Hlavní obsah

Hotovo za dva dny. Další detaily k případu znásilněně dívky

Foto: Shutterstock.com

Případ znásilněné dívky pobouřil část odborníků i běžné lidi.

Reklama

Rozsudky bez důležitých informací. Seznam Zprávy zjistily další okolnosti případu znásilněné dívky. Dva soudy rozhodly za dva jednací dny.

Článek

Když Okresní soud ve Vyškově loni 9. srpna v jednom dni rozhodl v případě sotva plnoleté dívky, přes dva roky znásilňované nevlastním otcem, poškozená v té době už tři měsíce pobývala v psychiatrické léčebně. A to od 8. května, když se pokusila o sebevraždu.

Soudce v srpnu paradoxně čerpal ze znaleckých posudků psychiatra Petra Nedomy a klinického psychologa Michala Perničky. První uvedl, že příkoří nemělo na nezletilou „zásadní negativní dopad“, alespoň podle pozdější interpretace odvolacího soudu.

Krajský soud v Brně minulý čtvrtek obžalovanému zmírnil tříleté vězení na podmínku.

Podle okresního státního zástupce Ondřeje Šrámka, který případ dozoroval v přípravném řízení a spis i s posudky detailně zná, senát Krajského soudu v Brně zřejmě šetření znalců nepřesně interpretoval. „V konkrétním případě bylo za mě vše uděláno dobře a relativně rychle. Nevím o tom, že by se něco zanedbalo na straně policie nebo soudu prvního stupně. Posudky nevykazovaly takovou vadu, proto bylo pro mě rozhodnutí krajského soudu nečekané,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Šrámek u okresního soudu navrhl pro obžalovaného pět až sedm let vězení.

Jak už dívka popsala v rozhovoru pro Seznam Zprávy, měla psychické potíže už předtím, ale opakované znásilňování jí ještě víc zdevastovalo. „Osoba poškozené je velmi složitá, její problémy mohly mít i jinou příčinu. Řešilo se to už v přípravném řízení,“ doplnil k tomu státní zástupce.

Nicméně podstatná informace o sebevražedných pokusech dívky u hlavního líčení zřejmě vůbec nezazněla.

Soudy v případu znásilněné dívky

  • 12. dubna 2023 - případ u Okresního soudu ve Vyškově získal spisovou značku.
  • 29. června - nařízeno soudní jednání. Odročeno.
  • 9. srpna - hlavní líčení. Soud v ten samý den uložil obžalovanému tříletý trest vězení a 300tisícové odškodnění pro poškozenou.
  • 24. srpna - podáno odvolání ze strany obžalovaného.
  • 7. prosince - odročeno jednání u Krajského soudu v Brně.
  • 11. ledna 2024 - odvolací senát krajského soudu zmírnil trest obžalovaného na tříletou podmínku s pětiletým odkladem.

Projednání bylo navíc velmi rychlé. Obžalovaný oproti přípravnému řízení totiž uznal vinu. „Prohlášení viny je, vedle dohody o vině a trestu, nejsilnější polehčující okolnost,“ vysvětlil Šrámek, kterého u soudu zastupovala jeho kolegyně.

Dívce zároveň paradoxně uškodil obecný postup soudů, které nechtějí oběti traumatizovat, a tak je zřídka osobně předvolávají. „Po přiznání viny už se nepřistupuje k dokazování. Kromě poškozené tak nebyla předvolána ani její matka, či další svědci. Nevypovídali ani znalci, jejich posudky se četly. Z nich však podle mého nelze učinit jednoznačný závěr, že újma poškozené nevznikla,“ hájil také advokát poškozené Marcel Jurčaga posudky.

Okresní soud se ztotožnil s obžalobou, vzhledem k přiznání muže však udělil tříletý trest vězení. „Jsem přesvědčen, že největší dobrodiní bylo tříleté vězení. Už to byl trest, za který mohl být v podstatě rád. Můžeme říct, že mírnější, ale vzhledem k prohlášení viny a dalším okolnostem přiléhavý,“ upozornil Šrámek.

V jediném dni rozhodl také odvolací soud. Po prosincovém odročení zasedl pod vedením Miroslava Nováka právě minulý čtvrtek. V ten den si osobně vyslechl pouze argumentaci obžalovaného o „živiteli rodiny“. Jeho verzi zpochybňuje poškozená, její matka i mužovy exekuce. Deník N navíc uvedl, že byl už dříve trestaný.

Nicméně odvolací soud argumentaci muže vyslyšel, justice tak už podruhé trest zmírnila. Šrámek v tom vidí deziluzi. „Také krajské státní zastupitelství navrhovalo zamítnutí odvolání pro neodůvodněnost. Nicméně v tomto případě za mě nešlo o systémovou věc,“ dodal s tím, že podle něj předtím všechny procesní úkony probíhaly standardně a už soud prvního stupně se pečlivě vypořádal s argumenty obžalovaného.

Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Laurenčíkové však o systémovou záležitost jde. „Hraje roli i mentální nastavení soudců, genderové stereotypy a určitá tendence násilí do jisté míry bagatelizovat. Což přispívá k tomu, že jsou případy rozhodovány neadekvátně, vzhledem k silné traumatizaci obětí,“ sdělila pro Seznam Zprávy.

Podobně to vnímá také Jitka Poláková z organizace proFem. S kolegyněmi před časem vypracovaly analýzu stovek soudních rozhodnutí v případech sexuálního a domácího násilí. Podle jejich zjištění soudy často přistupují k podmíněným trestům, sexuální trestné činy bagatelizují.

„I tento případ bohužel potvrzuje naše dřívější zjištění. Ač mě to šokuje, výsledek mě nepřekvapil. Novinkou poslední doby je uznání viny pachatelem. Myslím, že v případech znásilnění by tato možnost být neměla. Masově se to začalo zneužívat,“ uvedla.

Také se podivila nad přístupem znalců. „Zároveň vůbec nechápu, že se ze znaleckého pohledu vůbec řeší, jestli mladistvá dívka bude mít nějaké následky ze znásilnění. Jednoznačně bude,“ doplnila.

Kauza „Podmínka za znásilňování“

Foto: Seznam Zprávy

Seznam Zprávy otevřely kauzu, která otřásla nejen justičními kruhy, ale i laickou veřejností. Dívku z Vyškovska léta znásilňoval nevlastní otec, od Krajského soudu v Brně ale odešel jen s podmínkou. Pár dní po verdiktu se dívka pokusila o sebevraždu.

Reklama

Doporučované