Hlavní obsah

Hotovo. Tykač koupil Slavii, s Číňany podepsal smlouvu

Foto: Profimedia.cz

Nový majitel fotbalové Slavie Pavel Tykač (uprostřed se šálou) v rozhovoru s Jaroslavem Tvrdíkem na snímku ze 14. prosince, kdy Slavia hrála zápas Evropské ligy proti Servette.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, že ve čtvrtek dopoledne podepsal Pavel Tykač smlouvu s čínskou skupinou CITIC, která dosud klub vlastnila. Tykač se stane šéfem dozorčí rady Slavie, klub dále povede Jaroslav Tvrdík.

Článek

Podepsáno. Český finančník a jeden z nejbohatších Čechů Pavel Tykač koupil fotbalový klub SK Slavia Praha.

Seznam Zprávy zjistily, že ve čtvrtek dopoledne proběhl v Praze podpis smlouvy. S napětím se očekávalo, zda obchod projde všemi schvalovacími kolečky čínského vlastníka skupiny CITIC, která dosud vlastnila 99,98 procenta akcií klubu. Čínský kapitál stál za Slavií od roku 2015, kdy klub převzala čínská finanční společnost CEFC.

„Patřím mezi věrné slávistické fanoušky, stejně jako mezi ně patřil už můj táta i děda. Moci se podílet na dalším rozvoji Slavie je pro mě velkou ctí. Doufám, že v mé práci budou jednou pokračovat i moje děti. Slavia je pro mě symbolem odvahy, píle a vytrvalosti, což jsou vlastnosti, na které sázím. I proto jde spíš o závazek než o investici,“ řekl Tykač Seznam Zprávám.

Ani jedna ze stran nyní přesnou sumu neuvedla, cena se však podle odhadů pohybuje kolem dvou miliard korun. Součástí je i stadion Eden.

V čele klubu zůstane dosavadní předseda představenstva Jaroslav Tvrdík, Tykač zamíří do dozorčí rady. Trenérský tým Jindřicha Trpišovského zůstává, Tykač jej označil za nejlepšího českého trenéra.

„Osobně povedu dozorčí radu Slavie, společně se mnou v ní budou můj syn Michal a můj hlavní analytik Jan Bejbl,“ popsal Tykač.

Prodej nyní ještě posoudí antimonopolní úřad, vzhledem k tomu, že Tykač v této oblasti dosud nepodnikal, nečeká se, že by nastaly komplikace.

Tvrdíkova mise

Klíčovou roli ve vyjednávání sehrál šéf klubu a exministr obrany Jaroslav Tvrdík, který před několika měsíci Tykače oslovil s nápadem na koupi klubu.

„Pavel Tykač je zkušený český podnikatel, investor a celoživotní fanoušek Slavie s velkou rodinnou tradicí v sešívaném dresu. Všichni věříme, že jeho vstup do klubu bude pro další rozvoj Slavie velkým přínosem. Pavla vítáme a moc se těšíme na vzájemnou spolupráci,“ řekl Seznam Zprávám exministr obrany.

Jedním z hlavních důvodů, proč chtěl Tvrdík dostat klub pryč z Číny, bylo vybudování mládežnické akademie. Podle čínských regulí totiž tamní společnosti nemohou investovat peníze v zahraničí do nemovitostí.

CITIC je státní společnost, takže Tvrdík potřeboval prodej klubu domluvit i na politické úrovni. Tak se také stalo. V listopadu se vypravil do Pekingu, kde jednal mimo jiné se současným premiérem Li Čchiangem. Jedním z témat byla i Slavie.

Tvrdík nechtěl opakovat situaci z nedávné minulosti, kdy se nepovedlo Slavii prodat zájemcům z USA. Peking až na poslední chvíli zatrhl vstup amerických investorů do klubu. Nikdo to nahlas neřekl, je ale značně pravděpodobné, že se tak stalo z geopolitických důvodů, kvůli tenzím mezi Čínou a USA.

Tykač, jenž se v poslední době čím dál víc angažuje na veřejnosti, byl jiný případ. Číňanům vyhovovalo, že jde o českého finančníka, se kterým navíc mají své zkušenosti. Když v březnu roku 2016 přijel do Česka čínský prezident Si Ťin-pching, na setkání s tuzemskými podnikateli na Žofíně Tykač nechyběl. Seděl hned vedle tehdy nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

„Pavel Tykač je aktivní fanoušek, srdcař, z rodiny několika generací slávistů. Je jednoznačné, že obě strany zohledňují ve svých diskuzích pozitivní vztah ke klubu, jeho budoucnost a vzájemný respekt a důvěru,“ popsal Tvrdík Seznam Zprávám minulý týden průběh vyjednávání.

S Tykačem se v posledních týdnech setkali i vysoce postavení manažeři skupiny CITIC, která fotbal nemá do budoucna ve svém hlavním portfoliu. Ostatně už v roce 2021 se skupina stáhla z pekingského fotbalového klubu Beijing Guoan.

„Děkuji prodávajícímu, který dokázal klub opět pozvednout na top českou i evropskou úroveň. Když se však naskytla příležitost do Slavie vstoupit, neváhal jsem,“ řekl Tykač Seznam Zprávám.

Pavel Tykač se řadí mezi nejbohatší Čechy. V nedávno vydaném žebříčku Seznam Zpráv 100 nejhodnotnějších českých firem nazvaném Česká elita se Tykačova skupina Sev.en umístila na sedmém místě.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Tykač je jedním z nejznámějších tuzemských protagonistů ekonomické transformace. Na základech Mostecké uhelné, kam vstoupil v roce 2006, vystavěl nadnárodní konglomerát spravující jmění v řádu miliard dolarů.

Reklama

Doporučované