Hlavní obsah

Hlasování jen v pátek? Vláda schválila novelu, která má v Česku změnit volby

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

Systém voleb by od roku 2026 mohl doznat výrazných změn. Vláda Petra Fialy (ODS) ve středu podpořila návrh, aby se hlasovalo jen v pátek a některé volby měly pevné termíny.

Článek

V současnosti mohou voliči v Česku odevzdávat svůj hlas v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00. A Ministerstvo vnitra v novelách upozorňovalo na to, že Česko je v Evropské unii posledním státem se dvěma volebními dny.

Nová úprava počítá s tím, že by se volilo jen v pátek od 7:00 do 22:00, celková doba pro hlasování by se prodloužila o hodinu. Vnitro upozorňuje na to, že by to neznamenalo snížení nákladů na odměny členů volebních komisí.

„Po ukončení hlasování je navíc potřeba počítat i s časem na sčítání hlasů, které bude probíhat do nočních hodin,“ stojí v důvodové zprávě.

Rozvázat ruce obcím

Za nepružná označuje vnitro v návrhu dosavadní pravidla pro tvorbu volebních okrsků, která vedou k fixaci nynějších zhruba 14 800 okrsků a neumožňují snížení jejich počtu.

„Při celkovém počtu cca 8,5 milionu voličů připadá na jeden okrsek v průměru zhruba 570 voličů. Skutečná lidnatost okrsků se liší případ od případu. Existují okrsky přesahující tisícovku voličů, ale i okrsky o pouhých několika desítkách voličů,“ stojí v návrhu.

Nová úprava má podle úřadu obcím „rozvázat ruce“ při slučování okrsků a redukci jejich počtu, což by znamenalo úspory.

Zákon počítá s vytvořením informačního systému správy voleb, který bude obsahovat jednotný seznam voličů a okrskových volebních komisí či registr kandidátních listin a přinese možnost podávat kandidátní listiny prostřednictvím elektronického formuláře. To by mělo odstranit chybovost při předkládání kandidátek. Vytvoření systému by mělo podle návrhu stát 200 milionů korun, střednědobě se počítá s náklady ve výši 20 milionů korun ročně na údržbu systému.

Reklama

Doporučované