Hlavní obsah

Hejtman Krkoška z ANO je obžalován z uplácení lékařů před 12 lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO).

Reklama

Obvodní soud pro Prahu 2 se bude ve čtvrtek zabývat žalobou týkající se korupčního jednání lékařů a zástupců farmaceutických společností. V případu je obžalován i hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (ANO), uvedl Deník.cz.

Článek

Hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (ANO) je podle webu Deník.cz obžalován z podílu na uplácení lékařů ze strany farmaceutických firem. Jde o 12 let starý případ. Kauzou se bude ve čtvrtek zabývat Obvodní soud pro Prahu 2. Vyjádření hejtmana ČTK zjišťuje. Krkoška v letech 2009 až 2012 působil ve společnosti Interchemia Praha, odkud podle obžaloby úplatky putovaly k lékařům. Je obžalovaný z účasti na organizované zločinecké skupině, kde je sazba dva až deset let.

Podle webu se žaloba týká korupčního jednání lékařů a zástupců farmaceutických společností. Doktoři podle policistů přijímali úplatky za to, že budou přednostně předepisovat léky konkrétních farmaceutických společností. Celkem byly tímto způsobem předány úplatky za zhruba 12 milionů korun. Formy úplatků byly různé, od peněz v hotovosti, zájezdů, věcných darů, pobytů na jachtách a podobně. Původně bylo v kauze stíháno 200 lidí, z toho 151 lékařů.

Na motivování lékařů se údajně podílel i Krkoška. Ten pro web nechtěl žalobu komentovat. „Je to věc, která je 12 let stará. A může se stát každému člověku, který je někde zaměstnaný,“ uvedl hejtman.

Na dotaz serveru, zda o žalobě a soudním jednání vědí jeho kolegové a spolustraníci, Krkoška odpověděl, že „určitě vedení v Praze ano“. Co se týká kolegů v Moravskoslezském kraji, také oni podle hejtmana mají potřebné informace.

Reklama

Doporučované