Hlavní obsah

Babiš tvrdí, že není v exekuci. Exekutor to vidí opačně a začal konat

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš dostal první pokutu od soudního exekutora.

Reklama

Bývalý premiér veřejně říká, že nečelí exekuci. Vše ostatní ale mluví jinak. Soudní exekutor mu už v rámci údajně neexistující exekuce udělil pokutu. Babiš pronásleduje spor s jeho kritičkou, která na něm vysoudila omluvu.

Článek

Soudní exekutor Igor Ivanko udělil bývalému premiérovi a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi první pokutu v rámci exekučního řízení, které proti němu na konci minulého pracovního týdne zahájil.

Podle exekučního příkazu, který mají Seznam Zprávy k dispozici, má Babiš zaplatit 30 tisíc korun na účet Okresního soudu Praha-západ.

O pokutě rozhodl exekutor čtyři dny poté, co v Babišově případě zmíněné exekuční řízení zahájil. Bývalý premiér mu čelí na návrh advokátů Jany Filipové, které soudy dříve přiznaly satisfakci ve formě omluvy za Babišovy nedoložené výroky. Šlo o to, že Babiš uvedl na adresu svých odpůrců, mezi něž se Filipová řadí, že jsou za demonstrace proti němu placeni.

Babiš se Filipové omluvil, ale podle advokátů nedodržel to, co mu nařídil pravomocný soudní verdikt. Letos v září poslal dopis s omluvou ve stanovené lhůtě, avšak k předepsanému textu omluvy připojil svůj komentář, v němž dává najevo, že s rozhodnutím soudu a nařízenou omluvou nesouhlasí.

Právníci Filipové s odvoláním na judikát Nejvyššího soudu tvrdí, že takový postup není možný.

V novém exekučním příkazu, podle kterého má Babiš zaplatit pokutu 30 tisíc, se opět uvádí, že se má Babiš omluvit tak, jak mu to nařídil soud. Anebo že dostane další finanční trest.

„Nesplní-li povinný (Andrej Babiš, pozn. red.) ani poté vykonávané rozhodnutí, ukládá mu soudní exekutor na návrh oprávněného (Jany Filipové, pozn. red.) další přiměřené pokuty, dokud exekuce nebude zastavena,“ napsal do příkazu exekutor Ivanko.

Babiš o pokutě neví

Proti udělení pokuty se podle tohoto dokumentu nelze odvolat. Babiš přitom serveru Seznam Zprávy napsal, že žádný exekuční příkaz ještě nedostal.

Ještě v úterý u soudu v kauze Čapí hnízdo, kde je obžalován z napomáhání dotačnímu podvodu, Babiš tvrdil soudci Janu Šottovi, že média lžou, když tvrdí, že v exekuci je.

„Všichni přinesli, že jsem v exekuci. V žádné exekuci nejsem, je to normální lež,“ stěžoval si Babiš u soudu.

O zahájení exekučního řízení však existují dokumenty, které zveřejňujeme:

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Dokument o zahájení exekuce.

Advokát Jiří Urbánek, který Babiše zastupuje, pak jen uvedl, že se nebude v tuto chvíli k případu vyjadřovat. V pondělí Seznam Zprávám Urbánek napsal, že krokům Jany Filipové nerozumí. „Klient (Andrej Babiš, pozn. red.) soudem uloženou povinnost splnil. Budeme se bránit,“ doplnil Urbánek.

A stejného názoru je i Babiš. „Tvrdí, že jsem se jí neomluvil, což ale není pravda a i ona ve svých prvotních vyjádřeních potvrdila, že je omluvou příjemně překvapená, když nyní tvrdí, že k řádné omluvě nedošlo,“ uvedl Babiš v úterý.

Jana Filipová po omluvě uvedla, že ji příjemně překvapila. Zároveň ale doplnila, že podle ní není míněna upřímně. „Vzhledem k úvodu, který pan Babiš do dopisu připsal nad rámec soudem nařízeného textu, je zřejmé, že omluva není z jeho strany vůbec myšlena upřímně,“ prohlásila tehdy Filipová.

Seznam Zprávy už minulý týden napsaly, že případem omluvy se bude ještě zabývat Nejvyšší soud. Bude projednávat dovolání Andreje Babiše.

Reklama

Doporučované