Hlavní obsah

Po osmé hodině ráno už tady nezaparkujete. Češi obsadili lyžařská centra

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Šerlich láká především běžkaře. Ti se sem v sobotu sjížděli už od sedmi.

Reklama

REPORTÁŽ. I přes proměnlivé počasí a oblevu posledních dnů do českých hor opět míří tisíce lyžařů. Byť situace nebyla kritická jako v předchozím týdnu, velká střediska a jejich parkoviště byla opět skoro zaplněná.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Parkoviště nedaleko Masarykovy chaty na Šerlichu v Orlických horách pojme několik desítek aut a využívají ho zejména běžkaři, kteří se vydávají na tamní hřebenové trasy, ale tu a tam i milovníci sjezdového lyžování, kteří využívají nedaleké lanovky polského střediska Zielenec, které je od Šerlichu coby kamenem dohodil.

Zkušení běžkaři na parkoviště přijíždějí už před osmou hodinou ranní, aby se vyhnuli nepříjemné situaci, ke které docházelo třeba o minulém víkendu, kdy museli policisté příjezdovou cestu na Šerlich kvůli přeplněným parkovištím regulovat.

„Jediné místo, kde je sníh“

„Jezdím brzy, protože po osmé tady už mnohdy nezaparkujete. Minulý týden jsme přijeli v 8:10 a zbývalo tu už posledních šest volných míst. Lidé přijedou i dneska, je to v okolí jediné místo, kde je ještě sníh,“ popisuje padesátník, který se zhruba o půl osmé u svého auta přezouvá do běžkařských bot. Dorazil z nedaleké Dobrušky.

I když se přes hřeben valí mlha a vane hodně nepříjemný ledový vítr, na jeho slova dojde. V osm hodin je parkoviště zaplněné už ze tří čtvrtin. Na vše dohlíží policejní hlídka. Druhá hlídka je o pár set metrů níž, u autobusové točny, odkud by v případě potřeby začali policisté dopravu přes hřeben regulovat.

+6

„Dopravu pravidelně o víkendech monitorujeme a regulujeme v případě potřeby tak, aby silnice přes Šerlich zůstala průjezdná pro složky IZS, autobusovou dopravu, zásobování a podobně,“ popisuje krajská policejní mluvčí Magdaléna Vlčková.

V minulosti se totiž už několikrát stalo, že neukáznění řidiči, kteří se snažili odstavit svá auta podél silnice, v zimním období komunikaci ucpali. Sobotní provoz však byl klidný a hlídky ho tak mohly monitorovat z tepla svých aut. I kolem poledne, kdy několik aut čekalo, zda se nějaké místo na malém parkovišti uvolní. Řidiči cestu neblokovali a mezi sebou se dohodli.

Řada lyžařů místo automobilu využívá i autobusy, které u parkoviště pravidelně zastavují. Jako dvojice žen, které dorazily z Hradce Králové. „Je to pro nás pohodlnější,“ shodnou se obě kamarádky, které jeden z autobusů na parkovišti vyplivl po půl deváté. Těší se, že si užijí klidnější projížďku. „Vzhledem k počasí asi nebude tolik lidí, ale my jsme připraveny na všechno,“ usmějí se. Dostatek sněhu si předem zjistily na sněhovém zpravodajství.

Nezbytné nesmeky

Příjezd od Deštného v Orlických horách by totiž mnohé lyžaře mohl znervóznit. Souvislou sněhovou pokrývku má oblíbené lyžařské středisko jen na uměle zasněžených sjezdovkách. Jinak je to bída. Ještě pár set metrů pod vrcholem to v lesním porostu na bůhvíjaké sněhové podmínky nevypadá.

„Trochu jsme si říkali, jestli bude na čem lyžovat, ale vypadá to dobře. Minulý víkend jsme nejeli proto, že už ráno jsme v rádiu slyšeli, že to tady zavírají,“ shodují se kamarádi Jarda a Martin, kteří na Šerlichu po osmé hodině zaparkovali. Pro Martina jde prý o první letošní lyžování.

Před polednem se hřeben v Orlických horách začíná plnit - běžkaři, sjezdaři, snowboardisty, ale i lidmi, kteří přijeli na pěší túru. Pěším dominují spíše skupinky z Polska, většina vybavená hůlkami a nesmeky. Ty se hodí, po oblevě a následném mrazu je řada cest zledovatělých.

Za kolik pořídíte skipasy?

Lyžařská sezona je už několik týdnů v plném proudu. Nejde ale o zábavu, kterou by si mohl dovolit každý. Seznam Zprávy přinášejí přehled, kolik zaplatíte za jednodenní lyžování na českých sjezdovkách.

„Dáme si polévku a čaj a půjdeme dál. Fronta nám nevadí, není tak velká,“ říkají starší manželé Katrina a Jerzy, zatímco si před Masarykovou chatou sundávají nesmeky. Kolem poledne se totiž v chodbě chaty s restaurací tvoří menší fronta lidí čekajících na místo k sezení. Obsluha kmitá už od 11, kdy se začínají podávat obědy. Se situací z minulého víkendu, kdy fronta stála až ven a lidé čekali i hodinu, se to však nedá srovnat.

Zejména pro sjezdaře ale v okolí mnoho možností, kde se naobědvat a hlavně ohřát není, proto na místo v restauraci trpělivě čekají.

Že je tento víkend slabší, je vidět i dole v Deštném nad Orlicí, kam se sjíždějí lidé do místních skiareálů. Za největšího návalu šoféři odstavují auta i podél silnice, v sobotu jsou k tomuto kroku nuceni však jen jednotlivci.

„Odstavování aut u krajnice silnici v obci zužuje a může působit komplikace. Ve dny, kdy je zmrzlá půda, se snažíme, aby lidé mohli parkovat i na odstavných parkovištích na loukách,“ řekla Seznam Zprávám starostka obce Simona Vlková. Obec největší nápor na své parkovací kapacity očekává se začátkem jarních prázdnin v okolních okresech. První turnus jarních prázdnin v Česku začne už 5. února.

Reklama

Doporučované