprchlíky před ruskou vojenskou invazí.

V souvislosti s OEAEP a jejími zadrženými diplomy na hranicích nevzbuzuje přílišnou důvěru ani způsob dopravy, ať už šlo o diplomy, jak tvrdí ruští celníci, nebo tedy certifikáty, o nichž mluví škola. Dokumenty byly totiž součástí dodávky pašovaných francouzských parfémů, dětských šamponů, nápojů, semen zeleniny nebo náhradních dílů.

„Vzhledem k současné mezinárodní situaci velmi utrpěla logistika a možnost pohybu. Z tohoto důvodu partneři zvolili nestandardní způsob doručení přes dosud nevyzkoušenou kurýrní službu. Bohužel se ukázalo, že osoba, která převzala přepravu dokumentů k našim partnerům, nebyla dostatečně profesionální. V této souvislosti došlo na hranicích k nedorozumění a předmětné doklady zůstaly v celním skladu,“ vysvětluje za Otevřenou evropskou akademii ekonomiky a politiky Tarasov.

Problém se zahraničními pobočkami vysokých škol chtělo Ministerstvo školství vyřešit už před dvěma lety, a to na základě případu Czech College, který Seznam Zprávy popsaly. Úřad připravil novelu vysokoškolského zákona, která korigovala jejich fungování. Nově měly mít možnost zaregistrovat pobočky jen české vysoké školy nebo vzdělávací instituce, ne kterákoliv právnická osoba. Zpřísnit se měl i zápis českých poboček evropských vysokých škol. Ty měly nově žádat Ministerstvo školství o povolení. Novelu ale Poslanecká sněmovna v minulém volebním období vůbec neprojednala. Dnes tak zahraničním pobočkám evropských škol stále stačí, když se přihlásí k informační povinnosti. Razítko nepotřebují. Ministerstvo školství ale pro Seznam Zprávy uvedlo, že se k novele vrátí.

„Novela bude předkládaná znovu, ministerstvo v současnosti na ní pracuje. Měla by mimo jiné obsahovat i reformu doktorského studia,“ dodává ředitelka tiskového odboru Ministerstva školství Lubomíra Černá.

Ministerstvo školství totiž i v důvodové zprávě novely, kterou schválila bývalá vláda, přiznává, že současná legislativa je nedostatečná. Podle úřadu evropské vysoké školy často obchází zákon a z toho důvodu nemůže být získané vzdělání považováno za vysokoškolské, i když to poskytovatel deklaruje. Výuka tak třeba může být poskytována pedagogy bez dostatečného vzdělání a v naprosto nevyhovujících prostorách, přesto Ministerstvo školství nemůže žádné pobočce zakázat, aby v Česku působila.

Reklama

Doporučované