Hlavní obsah

Fiala táhne ODS, ale na úkor dalších stran koalice, ukazuje průzkum

Foto: Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala během březnové cesty na Ukrajinu.

Reklama

Jméno premiéra je podle nového volebního modelu hlavním argumentem, proč rostou preference ODS. Na úkor dalších stran ve vládní koalici.

Článek

Kroky Petra Fialy první měsíce ve funkci premiéra České republiky utvrzují jeho voliče, ale lákají i voliče zbylých stran pětikoalice.

Ukazuje to první průzkum politických preferencí, který dokázal zohlednit náladu ve společnosti poté, co se premiér Fiala vydal během března do Rusy obklíčeného Kyjeva, kde se setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Podle volebního modelu agentury Kantar CZ, který připravuje ve spolupráci s Českou televizí a proběhl v období od 14. března do 1. dubna, by ODS volilo 22,5 procenta dotázaných, tedy o 1,5 procentního bodu více než podle stejného průzkumu v únoru.

Analytik Kantar CZ Pavel Ranocha při představení aktuálního volebního modelu v pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že ODS čerpá nové hlasy téměř výhradně od vládních partnerů. „Nejvíce od Starostů. Pokud měli respondenti zmínit důvod, tak tam nejvíce dominoval premiér Petr Fiala, který je v posledních měsících hodnocen velmi pozitivně,“ uvedl analytik.

Doplnil, že někteří respondenti zmiňovali v této souvislosti nedávné kauzy vrcholových představitelů Starostů. Mimo jiné jde o europoslance Stanislava Polčáka, u kterého Seznam Zprávy upozornily na jeho střet zájmů. Jako právník zastupoval obce v okolí Vrbětic a žádal milionové provize za odškodnění za výbuch v tamních skladech.

Pavel Ranocha dodal i to, že ODS se daří upevnit své voličské jádro, tedy lidi, kteří jsou pevně rozhodnuti volit právě občanské demokraty. „Takových je 70 procent, což je poměrně výrazně vyšší číslo, než jsme vídali v minulém volebním období, kde se pohybovalo kolem 50 procent,“ uvedl analytik Kantar CZ.

Další dvě strany z koalice Spolu nemají důvod k radosti: TOP 09 se propadla z 6,5 procenta na pět procent a stejně tak KDU-ČSL se propadlo o 1,5 procentního bodu na čtyřprocentní úroveň.

Také Starostové ztratili od února jeden procentní bod, Piráti si stejně jako v minulém průzkumu drží 7,5 procenta.

Hnutí SPD má v aktuálním průzkumu 9,5 procenta a přišlo tak o dva procentní body od minulého průzkumu.

Z neparlamentních stran mírně vzrostla Přísaha ze tří na 3,5 procenta a KSČM ze dvou na 2,5 procenta, naopak se o půl procentního bodu propadla ČSSD na 2,5 procenta.

ANO si drží prvenství

Podle volebního modelu by svoji pozici ovšem ještě výrazněji upevnilo hnutí ANO, které by volilo 27,5 procenta respondentů.

Prvenství hnutí ANO ve volebních preferencích udával i poslední průzkum agentury Kantar CZ pro Českou televizi z února. Tehdy získalo hnutí ANO 25 procent, ODS 21 procent a SPD 11,5 procenta. Průzkum probíhal od 14. února do 4. března a zastihl tak českou společnost během prvních dnů války na Ukrajině.

Růst volebních preferencí o 5,5 procentního bodu u ODS od listopadového průzkumu opět dávají autoři do souvislostí s válkou a doplňují, že strana výrazně posílila u žen a nejmladší generace a u lidí s nejnižším dosaženým vzděláním.

Válka na Ukrajině se také stála jedním z hlavních motivů kandidátského projevu Petra Fialy před jeho sobotním znovuzvolením jako předsedy ODS.

„Je zřejmé, že ruská agrese změní poměry ve světě a změní i situaci v Evropě. Je naší životní potřebou být aktivní součástí těchto změn,“ uvedl Petr Fiala a doplnil, že prvořadým cílem musí být bezpečnost a prosperita země v rámci společné Evropy.

Reklama

Doporučované