Hlavní obsah

Jedeme bojovat. A střílet Rusy, říkají Ukrajinci na autobusovém nádraží

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Ruská agrese na Ukrajině má rychlý a dramatický spád. Někteří Ukrajinci, kteří žijí v Česku, se vydali zpět do vlasti, jiní pomáhají zatím na dálku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zůstat v Česku, nebo odjet bojovat? Před takovou otázkou stojí tisíce Ukrajinců, kteří žijí u nás, ale rodiny i hrdost mají v aktuálně bombardované zemi.

Na Ukrajině je sice vyhlášená povinná mobilizace mužů od 18 do 60 let, občany v zahraničí ale k aktivnímu zapojení do bojů nutit nelze. Podle ukrajinského velvyslance Jevhena Perebyjnise se však Ukrajinci žijící v Česku sami hlásí na konzuláty v Praze i Brně s dotazy, jak se mohou zapojit přímo do boje, mobilizovat se ale mohou jen na území Ukrajiny. V pátek ukrajinské velvyslanectví Seznam Zprávám potvrdilo, že v průběhu čtvrtka se jednalo o desítky lidí, kteří projevili zájem bránit Ukrajinu.

Na frontu odjel z Česka například Igor Nykytěnko, který žije v Brně. Hned ve čtvrtek vyrazil na autobus do Kyjeva. „Jedeme bojovat. A střílet Rusy. Rozhodli jsme se vrátit už dneska, když jsme to všechno slyšeli. Doma se přidáme k armádě,“ vysvětluje Igor odhodlaně Seznam Zprávám.

Ne všechny ale motivuje k návratu do vlasti přímý boj na frontě. „Na Ukrajině mám ženu a malé dítě. Ani na chvilku jsem nepřemýšlel, že bych zůstal tady,“ uvádí Andriy Tretiak, další z těch, kteří na brněnském autobusovém nádraží čekali na ukrajinský spoj.

Události na Ukrajině sledujeme online reportáži:

Z Prahy svým vlastním autem vyrazil do vlasti pedagog Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Radomyr Mokryk. Seznam Zprávy se s ním spojily ve chvíli, kdy dojel do západoukrajinského Lvova. „Neumím vám vysvětlit, proč se vracím. Prostě jsem cítil, že tady chci být. Cítím to jako obrovskou tragédii,“ říká po telefonu emotivně Mokryk.

Pro Ukrajince ale není jednoduché dostat se do země. Letecká doprava je přerušena, pravidelně zatím jezdí pouze autobusy. Ukrajinský velvyslanec Perebyjnis ve čtvrtek večer řekl, že jedná s českým ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS) o speciálních vlakových spojích, které by jezdily obousměrně Ukrajina-Česko.

Vysvětlovat i stávkovat

Ukrajinci, kteří se rozhodli zůstat v Česku, se celý čtvrtek scházeli na různých místech po Praze i jinde, aby vyjádřili nesouhlas s ruskou invazí. V podvečer se na Václavském náměstí v Praze sešly tisíce lidí, Ukrajinců, Čechů i Rusů.

„Ukrajinská menšina je propojená už osm let, okolo Majdanu jsme se potkávali každý den, potom se to trochu utlumilo a teď se zase dáváme dohromady. Zatím nevím o tom, že by se někdo shromažďoval a organizovaně odjel na Ukrajinu bojovat,“ říká Seznam Zprávám organizátorka demonstrace Marharyta Golobrodská.

Když sama Marharyta přemýšlí, co může jako Ukrajinka v Česku dělat, říká, že „je třeba o tom hlavně hlasitě mluvit a vysvětlovat, co se opravdu děje“.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Ukrajinec Saša Valentin na Václavském náměstí

Ukrajinská vlajka na Václavském náměstí plápolala i v pátek dopoledne. U sochy svatého Václava na koni stojí osamocený muž zabalený do modro-žluté vlajky. „Vyzývám všechny spoluobčany, aby nešli do práce a přišli sem nebo v jiných městech na náměstí. Aby ekonomika cítila, že je to problém,“ říká Seznam Zprávám Saša Valentin.

Myslí si, že pro Ukrajinu udělal více, než co zmůžou vyhlášené sankce. „Je tady krásně a chci, aby bylo krásně i v naší zemi. Navíc pokud nic pořádného neuděláme, tak bude Putin za rok za dva i tady,“ myslí si protestující muž. Na frontu se odjet nechystá, myslí si, že burcováním, aby lidé nebyli neteční, pomáhá také.

Na Václavském náměstí je od rána. „Nebudu chodit do práce a bylo by správné, kdyby to udělali i spoluobčané třeba v Mladé Boleslavi, aby to pocítily i úřady v zemi,“ vyzývá krajany.

Aktuálně se očekávají například výpadky v české dopravě, řekl v pátek ministr Kupka. Ne však zatím kvůli stávce, ale protože hrozí, že dojde k mobilizaci ukrajinských profesionálních řidičů. Ti tvoří velkou část dlouhodobě nedostatkových řidičů v Česku. „Bude to pravděpodobně znamenat výpadky. Zejména pak v autobusové dopravě. Troufám si ale tvrdit, že je na nás, abychom tyto dopady konfliktu na Ukrajině skousli,“ uvedl Kupka novinářům.

+12

Reklama

Doporučované