Hlavní obsah

Jaro? Kdepak. Během noci spadly teploty a Česko zasypal sníh

Foto: ŘSD Liberecký kraj

V noci museli vyjet silničáři.

Reklama

aktualizováno •

V posledních dnech se oteplilo, s příchodem víkendu ale na řadě míst v Česku znovu padal sníh. Na horách hrozí závěje, kvůli větru jsou bez proudu tisíce domácností.

Článek

Silný vítr působí v Česku od dnešní noci problémy v dopravě a energetice. Hasiči v krajích museli vyjíždět k desítkám případů zlomených větví a popadaných stromů. Bez proudu jsou kvůli poruchám na vedení tisíce odběratelů.

Vítr provázený sněžením působí problémy i na železnici a na silnicích. Při nehodě linkového autobusu na Svitavsku se zranilo 21 cestujících, z toho dva lidé utrpěli středně těžké poranění. Varování meteorologů před silným větrem platí do dnešního večera. Na horách navíc hrozí vznik sněhových jazyků a závějí.

Vítr v noci dosahoval rychlosti až 90 kilometrů v hodině, na horách i více. Stanice Nová Ves v Horách na Mostecku zaznamenala dokonce náraz o rychlosti přes 110 kilometrů v hodině, uvedl dnes ráno Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém facebookovém účtu.

Polámané větve a větrem vyvrácené stromy způsobily poruchy na elektrickém vedení. Hodinu před polednem bylo ještě asi 6000 odběratelů bez proudu, z toho více než třetina připadala na Pardubický kraj. Asi 1100 míst bez elektřiny bylo na Vysočině a kolem tisícovky na jižní Moravě. Vyplývá to z vyjádření mluvčích energetických společností ČEZ a E.GD.

ČEZ evidoval dnes kolem 03:00 přes 8000 odběrných míst bez proudu. Do rána se jejich počet snížil na zhruba 2500, avšak hodinu před polednem stoupl na přibližně 3000. Důvodem je přetrvávající silný vítr, který poruchy způsobuje. Rovněž zhruba 3000 odběratelů bez proudu měla před polednem i společnost EG.D ze skupiny E.ON.

Popadané stromy působí problémy také v železniční dopravě. Porucha trakčního vedení zastavila provoz vlaků ve stanici Jihlava - město mezi Horní Cerekví a Jihlavou a mezi Jihlavou a Kostelcem. Provoz na dráze bude podle ČD zřejmě přerušený do 15:00. V Jihočeském kraji nejezdily vlaky v úseku mezi Ražicemi a Táborem a v úseku Rybník - Horní Dvořiště.

Problémy působí počasí také na silnicích. Při nehodě linkového autobusu na silnici I/43 mezi Březovou nad Svitavou a Hradcem nad Svitavou se zranilo 21 lidí, z toho dva cestující utrpěli středně těžké poranění, ostatní byli zraněni lehce.

V autobusu, který sjel do pole a převrátil se na bok, cestovalo celkem 45 lidí. „V době dopravní nehody foukal silný boční vítr, je pravděpodobné, že počasí sehrálo roli. Příčiny nehody jsou nicméně v šetření,“ řekla ČTK policejní mluvčí Andrea Muzikantová.

Další autobus havaroval dnes ráno u Škrdlovic na Žďársku. Při této nehodě se lehce zranili dva lidé. Další cestující se zranil při střetu dvou osobních aut u Bohdalova na Žďársku. V Solnici na Rychnovsku narazilo auto do zlomené části stromu. Nehoda se obešla bez zranění, informovali královéhradečtí krajští hasiči.

Kvůli silnému větru a sněžení je na Jablonecku od půlnoci uzavřená pro nákladní auta nad 3,5 tuny silnice první třídy 10 z Tanvaldu do Harrachova a dál do Polska. Silničáři očekávají, že omezení pro kamiony potrvá po celý den až do půlnoci.

V některých regionech museli hasiči zasahovat u desítek případů souvisejících se silným větrem. Například na Vysočině měli od půlnoci přes 60 výjezdů, nejčastěji odklízeli stromy a větve z vozovek. Přes pět desítek výjezdů hlásili už dopoledne jihočeští hasiči. Stromy začali odstraňovat hodinu po půlnoci, nejčastěji vyjížděli na Jindřichohradecku.

Varování před silným větrem, které v pátek vydal ČHMÚ, platí pro celé Česko až do dnešního večera. Vítr může mít v nárazech rychlost kolem 70 kilometrů za hodinu, na horách až kolem 110 kilometrů v hodině. Na horách se navíc mohou tvořit závěje a sněhové jazyky.

Silný vítr zastavil oba úseky kabinové lanovky na Sněžku. Dnes ráno vítr na Sněžce dosahoval rychlosti kolem 110 kilometrů za hodinu. Horská služba Krkonoše kvůli silnému větru a mlze nedoporučuje hřebenové túry.

V Krkonoších může vítr v nárazech dosahovat rychlosti přes 72 km/h, na hřebenech přes 108 km/h, uvedla na webu Horská služba Krkonoše. Ostatní hlavní lanovky ve východních Krkonoších byly v provozu.

Reklama

Související témata:

Doporučované