Hlavní obsah

„Dvě hodiny čekání a dopis nevezmou.“ V Brně začala nová éra České pošty

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Česká pošta v Brně otevřela nové prostory v Obchodním centru Letmo. Tvořily se fronty.

Reklama

aktualizováno •

V Brně skončila proslulá pobočka pošty na hlavním nádraží. Přestěhovala se do obchodního domu přes ulici, ale první den provozu provázejí zmatky. Lidé čekali na obsloužení i přes dvě hodiny.

Článek

„Potřebuju rychle poslat doporučený dopis na ministerstvo,“ říká Michal Žďárský v pondělí po deváté ráno pracovnici České pošty.

Jana Kratinová ale pro něj má nemilou zprávu. „Otvíráme až v deset,“ odpovídá klientovi ve čtvrtém patře Obchodního centra Letmo.

Když se muž ptá, jakou má v pondělí ráno v centru Brna alternativu, slyší, že co se týče pošty „momentálně žádnou“.

V pasáži obchodního domu se přitom před desátou ráno tísní téměř stovka lidí.

Zmatky souvisejí s přesunem nejslavnější a největší pobočky pošty na Moravě. Sídlila ve známé budově hned vedle vlakového nádraží. Zatímco tam měli otevřeno téměř nonstop, v Letmu – asi 100 metrů přes dopravní uzel – začali novou éru rozpačitě. A navíc v den výplaty důchodů či sociálních dávek, kdy bývá velký nával.

U vchodu do obchodního centra chybí informační cedule či logo pošty. Detailnější informace se lidé dozvědí až ve čtvrtém patře.

„Přišla jsem už v sedm. Když jsem uviděla, že mají zavřeno, zkoušela jsem jinou pobočku. Ale tam taky otvírají až v deset,“ stěžuje si padesátnice Renata.

Pobočka sice bude běžně otevřená od osmi ráno, jenže v úvodní den začala obsluhovat klienty až o dvě hodiny později.

„Ještě kalibrujeme vyvolávací systém, instalujeme výpočetní techniku. Dneska je výjimečný den,“ omlouvá pozdější otevření regionální manažerka pošty Pavla Blumenschein.

Jenže ani před polednem není situace o moc lepší. Na obsloužení stále čekají desítky lidí. „Chtěli jsme vhodit obyčejný dopis, ale není tady poštovní schránka. Dopis vám tady nevezmou. Na okénko čekáme už přes dvě hodiny. Je to hrozné,“ říkají manželé Jaroslava a Jiří, kteří si přišli pro důchod.

„Já jdu platit SIPO a čekám už hodinu a půl. Píchám si inzulin. Značka ideál,“ říká další starší muž ironicky. „Zlatá stará pošta,“ dodává.

Zrušená pobočka ve funkcionalistické budově u nádraží fungovala od šesti ráno do půlnoci. Ta v OC Letmo bude mít zkrácenou otvírací dobu od osmi do 20 hodin, v sobotu od osmi do 12. A v neděli pak bude zavřeno úplně.

+5

„I zadarmo drahé“

Ve čtvrtém patře obchodního centra klienti nově najdou 13 přepážek a jednu pokladnu. Klasicky tam využijí listovní služby, balíkovnu, mohou si tam vyzvednout třeba důchod. V pátém patře jsou další tři přepážky se službami CzechPointu.

Ne všichni vnímají omluvy zaměstnanců s trpělivostí. „To je fakt hrůza. Pošta – opravdu i zadarmo drahé,“ křičí muž a eskalátorem odjíždí pryč.

Největší pobočka pošty na Moravě v Nádražní ulici v pátek skončila po téměř 90 letech letech provozu.

Ještě v pondělí do proslulé budovy chodí desítky lidí, protože o stěhování neměli tušení. „Je hrozné, že zavřeli poštu v tak dobře dostupném místě. Chodila jsem do ní tak 30 let. O přesunu jsem nic nevěděla,“ říká devadesátnice Eliška Papežová.

Pošta navíc o velkém stěhování informuje kostrbatě. Z letáků není patrné, že první den v Letmu otevře až v 10.

Jadrnými nadávkami nešetří mladý muž, který přijel z firmy pro balík. „Na výzvě k vyzvednutí zásilky je adresa Nádražní. A tady se dozvím, že mají zavřeno,“ nadává.

Stěhování do OC Letmo není součástí plánu na zrušení 300 poboček pošt, který nedávno ohlásily vláda i vedení státního podniku. „Jedná se o dlouhodobý strategický plán České pošty, který je plánovaný někdy od roku 2019. Přípravy byly mohutné a poslední dny byly náročné jak pro zaměstnance, tak pro klienty. Je to prostě změna,“ upřesňuje manažerka.

Rozsáhlé škrty poštovních poboček se klientů v Brně týkají významně. V centru města v létě úplně zanikne pět poboček.

Mimoto vedení státní firmy už dříve naplánovalo přesun další velké pobočky v Orlí ulici. Nově má sídlit v Šumavské ulici mimo užší centrum města. Přestěhuje se na začátku června.

Představitelé města mají rušení poboček za nepromyšlené. „S rozhodnutím nesouhlasíme. Bude to velká přítěž pro občany,“ řekla už dříve mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová. Nesouhlasili ani s přesunem hlavní pošty.

Před zavřenou budovou pošty v pondělí po poledni postávají dva zaměstnanci. „To stěhování je nedůstojné, ale víte co? My jsme malí páni, Jitřenka řídí kokrhání.“

Pak se v nostalgii obrací ke kolegovi, který se chystá zamknout dveře: „Tak a poslední zhasne.“

Reklama

Související témata:

Doporučované