Hlavní obsah

Hlavní hygienička vyvrací informaci z Prahy: „Z výuky se vylučovat nebude“

Foto: Shutterstock.com

Státní zdravotní ústav aktuálně eviduje přes tři tisíce případů černého kašle. (Ilustrační foto)

Reklama

I děti bez očkování proti černému kašli budou smět do škol i v situaci, kdy se v jejich třídě objeví nákaza. Nejvyšší počet případů za poslední dekády podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové kopíruje celoevropský trend.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Děti bez očkování proti černému kašli budou moci chodit do školy i v případě, že se v jejich třídě objeví nákaza. Na tiskové konferenci Ministerstva zdravotnictví to uvedla hlavní hygienička České republiky Pavla Svrčinová. „Každopádně musím zdůraznit, že žádné neočkované dítě nebude vylučováno z kolektivu na základě toho, že neabsolvovalo očkování,“ sdělila.

Vyvrátila tím chybný výklad Hygienické služby Hlavního města Prahy, která dnes informovala o tom, že neočkované dítě bude v případě nákazy některého ze spolužáků vyloučeno na tři týdny z výuky. Za chybu se následně omluvila i vedoucí pražské hygieny Zdeňka Shumová.

Žádná jiná plošná opatření nejsou podle Svrčinové v tuto chvíli na pořadu dne.

V případě, že škola obdrží informaci o nákaze některého z žáků, měl by se ředitel obrátit na hygienu, která mu poradí, jak dále postupovat. Sama nicméně není oprávněna k tomu, aby kontrolovala, zda je dítě naočkováno, či nikoliv, jelikož jde o zdravotnickou dokumentaci.

Od počátku letošního roku Státní zdravotní ústav (SZÚ) zaznamenal 3084 případů černého kašle, z toho je 810 evidováno za tento týden. Největší počet nakažených je podle dat Ministerstva zdravotnictví ve věkové skupině 15 až 19 let, kde jen za letošní rok přesahuje 900 nákaz.

„Samozřejmě situaci monitorujeme, ale Česká republika se nevymyká tomu, co se děje v celé Evropě, v celém evropském společenství,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Pavla Svrčinová.

Tušíte, jak mohlo dojít k chybné interpretaci zmiňované vyhlášky ze strany pražské hygieny?

Tak pravděpodobně to byl chybný výklad kolegyně. Ta vyhláška je úplně nová, vyšla loni, takže je možné, že došlo tady k tomuto pochybení, ale to bude předmětem šetření pražské hygieny.

A dá se předpokládat, že v tuto chvíli nebudou ze strany Ministerstva zdravotnictví nastavena žádná další plošná opatření?

Ale tak ta opatření nastavena jsou, máme tady očkování, takže tady zaznívá znovu apel na to, aby rodiče děti nechali naočkovat. Protože ta nemocnost je opravdu největší v tom teenagerovském věku. Takže zdůrazňuji, aby rodiče i ve věku 10 až 11 let se svými dětmi došli na pátou dávku očkování. Pediatři mají dostatek očkovací látky.

Samozřejmě je důležité i dodržování těch základních hygienických pravidel, jako je časté mytí rukou, zvýšená hygiena při tom, když kýchám, kašlu nebo mám rýmu, tak opravdu používat papírové kapesníky, případně podloketní jamku. Ve školách je důležité například i pravidelné větrání. Přece jenom už se lepší počasí, takže nejenom ve školách, ale ve všech uzavřených prostorách je klíčové časté větrání.

Nicméně u dětí a u mladší věkové skupiny je ta zodpovědnost za očkování v plné míře přenesena na rodiče. V tomto ohledu neuvažujete nad změnami, které by vám umožnily efektivněji vymáhat, aby rodiče děti nechali naočkovat všemi pěti dávkami?

