Hlavní obsah

Prodej Slavie dostal v Číně první zelenou. Tykač už zná svou roli

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Podnikatel Pavel Tykač se zajímá o koupi fotbalové Slavie.

Reklama

Investiční výbor čínského majitele Slavie Praha schválil prodej klubu finančníkovi Pavlu Tykačovi. Ten by měl coby budoucí vlastník usednout v čele dozorčí rady Slavie.

Článek

Prodej fotbalového klubu SK Slavia Praha do rukou předního českého podnikatele Pavla Tykače se sune kupředu.

Klíčové pro dotažení obchodu je posvěcení celé transakce ze strany čínského majitele skupiny CITIC Group. Seznam Zprávy zjistily, že ve středu návrh dostal v Pekingu zelenou od investičního výboru čínské státní společnosti, která vlastní 99,98 procenta akcií. Podle zdrojů blízkých vyjednávání jde o první ze tří kol, kterými návrh na prodej klubu musí u čínského vlastníka projít.

Proces se posouvá i na české straně. Podle informací redakce již proběhl vnitřní audit hospodaření (due diligence) Slavie ze strany Tykače, společnost PwC klub ocenila. Ve hře je cena kolem dvou miliard korun.

Pokud vše poběží dosavadním tempem a směrem, kupní smlouvu mezi Tykačem a skupinou CITIC by se mohlo stihnout podepsat do konce roku. Následně by transakci posoudily regulační úřady, v Česku by se obchodem zabýval antimonopolní úřad. Tykač však v oblasti fotbalu nepodniká, takže se neočekávají zásadnější komplikace. S koncem zimy by se tedy obchod mohl definitivě dotáhnout.

„Nepřísluší mi se vyjadřovat k rozhodnutí akcionáře o potenciálním prodeji jeho podílu, ale pod CITIC Group klub zažívá extrémně úspěšné období v českém i evropském fotbalu,“ řekl Seznam Zprávám šéf Slavie Jaroslav Tvrdík.

Dohoda panuje i na tom, že představenstvo klubu by mělo zůstat v současné podobě – tedy s výjimkou čínských manažerů, každopádně dál v čele s Tvrdíkem. Měnit se nemá ani trenérský tým.

Tykač by měl nastoupit do vedení dozorčí rady, ve které by usedli zástupci majitele. Akcionářská struktura by měla spočívat v tom, že Tykač bude koncovým vlastníkem celého klubu.

Jedním z prvních cílů nového majitele má být rozjezd výstavby mládežnické akademie Slavie, kterou chce klub za pomoci hlavního města vybudovat v pražském Šeberově. Ostatně právě budování mládežnického centra bylo jednou z hlavních brzd čínského majitele, který kvůli zpřísněným regulím v Číně nemůže investovat peníze do nemovitostí v zahraničí.

Tykač jim sedl

Exministr obrany Jaroslav Tvrdík byl v posledních týdnech kolem obchodu aktivní. V listopadu se vypravil do Pekingu, kde jednal mimo jiné i se současným premiérem Li Čchiangem. Jedním z témat byla i Slavie, protože její majitel skupina CITIC Group je státní společností. Prodej majetku ve vlastnictví státem ovládané skupiny je tím pádem nejen obchodní, ale do jisté míry i politickou záležitostí.

Vedení Slavie se o tom před pár lety osobně přesvědčilo, když Peking na poslední chvíli zatrhl vstup amerických investorů do klubu. Nikdo to nahlas neřekl, je ale značně pravděpodobné, že se tak stalo z geopolitických důvodů, kvůli tenzím mezi Čínou a USA.

V případě Pavla Tykače, který se v poslední době čím dál víc angažuje na veřejnosti, se zdá být situace odlišná. Číňanům vyhovuje, že jde o českého finančníka, se kterým navíc mají své zkušenosti. Když v březnu roku 2016 přijel do Česka čínský prezident Si Ťin-pching, na setkání s tuzemskými podnikateli na Žofíně Tykač nechyběl. Seděl hned vedle tehdy nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

„Pavel Tykač je aktivní fanoušek, srdcař, z rodiny několika generací slávistů. Je jednoznačné, že obě strany zohledňují ve svých diskuzích pozitivní vztah ke klubu, jeho budoucnost a vzájemný respekt a důvěru,“ řekl Tvrdík Seznam Zprávám.

Foto: Seznam Zprávy

Pavel Tykač (uprostřed) na nedávném charitativním večeru koupil obraz pro slávistický nadační fond, stejně jako po jeho levé ruce sedící miliardář Karel Pražák. Na podzim koupil vydavatelství Mafra, o které se Tykač rovněž zajímá.

S Tykačem se v posledních týdnech setkali i vysoce postavení manažeři skupiny CITIC, která fotbal nemá do budoucna ve svém hlavním portfoliu. Ostatně už v roce 2021 se skupina stáhla z pekingského fotbalového klubu Beijing Guoan.

Pavel Tykač se řadí mezi nejbohatší Čechy. V nedávno vydaném žebříčku Seznam Zpráv 100 nejhodnotnějších českých firem nazvaném Česká elita se Tykačova skupina Sev.en umístila na sedmém místě.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Tykač je jedním z nejznámějších tuzemských protagonistů ekonomické transformace. Na základech Mostecké uhelné, kam vstoupil v roce 2006, vystavěl nadnárodní konglomerát spravující jmění v řádu miliard dolarů.

Reklama

Doporučované