Hlavní obsah

Hory zaplnila auta lyžařů. Řešením je jen kyvadlová doprava, říká starostka

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Parkoviště na Šerlichu se v zimě pravidelně plní. Každý víkend tam proto hlídkují policisté, kteří dopravu případně odklánějí.

Reklama

Deštné v Orlických horách by v budoucnu rádo mírně rozšířilo parkoviště na Šerlichu, ale zejména své parkovací plochy, odkud by turisté na hřeben mohli jezdit kyvadlovou dopravou.

Článek

Slunečné lednové víkendy opět prověřily kapacitu parkovišť v Orlických horách. Zejména menšího parkoviště na Šerlichu, ale také odstavných ploch v lyžařském středisku Deštné v Orlických horách.

Další nápor lyžování chtivých lidí a jejich aut obec očekává začátkem února se začátkem jarních prázdnin. Parkování v obci a na kopci nad ním je dlouhodobý problém, i proto obec připravuje výstavbu zpevněných parkovacích ploch a zároveň rozšíření parkoviště na Šerlichu, kde zrušením ne úplně legálního parkování na křižovatce o další místa letos přišli.

Parkoviště na Šerlichu by obec ráda rozšířila až pro 250 aut. „Naším cílem ale není velkoobjemové parkoviště, kde zaparkuje tisíc aut. Cílem je spíš donutit lidi, aby auta odstavili v Deštném a pak využívali funkční kyvadlovou dopravu,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy nová starostka obce Simona Vlková.

Hlavně za hezkého počasí zejména parkoviště na Šerlichu, ale i v obcích pod ním zažívá velký nápor aut lyžařů a turistů. Má to nějaké řešení?

Bohužel nemáme záchytné parkoviště. O víkendech, když je hezké počasí, jarní prázdniny nebo vánoční týden, dole to bylo zasekané, protože auta stojí nejenom na parkovišti, které nestačí, ale také podél silnice na krajnicích, kde se tím pádem zúží prostor. Lidé tam samozřejmě chtějí procházet z parkoviště na sjezdovku, takže chodí mezi auty. Ta jezdí krokem, ale určitě to bezpečné úplně není.

Reportáž z Orlických hor

I přes proměnlivé počasí a oblevu posledních dnů do českých hor opět míří tisíce lyžařů. Byť situace nebyla kritická jako v předchozím týdnu, velká střediska a jejich parkoviště byla opět skoro zaplněná.

Není možné parkoviště v obci rozšířit?

Když počasí dovolí, což znamená, když mrzne, máme parkovací plochu na louce pro docela velké množství aut a pak další u kozího chlívku. Problém je, když nemrzne, tak ta auta tam nemůžeme pustit, protože by nevyjela. Se skiareálem to ale řešíme, protože je to dlouhodobý problém. Pevně věřím, že na příští sezonu z odstavné plochy už uděláme zpevněnou plochu. Během následujících zhruba 14 dnů máme rozhodnout, jakou plochu vybereme jako prioritní a necháme ji zpevnit jako první. Poté budeme potřebovat buď ohlášku, anebo stavební povolení, takže pak bude hodně i záležet na úřadech, jak dlouho schvalovací procesy poběží. V Dobrušce to je rok, takže to budeme doufat, že uvidí veřejný zájem a že to urychlí.

Plánujete i změny v parkovišti na Šerlichu?

Situace tam je letos taková, že společně s krajem a policií jsme se domluvili, že křižovatka na odbočce k Masarykově chatě, která řadu let sloužila jako parkovací plocha, nebude sloužit k parkování, ale jako točna pro autobusy. Přišli jsme tím o 35 parkovacích míst, ale chápeme, že je to důležité z hlediska bezpečnosti a otáčení autobusů, které se tam nemohly vytočit, protože to bylo zasekané auty.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

S parkováním bývají problémy.

Za hezkého počasí se parkoviště opravdu rychle zaplní. Je možné ho rozšířit?

Vlastníkem je naše obec a jednáme s panem Kolowratem, který má pozemek směrem do Deštného a my máme pozemek za tím parkovištěm směr Orlické Záhoří. Jednání už probíhá x let, ale teď jako nové zastupitelstvo se opravdu aktivně snažíme, aby se to posunulo dopředu, takže jednáme nad společným projektem. Do jednání jsme vtáhli kraj, který by chtěl, aby my jsme tam vybudovali velkou točnu pro cyklobusy, které se se na té současné točně nevytočí. Jednání jsme měli tento čtvrtek.

Přispěje vám kraj?

Několikrát slíbil, že přispěje. My totiž vůbec nebudeme mít na pokrytí veškerých nákladů. Chceme k tomu totiž napojit i informační systém, což jsou tabule, které budou upozorňovat, že parkovací plocha je vyčerpaná. Budeme nabádat lidi, aby ulehčili hřebenu a svá auta buď odstavili v Orlickém Záhoří, kde mají velké parkoviště , nebo na záchytných parkovištích a využívali kyvadlovou dopravu.

Jak se k rozšíření parkoviště na Šerlichu staví ochrana přírody?

S CHKO Orlické hory spolupracujeme a jsme si vědomi toho, že musíme splňovat jejich podmínky a podmínky našeho územního plánu. Parkoviště se tam připravuje už řadu let. Máme už odsouhlaseno 250 parkovacích míst. Oni do podmínek ještě dali, že tam musí být nějaké pásy zeleně, aby to nebyla jednolitá plocha. Rádi bychom, aby tam byl štěrk, aby to bylo levnější a zároveň se mohla voda vsakovat zpátky do půdy. Ale tak daleko ještě nejsme. Jednou z podmínek je i vypracování studie EIA o vlivu parkoviště na životní prostředí. Už spolupracujeme s firmou, která nám to zpracovává někdy od června, ale výzkum je nadlouho, protože oni musí zachytit vegetační období, aby přesně zakreslili, kde jsou chráněné druhy rostlin a podobně. Takže jsme teď zhruba v polovině. Předběžné vyhodnocení by nám měli dát v polovině února.

Bude 250 míst stačit?

Na Šerlichu nechceme dělat velkoobjemové parkoviště, kde zaparkuje tisíc aut, protože jsme si vědomi, že je to druhá zóna CHKO. Cílem je spíš donutit lidi, aby auta odstavili v Deštném a pak využívali veřejnou dopravu. Cílem je udělat funkční kyvadlovou dopravu menšími autobusy, ne nahoře vykácet velkou plochu a udělat ohromné parkoviště. Nyní je hranice těch 250 parkovacích míst, víc to určitě nebude. Spíš budeme ještě řešit, jestli nám nebude stačit třeba 200.

Reklama

Doporučované