Vymáhání tady probíhá, probíhá celou dobu a vidíte, že probíhají i soudní řízení s rodiči, kteří nenechali svoje děti naočkovat. Současně se snažíme vést kampaně za to, aby rodiče své děti opravdu nechali očkovat. Takže tyto aktivity vyvíjí krajské hygienické stanice.

Ona ta proočkovanost je v jednotlivých krajích i okresech rozdílná. My dneska tím, že máme víceméně během deseti minut všechny údaje o očkování zaneseny do našich systémů, tak samozřejmě vidíme, kde se očkuje a kde se neočkuje.

A jaké regiony jsou v tomto ohledu pozadu?

Je to úplně stejné, jako to bylo u covidu. Je to zejména pohraničí, některé okresy víc, některé míň, ale obecně tak, jak to bylo během pandemie. Mezi hlavními důvody jsou zejména obavy z  očkování, což třeba u této hexavakcíny, která je opravdu bezpečná, by rodiče neměli mít. A ty další důvody postupně budeme během letošního roku s kolegy zjišťovat.

Vakcíny jsou dostupné

V posledních týdnech ale padaly ze strany některých praktických lékařů připomínky ohledně toho, že vakcíny nebyly k dispozici k objednání. Máte informace o tom, jak je to nyní?

Ověřovali jsme to dneska i se zástupci praktických lékařů a všichni mají aktuálně možnost si v dostatečném míře tu očkovací látku objednat. Pokud ji nemají skladem, můžou ji objednat na základě individuální objednávky pacienta a pak ho pozvat k očkování.

Ministerstvo zdravotnictví bude v následujících týdnech projednávat to, zdali bude do budoucna hrazena jedna dávka přeočkovací vakcíny i pro dospělou populaci. Jaký postoj vůči tomu zaujímáte?

My u této vakcíny, která je kombinovaná s vakcínou proti difterii (neboli záškrtu, pozn. red.) – kde ta nemocnost je opravdu velmi malá, jelikož jde o desítky případů ročně –, tak dáme na doporučení České vakcinologické společnosti. Poté to bude zhodnoceno naší odbornou skupinou, kterou máme zřízenou při Národní imunizační komisi (NIKO), a na nejbližším zasedání o tom budeme rozhodovat. Je to předmětem diskuze.

Zmínila jste záškrt, který je dalším onemocněním, u něhož v posledních dvou letech po dlouhé době narůstá počet případů – byť se stále pohybujeme v řádu jednotek. Jak se aktuálně vyvíjí opatření ohledně této nemoci?

Samozřejmě situaci monitorujeme, ale Česká republika se nevymyká tomu, co se děje v celé Evropě, v celém evropském společenství. Za loňský a předloňský rok byly evidovány zhruba stejné počty případů jako u nás, takže je to monitorováno i na evropské úrovni. Dbáme doporučení, která nám dává Evropské centrum pro infekční onemocnění.

A čím si vysvětlujete, že ten trend je podobný v rámci celé Evropy?

U některých našich případů jsme zatím nebyli schopni dohledat zdroj a děje se tak i v dalších evropských zemích, takže je to zatím předmětem zkoumání. Těch případů ale není tolik. Když si to vezmete, jsou to opravdu desítky případů ročně a většinou je to kožní forma záškrtu. U krční formy jsme měli dva nebo tři případy za loňský i letošní rok dohromady.

Jak se černý kašel projevuje

Černý kašel je vysoce nakažlivé onemocnění dýchacích cest. Zpočátku vypadá jako běžný katar dýchacích cest, může se vyskytnout rýma, slzení, kýchání, zánět spojivek, mírně zvýšená teplota, chrapot, bolesti v krku, ale třeba také krátká zástava dechu, po které následuje hlasitý, zajíkavý nádech připomínající zakokrhání kohouta. Záchvat kašle někdy končí zvracením (dávivý kašel).

Zdroj: Státní zdravotní ústav (SZÚ)

Reklama

Doporučované